2024, Четвер, 18.04.2024, 20:59


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Серпень » 27 » День пам'яті захисників України
10:39
День пам'яті захисників України

29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Цей жалобний день відзначається в країні щорічно відповідно до Указу Президента України № 621/2019 від 23.08.2019 задля гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

До Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України  у читальному залі  Марганецької бібліотеки представлено користувачам відкритий перегляд літератури "День пам'яті захисників України". Книги, періодичні видання, тематичні теки розкриють перед  читачем  найбільш повну і реальну картину бойових дій. 

День встановлений «на підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві», відповідно указу Президента від 23 серпня 2019 року.

Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення.

Бої за важливий стратегічний об’єкт Донбасу - місто Іловайськ - тривали з середини серпня. Українським військовим майже вдалося відвоювати місто, але тут втрутилася російська армія.

У ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулося наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України. У плани Москви не входило здавати важливий стратегічний пункт, тому вона кинула проти українців свої регулярні війська. На момент вторгнення сили ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів та 5 протитанкових ракетних комплексів.

Вже 24-25 серпня батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення ворога.

28 серпня становище наших військових стало критичним. Між керівництвом АТО та Генштабом ЗС РФ відбулися переговори щодо надання гарантій безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення українських військових за узгодженими маршрутами.

Так, за офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому зеленому коридорі 366 українських воїнів загинули, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили у полон.

В цей день Україна об’єднається в шані і вдячності нашим співвітчизникам, які, відстоюючи свободу і незалежність країни, віддали свої життя в ім’я майбутніх поколінь, зберігши тим самим мирне життя на більшій території України.

 

В представленій тематичній теці "Відлуння воєнних подій на сході України" (марганчани під час АТО) зібрані матеріали про події АТО, зокрема, про марганчан, які загинули на цій війні: Андрія Стародуба та Едуарда Буру.

Старший солдат 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади СТАРОДУБ Андрій Вікторович героїчно загинув зоні АТО під Авдіївкою на Донеччині 22 січня 2015 року.

http://memorybook.org.ua/21/starodub.htm

Солдат ремонтної роти 17-ої Криворізької танкової бригади БУРА Едуард Федорович загинув під час бойових дій в с. Покровське Донецької області 19 березня 2015 року.

http://www.memorybook.org.ua/2/bura.htm

На відкритому перегляді представлені кращі книги з теми.

Михайлишин, Ігор Ярославович. Танець смерті [Текст] : щоденник добровольця батальйону “Донбас” / І. Я. Михайлишин ; ред. Ю. Бутусов. - Харків : Фоліо, 2019. - 314, [2] с. - (Воєнні щоденники) (Своя війна). - ISBN 978-966-03-8563-4.

Ігор Михайлишин — доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону «Донбас» НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний «Піаніст». У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. Після вимушеної ка­пітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ. Після закінчення військового контракту здобуває профе­сійну музичну освіту в Київському інституті музики імені Р. Глієра.
«Танець смерті» — музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря симво­лізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. У цій конфронтації доля однієї людини є настільки мізерною, що її просто не помічаєш. Але якщо придивитись, побачиш віддзеркалення глобальної баталії у внутрішньому світі людини. Єдине, що врятує від загибелі, — постійний рух. Рух є умовою життя. Умовою розвитку. Умовою перемоги.

Зіненко, Роман Анатолійович. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії [Текст] : частина перша. 7 - 24 серпня 2014 року. Ч. 1. 7–24 серпня 2014 року / Р. А. Зіненко. - Харків : Фоліо, 2019. - 444, [2] с. : іл. - (Хроніка).

Зіненко, Роман Анатолійович. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії [Текст] : частина друга. 25 - 31 серпня 2014 року. Ч. 2. 25–31 серпня 2014 року / Р. А. Зіненко. - Харків : Фоліо, 2019. - 474, [2] с. : іл. - (Хроніка). 

Роман Зіненко (нар. 1974 р.), колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська. Він не тільки вижив, але й написав одну з перших книжок про війну на Сході України — «Іловайський щоденник», що вийшла у видавництві «Фоліо» українською та російською мовами. Ця чесна і відверта розповідь очевидця, який нічого не вигадує, а намагається бути максимально точним у своїх спогадах, отримала широкий відгук у читачів, насамперед у тих, хто виходив з-під Іловайська кривавим «зеленим коридором».

Нова книга Романа Зіненка є результатом  ретельного  дослідження, яке грунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б»,  учасників Іловайської  трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити  й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України також вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом,  залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково  будуть отримані відповіді.

Перша частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися  7–24 серпня 2014 року.

Друга частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися  25–31 серпня 2014 року.

Якубова, Лариса.  “Русский мир” в Україні [Текст] : на краю прірви / Л. Якубова. - 2-е вид. - Київ : КЛІО, 2018. - 384 с. : іл. 

Системна ментальна, ідеологічна та методологічна криза, про яку йшлося в і наукових колах десятиріччями, вивела назовні удавнені суперечності між носіями | різноспрямованих філософських доктрин (і відповідно — життєвих стратегій) у найгострішій формі — збройного протистояння. Росії, що прагне вже не перший рік загнати Україну в пастку, лише здається, | що вона повністю контролює ситуацію, що жертва в цій цивілізаційній війні -одна. Насправді Росія сама потрапила в заготовлену пастку. Причини окресленої ситуації зрозумілі всім, хто обізнаний із модерною історією обох країн. Випробування «русским миром» стане найважчим іспитом, який Україна має скласти, аби повною мірою набути державний суверенітет, проголошений у 1991 році. Попри колосальні економічні, моральні, інформаційні навантаження та світоглядний шок не варто сприймати ситуацію як безвихідну. Так, Україна стоїть нині на краю прірви, однак у цій патовій ситуації важливо, ким вона себе відчуває: загнаною у безвихідь істотою, що має впасти і розбитися, бійцем, що вистоїть, чи птахом, що може злетіти до неба.

Дорошко, Микола Савович. Неоголошені війни Росії проти України у XX – на початку XXI ст. [Текст] : причини і наслідки / М. С. Дорошко. - Київ : Ніка-Центр, 2018. - 195 с.

Книга з історії неоголошених війн Росії проти України у ХХ на початку ХХІ століття. Проаналізувавши історико-політичні, геополітичні та ідеологічні передумови агресивної зовнішньої політики російських державних утворень Московії, Росії, РРСФР та РФ щодо України, її автор професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Микола Дорошко стверджує, що російська влада розпочала війну на знищення Української держави одразу ж після проголошення її незалежності 24 серпня 1991 року. Автор монографії застерігає усіх нас від повторення трагічних помилок багатьох поколінь українців, які через недооцінку хижацької сутності російського імперіалізму розплачувались втратою незалежної державності.

Вільчинський, Олександр Казимирович. У степу під Авдіївкою [Текст] : издания для досуга / О. К. Вільчинський. - Харків : Фоліо, 2018. - 186 с. - (Воєнна проза). - ISBN 978-966-03-8289-3.

Олександр Вільчинський (нар 1963 р.) – відомий український письменник, есеїст, журналіст. Живе і працює в Тернополі. В основу нової повісті «У степу під Авдіївкою» лягли особисті враження автора, який узимку 2016–2017 років перебував як рядовий боєць в одному з добровольчих підрозділів під Авдіївкою.

«Виявляється, навіть у п’ятдесят три багато чого можна відчути вперше, особливо, якщо ти вперше в житті потрапив на війну, до того ж добровільно…» Це про одного з головних героїв цієї книжки, бійця з позивним Луїс, у цивільному житті він був Роман Данилюк, працівник обласного архіву, який пішов захищати батьківщину, незважаючи на вік та слабке серце… Він та його побратими опинилися неподалік тієї самої легендарної  «авдіївської промки». Вони тут, у степу, – штурмова рота та окрема тактична група. Тут у них перевалочний пункт, склад та лазарет в одному. І тут у них життя – із братерством, довгими філософськими бесідами, симпатіями і надіями. Вони всі різні. І їх єднає одне: «за плечима їхня база, побратими, Україна», а перед ними – «мішки з піском і шлагбаум… влада тьми, морок і Мордор…». І якщо вони не потрапляють на передову – то передова приходить до них…

Запитуйте ці та інші книги в бібліотеці!

29 серпня 2021 року в м. Марганці біля Хреста Героям Нації (по вул. Парковій) відбудеться Всеукраїнська акція "Сонях пам'яті" та загальнонаціональна хвилина мовчання.

У День пам’яті захисників України на спорудах органів влади, державних підприємств, установ і організацій приспустять Державний Прапор України.

Переглядів: 321 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Серпень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ми на карті
Відзнаки