2024, Субота, 27.04.2024, 13:29


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2024 » Березень » 7 » 210-річниця з дня народження Тараса Григоровича Шевченка
11:42
210-річниця з дня народження Тараса Григоровича Шевченка

                                                                               

9 березня виповнюється 210 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – видатного українського поета, прозаїка, драматурга, художника, політичного і громадського діяча.  Безперечно  це одна   з найвидатніших постатей нашого народу.

 Шевченкове життя – символ тернистого шляху боротьби. Минають роки, століття, а гострота і сила  його слова  живе. Дух свободи, якої прагнув Кобзар, приходить до українців і додає упевненості у власному самоствердженні.

 Все його життя і творчість були присвячені українському народу.

Загадку феномену особистості Шевченка досі нерозгадано! Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів.

 Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладено різними мовами світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці. 

 Його називають нашим Пророком, Великим Кобзарем і українським генієм. Його життя – це одвічна боротьба за волю українців, а його творчість – невичерпна скарбниця мудрості, правдивої совісті української нації, патріотизму та волелюбності.

Пройшло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне. Український видатний митець залишив кілька важливих послань, які для українців стали закликом до дії.
«Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові свіжі й вільні шляхи професорам та книжним ученим», – писав Іван Франко.

Сьогодні немає українця, який би не знав «Заповіту», не читав «Кобзаря».  Життя та творчість великого митця вже майже два століття надихає українців до боротьби за правду, свободу та майбутнє нашої країни.

Мрія поета збулася – Україна стала незалежною. Це головний здобуток нації за пройдені століття.  

 Сьогодні, в умовах повномасштабної війни рф проти України, Тарас Шевченко залишається на позиціях лідера, чиї ідеї, літературні та художні твори  набувають особливої актуальності.

«Саме зараз, під час війни за наші цінності та ідентичність, важливо належно вшанувати пам’ять про Тараса Шевченка – національного символа України. Адже саме за нашу культуру й історію, а також за вільне майбутнє так самовіддано борються всі українці.

До Шевченківських днів у Центральній міській бібліотеці, бібліотеці – філії для дітей  бібліотекарями  була  підготовлена  книжкова  виставка"Душа української нації" , бесіда "Вічне і живе Шевченкове слово" для вшанування Кобзаря. Виставку відвудують дуже багато людей різного віку, це свідчить про те, що любов до Кобзаря не згасне ніколи!                                 

                                                                                    

 

Відкритий перегляд літератури "Ми чуємо тебе,Кобзарю,крізь століття" був також оформлений і підготовлений у бібліотеці-філії №1( с. Городище)

 

 

І сьогодні, коли наш народ героїчно дає чергову відсіч російському окупанту, виборює свободу та незалежність ціною крові наших захисників та захисниць, вірші поета, його заклики, пророцтва та заповіт є актуальні, як ніколи. Поет завжди надихав нас на Перемогу.

Його слова « Борітеся – поборете» викарбувані у серці кожного патріота».

 І ми неодмінно Переможемо! Слава Україні!

                                                                                                                 Матеріал підготувала ВІкторія Фіалковська та Олена Рак

 

Переглядів: 124 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки