2024, Субота, 20.04.2024, 11:21


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2017 » Травень » 11 » Infoкоктейль «ЄВРОГЛОБУС»
14:39
Infoкоктейль «ЄВРОГЛОБУС»

 В ці травневі дні все європейське співтовариство відзначає День ЄвропиЦей день став символом нового початку вільного та успішного шляху. Україна – єдина держава - не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. 

Свято було встановлено в Україні «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003.
День Європи в Україні відзначається у третю суботу травня. Взагалі то в 2017 році День Європи припадає на 20 травня, але у зв’язку з тим, що пісенний конкурс «Євробачення» проходить з 7 по 13 травня, святкування Дня Європи перенесли на 14 травня.
 
В бібліотеці ім. М. Островського з 2016 року діє для користувачівПункт європейської інформації «Все про Європу». В рамках діяльності Пункту і був підготовлений для користувачівinfoкоктейль «ЄВРОГЛОБУС».
 
На цей захід завітали учні СШ №11 та зацікавлені користувачі Пункту євроінформації. Разом з координатором Пункту євроінформації (ПЄІ) О.В.Забенько та бібліотекарем ЦМБ ім. М. Островського В.В.Жданова учасники свята здійснили захоплюючу подорож різноманітними країнами такого дивовижного та неосяжного Євросоюзу.
 
 
Свої таємниці відкрили такі країни як Італія, Франція, Греція, Австрія, Німеччина.
 
В Італії ми помандрували водними каналами у Венеції. Їх там близько 150. Найширший канал - Гранд-канал. Італійці - великі оригінали. Цікавим є той факт, що хоча кава в Італії не зростає, але саме в Італії існує національний інститут італійського еспрессо. І лише в Італії існує дивний маленький ресторан, який називається «Соло для двох». У цьому ресторані всього один столик. І весь вечір обслуговуються тільки двоє відвідувачів. Присутні із цікавістю переглянули відео про всесвітньо відомий оперний театр La-Scala, який знаходиться в Мілані.
 
А в середині Італії на гостей свята чекала ще одна країна – найменша у Європі - Ватикан, місто-держава. Його населення налічує всього близько 1000 осіб. Воно розташоване в місті Римі. Хоча Ватикан вважається державою-анклавом (державою всередині іншої держави), фактично він - всього лише місцезнаходження престолу Римського папи (Святого Престолу), папського двору і його обслуговуючого персоналу. Можна з упевненістю назвати Ватикан найбільшим музеєм під відкритим небом, хоча це всього кілька вулиць та дві площі.
 
У Греції є свій аналог Ватикану - монастирська держава Афон. Для її відвідин потрібно оформляти окрему візу, причому жінкам в ній буде відмовлено в будь-якому випадку - на Афон допускаються виключно чоловіки.
Не хотілося оминути увагою казковий курортний острів Санторіні. Фільм про це місце всі переглядали, затамувавши подих. Колись сам Жак-Ів Кусто висунув версію про те, що грецьке місто Санторіні - це залишки зниклої під водою Атлантиди.
 
Наступною зупинкою євро мандрівки була Бельгія. Країна з високим рівнем життя. Переважна більшість населення Бельгії (92%) їдять в ресторанах і кафе. А ще Бельгія  славиться шоколадом.
Щорічно в Бельгії виробляють 220 тис. тонн шоколаду, що становить близько 22 кг на душу населення в рік. Цікавий факт, що національний аеропорт Брюсселя є найбільшою точкою продажу шоколаду не тільки Бельгії, а всього світу!
Місто Брюссель в Бельгії де-факто вважається столицею Європейського Союзу. Саме тут знаходяться більшість інституцій ЄС.
 
А яке місто в Європі найбільше? Це  Париж, столиця Франції. Гордість Парижа - знаменита на весь світ Ейфелева вежа. Без неї сьогодні важко уявити столицю Франції. Про історію та призначення Ейфелевої вежі також почули присутні. Хоча Франція відома не лише цією вежею. Ніби серцем Франції є Собор Паризької Богоматері – Notre Dame de Paris.
Всіх здивував той факт, що знаменита нью-йоркська статуя Свободи народилася в Європі. Скульптура була зібрана у Франції і піднесена США в якості дружнього подарунка. Сталеву конструкцію для статуї створив Олександр Густав Ейфель (той самий, який є автором Ейфелевої вежі).
І не менш цікаво та маловідомо є те, що назву машині лімузин дали на честь одягу французьких пастухів, яка представляла собою величезний крислатий плащ. А назву плащам-балахонам дала область Франції Лімузен (Limousin)
 
Не менш цікавою європейською країною є Велика Британія. Примітно те, що до Великої Британії із Франції можна дістатися лише за 2 години. І це завдяки євротунелю. Він проходить під протокою Ла Манш. І входить до 7 технічних чудес світу. Про це був показаний відеоролик.
Якщо візитівка Франції – Ейфелева вежа, то у Великій Британії – це, безперечно, колесо огляду "Лондонське око" – це найвище колесо огляду в Європі, воно розташовано в Лондоні. В цьому ж місті знаходиться відомий на весь світ аеропорт Хітроу. Щоб пересуватися по величезній території англійці придумали використовувати безпілотне таксі. Безпілотні таксі вміщають до 6 осіб і рухаються в середньому зі швидкістю 40 кілометрів на годину. Про інші цікавинки не лише Лондона, а й інших країн Великої Британії присутні дізналися з відео інсталяції.
 
Відкрила свої цікавинки та таємниці і Німеччина. Дивувалися безлічі мостів в Гамбурзі (близько 2300), унікальному мосту в Магдебурзі. Магдебурзький міст в Німеччині - це найбільший водний міст в Європі. Магдебурзький міст проходить над Ельбою і з'єднує між собою дві найважливіші водні артерії країни - Середньонімецький канал і канал Ельба-Хафель і, тим самим, позбавляє суда від необхідності здійснювати тривалий і місцями небезпечний перехід по річці.
 
 
Подорожуючи Австрією, гості заходу стали свідками прекрасного бального танцю – вальсу. Саме в Австрії зародився Віденський вальс. Австрія  подарувала світу великих композиторів, акторів, вчених та інженерів. Австрія є країною з одним з найвищих рівнів життя у світі, і Відень майже завжди стоїть першим в списку найбільш впорядкованих столиць світу.
 
На заході було багато інформації і про природні цікавинки країн ЄС. Наприклад, дивний острів Фазанів, яким володіють поперемінно то французи, то іспанці. Надзвичайно потужний водоспад Деттіфосс (Dettifoss). Італійські вулкани Везувій та Етна та інше.
 
Який ніби і далекий, а все ж таки близький і міцно пов’язаний з Україною та українцями. Навіть географічний Центр Європи розташований на території етнічної Гуцульщини. Геодезичний знак Центр Європи був встановлений у селі Ділове Рахівського району Закарпаття (Україна) в 1887 році. Він є двометровим геодезичним знаком, який виготовлено з високоякісного бетону і має форму зрізаної чотиригранної піраміди.
Примітно те, що саме наша Україна є найбільшою країною, яка повністю знаходиться в Європі.
 
В ці травневі дні все європейські співтовариство приїздить до України на пісенний конкурс «Євробачення». Це найвідоміший європейський пісенний конкурс. Він проводиться з 1956 року. Перший конкурс пройшов 24 травня 1956 року в місті Лугано (Швейцарія). Україна дебютувала на Пісенному конкурсі Євробачення в 2003 р. Наша країна перемагала на Євробаченні двічі – в 2004 та 2016 році.
В цьому році Євробачення проходить в Україні в Києві з 7 по 13 травня. В конкурсі беруть участь 42 учасники з різних країн.
 
Підсумовуючи всю інформацію, всі дійшли висновку, що Європа – це велика міцна родина, об’єднання прогресивних, демократичних держав. Європа - чарівна частина світу, яка на порівняно невеликій території об'єднала найрізноманітніші культури і національності. Тож не дивно, що ця територія з багатою історією і великими подіями пов'язана з безліччю цікавих фактів, про які, можливо, ви навіть не чули.
 
 
 
Країни Європи вражають та дивують природою та різними пам’ятками культури. Європейський потенціал неосяжний.
Скоро Європа стане ближчою і для нас. 11 травня Рада Європейського Союзу оприлюднила офіційне повідомлення про схвалення безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України до ЄС.
 
"Схвалення законодавчого акту щодо візової лібералізації є важливою зміною, яка допоможе посилити зв’язки між людьми в Україні та в Європейському Союзі", - йдеться в заяві профільного представника головування, міністра Мальти з питань внутрішніх справ та національної безпеки Кармело Абели.
Для пришвидшення процедури рішення було схвалене Радою міністрів сільського господарства та риболовлі, засідання якої проводиться у четвер, не чекаючи на зустріч профільної Ради міністрів внутрішніх справ.
Відомо, що церемонія підписання відповідного рішення президентом ЄП та представником головування у Раді ЄС відбудеться 17 травня, її має намір відвідати президент Порошенко. Після цього підписаний регламент має бути опублікований в офіційному віснику ЄС.
Фактично безвіз набуде чинності через 20 днів після публікації – орієнтовно 11 червня.

 

Щиро вітаю всіх українців із такою визначною подією!
Запрошую всіх марганчан та гостей міста скористатися послугами Пункту європейської інформації «Все про Європу», який знаходиться в центральній міській бібліотеці ім. М. Островського та працює для вас щодня, окрім вівторка з 8-30 до 17-00.

 

Ольга Забенько,

координатор Пункту євроінформації "Все про Європу"

Марганецької бібліотеки ім. М. Островського.

Переглядів: 680 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Ми на карті
Відзнаки