2024, Вівторок, 23.04.2024, 23:04


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Червень » 14 » Виставка "Ти закохуєш світ..." (до дня народження марганецької поетеси Л.Г. Гончарової)
14:20
Виставка "Ти закохуєш світ..." (до дня народження марганецької поетеси Л.Г. Гончарової)

15 червня народилася Лариса Григорівна Гончарова (1929 - 2014) - марганецька поетеса, активістка художньої самодіяльності, культорганізатор, ведуча хору "Жива пам'ять", нагороджена відзнакою Дніпропетровської обласної держадміністрації та Дніпропетровської обласної ради "Краща жінка Придніпров'я-2013".

Про цю неймовірну жінку бібліотекарі читального залу Марганецької центральної міської бібліотеки оформили виставку "Ти закохуєш світ...".

На ній представлені колективні  збірки марганецьких поетів: «Величальная Марганцу» (2003); «Город серебристых тополей» (2005); «Краю мій лелечий» (2009), до яких увійшли кращі поетичні твори Лариси Гончарової. Її поезії зібрані в книгу, видану в Інтернет-центрі Марганецької центральної міської бібліотеки. 

На виставці представлені газети, в яких друкувалися вірші Л.Г. Гончарової.

Бібліотечні фонди зберігають рукописи творів Лариси Григорівни. Розглядаючи їх, здається, що вони написані лише кілька хвилин тому, і ось зараз поетеса зайде в зал і виразно та емоційно, як вона вміє, зачитає свій новий вірш. Але ...

Також ви знайде світлини деяких моментів життя та творчості поетеси.

І, звісно, на виставці на почесному місці представлена поетична збірка "Чайка".

Жінка енергійна, наділена бадьорістю, вигадкою, життєдайним випромінюванням доброти – такою ми назавжди запам’ятаємо Ларису Григорівну Гончарову.

«Життя кидало мене по різних куточках нашої великої країни, гнуло і ламало, але я мужньо відстояла право жити, право творити», – так писала вона про себе і всім своїм життям це довела.

15 червня 1929 року в Маріуполі народилася дівчинка, яку батьки назвали Лорою і яка в майбутньому йтиме по тернистій життєвій стежині мандрівок по своїй державі, не шкодуючи про це. Вона стане талановитою поетесою, гідною донькою свого шахтарського краю. Мати поетеси була співачкою з чудовим сопрано. В спадок Лариса Григорівна отримала покликання сцени. Роки війни перервали Ларисі навчання, і її роботою стали концерти в шпиталях, прання бинтів, миття підлоги. З поля поблизу цукрового заводу носила буряки і, розрізавши на шматочки, кидала за гострий дріт, де в колишніх конюшнях тримали радянських полонених. У 13 років, в роки окупації, виконувала примусові роботи з будівництва бетонної дороги Кропоткін - Гулькевичі. Після окупації працювала на заводі, в аптеці, в 15 років була експедитором по доставці медикаментів з Ростовського фармакологічного заводу, в госпіталі Краснодарського краю. Війна закінчилась для дівчини в 16 років. Вчитися вже пізно.

Лариса Григорівна - учасник Другої Великої Вітчизняної війни, нагороджена медаллю «Захисник Вітчизни» і чотирма ювілейними медалями. 

В 1948 році Лариса Григорівна зрозуміла, що її покликання – робота на культурній ниві. Закінчила курси – стала масовиком. Давно почала писати сатиричні куплети, пародії, матеріали для агітбригад. Робота в сфері культури, почалася у Лариси Григорівни в 1954 році, коли вона почала працювати масовиком і фізруком у Верхньодніпровському Будинку відпочинку. У 1956 році Дніпропетровська обласна рада профспілок запропонував їй поїхати в м. Марганець і працювати масовиком в клубі ім. Жданова. У 1956 році вийшла заміж за М. З. Гончарова. У 1960 році Л.Г. Гончарова закінчила Дніпропетровське культпросвітучилище, в 1967р. - Вищу профспілкову школу в м. Ленінграді.

Так з 1956 року, прізвище Гончарової Л. Г. зазвучало в нашому місті, як ім'я талановитого культпрацівника, організатора міських масових заходів, сценариста, постановника, читця, прекрасного оратора, який вміє легко і не вимушено володіти будь-якою аудиторією. Це був її природний дар, талант, який вона щедро віддавала людям все своє життя. У цьому ж 1956 році, Лариса Григорівна переходить працювати в Палац культури гірників Марганецького ГЗКа і продовжує тут працювати масовиком до 1966 року. За ці роки вона не один раз нагороджувалася грамотами та подяками Дніпропетровського облпрофради, республіканського комітету профспілок працівників культури, її відзначали і як переможця соцзмагання. У 1966 - 1982 роках Гончарова Л. Г. працювала на Чукотці, Колимі. Двічі нагороджувалася грошовою премією Міністерства культури СРСР «Кращий директор ДК Магаданської області». У 1982 році родина Гончарових повернулася до рідного м. Марганець. З 1982 – 1991 рр. Лариса Григорівна працювала культорганізатором турбази «Чайка» Марганецького гірничо-збагачувального комбінату.

З 1991 року перебувала на заслуженому відпочинку, але як справжній культпрацівник, не дозволила собі відпочивати ні дня. Адже її життєвий девіз: «Я люблю тебе, життя!». З 1985 по 2012 рік, Гончарова Л. Г. була незмінною ведучою хору «Жива пам'ять», з 1999 по 2012 р. – головою міської поетичної студії «Боян» (нині міське літературне об’єднання «Віра»). 

З 2012 року і до кінця життя була керівником колективу «Золота осінь» клубу «Дніпро». Вона писала сценарії, виступала в ролі режисера-постановника, ведучою всіх програм ансамблю «Золота осінь». Її живе слово, без папірця та шпаргалки, підкорювало глядачів і слухачів, захоплювало земляків-марганчан. Її знають у Дніпропетровській, Запорізькій областях, куди виїжджали колективи «Жива пам'ять» та «Золота осінь» на огляди, конкурси, фестивалі, зустрічі з молоддю та учасниками Другої світової війни. 

Непосидючість, енергія, життєлюбність, талант, досвід, мудрість, відкрита душа і посмішка Лариси Григорівни не залишали байдужими жодної людини, яка з нею зустрічалася. Гончарова Л. Г. була членом правління Ради ветеранів МГЗК, міської Ради ветеранів. Вона проводила велику роботу з військово-патріотичного виховання молоді в навчальних закладах, бібліотеках та установах міста. 

З 1999 року Л. Г. Гончарова стала відома і як майстер художнього слова. Поезія – не тільки частина її самобутнього сценічного іміджу, вона – потреба її вічно молодої, чуйної до чужої радості й болі душі. Теми гіркої правди сьогодення, любові до Вітчизни, природи рідного краю домінують в багатолітній творчості поетеси. Ось чому її вірші близькі і дорогі людям. Душа Л.Гончарової – дуже чуйний барометр, тому так багато з-під її пера вийшло поезій на захист тих, хто відбудовував багату, могутню державу, хто захищав її від фашизму, хто виніс всі випробування , щоб сьогодні вмерти голодною смертю. Такі вірші – це висока громадянськість в поезії. Так писати дано не кожному, якщо це навіть й професіональний поет. В родині, де чоловік, діти, онуки, як і сама Лариса Гончарова, всі вклоняються музам, пишеться легко, натхненно. Вона, глибоко шанована в місті, неповторна на сцені Лариса Гончарова жила все життя культ життям міста і на віки залишиться в ньому.

У 2009 році вийшла в світ книга її поезій «Чайка». Це безцінна невід’ємна частина культурного та літературного життя міста гірників. 

Вірші та пісні на її слова звучали на міських масових заходах, на зустрічах з читачами, на місцевих каналах телебачення, поетичні твори друкувалися в газетах «Шахтар Марганця» і «Гірницький вісник». Вона давно стала народною поетесою. 

 

В 2013 році Ларисі Григорівні отримала високе визнання – її було визнано «Кращою жінкою Придніпров’я-2013»

Поезія її доступна кожному, вона хвилююча і сучасна. В ній життєстверджувальна Правда. В ній надія і віра в справжнє Щастя.

І хоч 24 листопада 2014 року Лариса Гончарова покинула це життя, вона завжди з нами у своїй віршах, які і сьогодні не втрачають цінності у читачів!

Підготували; бібліотекарі читального залу Ірина Мащенко та Ольга Середіна; пр. бібліограф ЦБС Ольга Забенько

Про Ларису Григорівну Гончарову http://bibl-ostr.ucoz.ua/index/goncharova_larisa_grigorovna/0-23

Переглядів: 261 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Ми на карті
Відзнаки