2024, Середа, 24.04.2024, 12:06


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Травень » 13 » До Дня вишиванки (виставка-експозиція + онлайн вікторина)
11:32
До Дня вишиванки (виставка-експозиція + онлайн вікторина)

Слава нашого національного мистецтва виходить далеко за межі України та інших слов’янських країн. Справжня колоритна барвиста українська сорочка, зроблена з льону й вишита вручну, оздоблена національними орнаментами та виконана різноманітними техніками вишивання, втілює всю родючість української землі та щедрість і гостинність українського народу. 

Вишиванка — це символ міцного здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, порядності й чесності, любові та святковості; крім того, вишиванка – це ще й оберіг від усього лихого. Вона настільки глибоко увійшла в наше життя, що в Україні встановили навіть спеціальне свято – День вишиванки. Воно відзначається щорічно у третій четвер травня. В цей всі українці по всьому світу традиційно вдягають вишиванки.

В 2021 році День вишиванки, 15-й ювілений, відзначається 20 травняНапередодні свята бібліотекарі  читальної  зали  Марганецької  центральної міської бібліотеки оформили  книжково-ілюстративну виставку-експозицію «Магія і чарівність української вишивки».

 

Книжкові скарби нашої бібліотеки розкривають відновлення національної пам’яті, знайомлять з традиціями створення і носіння вишиванок, сучасними тенденціями в їх оздобленні, з історією української вишивки, народними звичаями та обрядами, пов’язаними з нею. Завітавши на виставку, ви зможете ознайомитись з історією українського костюму, технікою вишивки сорочок.  Прикрасою експозиції є роботи майстрині Ольги Шаляпіної, працівниці бібліотеки.  До речі, на фото майстриня у власноруч вишитій сорочці.

Багато цікавих фактів про вишиванку розповідають представлені на виставці періодичні видання. Наприклад, вишиту сорочку не позичали та не продавали. Чужу вишиванку намагались не одягати, щоб не «перебрати» на себе чужу біду чи хворобу або не віддати разом із своєю сорочкою свого здоров’я та долю.

День вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу, а також об’єднати українців. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка. Відзначаючи це свято, ми вкотре стверджуємо, що символ нації – вишиванка – завжди була, є і буде необхідним оберегом міцності української держави.

День вишиванки не є офіційним святом. 15 років тому, тобто у 2006 році, студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк започаткувала акцію "Всесвітній день вишиванки". Дівчина запропонувала студентам одного дня одягнути вишиванки. На цю ініціативу відгукнулося декілька десятків студентів та викладачів факультету. Однак щороку масштаби святкувань зростали й нині День вишиванки відзначають також і за межами нашої держави.

  • Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Дуже багато орнаментів, що використовуються в оздобленні вишиванок, сягають своїм корінням до язичницьких часів. Наприклад, солярні знаки (або “громовий знак”, “колесо Юпітера”) пов’язані з язичницьким небесним божеством Родом.
  • Здавна для українців вишиванка відігравала не стільки функцію одягу, як була своєрідним оберегом від різного зла. Тому візерунки на сорочках та сукнях наносили на рукави, коміри і поділ.
  • Раніше вишивання було виключно жіночим заняттям. Перш ніж братися за роботу дівчина зазвичай постилася, молилася і мила руки.
  • Першу школу вишивки в Київській Русі було створено ще в ХІ столітті. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.
  • Одна з найоригінальніших вишиванок - борщівська. Така сорочка розшита чорними нитками. Є легенда, що коли турки і татари знищили практично всіх чоловіків у Борщеві, жінки цього і сусідських поселень протягом декількох поколінь одягали саме такі чорно-білі сорочки в знак скорботи та печалі.

  • Популярні нині маки як елемент візерунка практично не використовувалися в традиційній українській вишивці, оскільки символізували печаль і смерть, а широкого поширення набули в кінці XX століття.

Вишивання сорочок з давніх-давен органічно увійшло в життя народу, воно втілює в собі всі його естетичні принципи, ідеали добра та краси, прагнення до довершеного і витонченого. Наш народ ставився до вишиванки як до святині. Вони передавалися з покоління в покоління, з роду в рід, береглися як реліквії. Символічний образ сорочки-вишиванки часто зустрічається в народних піснях. За традицією, дівчина, готуючи придане, мала власноруч вишити своєму нареченому сорочку.

Україна єднає Світ! Українці, єднаймося!

Онлайн вікторина до Всесвітнього дня вишиванки

Підготувала Ольга Забенько

Переглядів: 329 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки