2024, П`ятниця, 26.04.2024, 09:59


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Червень » 5 » 5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища
09:20
5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

У цей день громадські організації та волонтери проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водойм, озеленення, збереження заповідних об’єктів та поширення екологічних знань.

  Всесвітній день охорони навколишнього середовища закликає якомога більше небайдужих долучитися до збереження природи, адже рушійною силою у природоохоронних питаннях є саме люди! Відзначення цього дня розраховано на те, щоб привнести людський фактор у питання охорони навколишнього середовища. Можливо саме сьогодні дехто відмовиться від поїздки власним транспортом, хтось посадить дерево, а хтось прибере сміття в своєму дворі.

 Не важливо, який спосіб ви оберете, щоб покращити природне середовище навколо вас, важливим залишається те, щоб дані вчинки та наміри сприяли поліпшенню та благополуччю нашого природного середовища. Пам’ятаймо, що лише разом ми зможемо зробити навколишнє середовище чистішим, адже наше майбутнє залежить саме від нас!

  До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища у читальній залі Марганецької центральної міської бібліотеки оформлено  книжкову виставку-застереження  «Обіймемо Землю красою і любов’ю»,  яка  знайомить користувачів  з літературою  про екологічні проблеми у світі, про безпосередній зв’язок людини з природою.

Відносини у галузі охорони навколишнього природного середовища в Україні регулюються Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища", а також розроблюваними відповідно до нього земельним, водним, лісовим законодавством, законодавством про надра, про охорону атмосферного повітря, про охорону і використання рослинного і тваринного світу та іншим спеціальним законодавством (стаття 2 Закону).

На початку цього тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про забруднення навколишнього середовища. Результати дуже сумні. Наприклад, в Каїрі, повітря дуже сильно забруднене. Дихати «під відкритим небом» там цілий день, для організму, все одно що викурити пачку цигарок.

Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі - на острові Тасманія, який знаходиться поруч з Австралією.
На сьогоднішній день у світі близько 500 мільярдів машин, їх вихлопні гази виробляють понад 200 шкідливих речовин. Середньостатистичний автомобіль виробляє понад 500г відходів у вигляді газу менш ніж за 35км шляху.

Виробництво металу є джерелом 6% всієї емісії вуглекислого газу в атмосферу нашої планети.

На пересилку спаму щорічно витрачається 33 мільярда кВт/год електроенергії, що супроводжується викидом в атмосферу близько 17 мільйонів тон вуглекислого газу (як три мільйони автомобілів). Такої кількості електроенергії достатньо для електропостачання 2,4 мільйона будинків. 

Спалювання сміття та сухої рослинності завдає шкоди здоров'ю людей, погіршує стан екосистеми та провокує природні пожежі, в яких гине все живе!

У розвинених країнах фінансування природоохоронних проєктів — це не лише захист навколишнього середовища, але й один з основних чинників інвестиційної привабливості. Для України, на котрій лежить і ще довго лежатиме тавро аварії на Чорнобильській АЕС як найбільшої техногенної катастрофи XX століття, відсутність ефективної екологічної політики означає передусім атрофію інстинкту самозбереження перш за все пересічних українців. Адже для бізнес-еліти територія країни — це майданчик для вичавлювання грошей, і свої перспективи і перспективи своїх дітей вона пов'язує з благополучними країнами, наприклад із Швейцарією.

Водночас низький рівень екологічної свідомості народу України не забезпечує відповідної реакції суспільства на надмірне забруднення довкілля, марнотратне використання природного багатства, несправедливий перерозподіл природно-ресурсної ренти, нецільове використання надходжень екологічного податку до публічних фінансових фондів.

Практика господарювання у країнах із соціально орієнтованою ринковою економікою показує, що відтворення довкілля та раціональне використання природних ресурсів є необхідними умовами процвітання цих країн. На жаль, система макроекономічного регулювання в Україні, що базується на пріоритетному використанні монетаристських інструментів, не оперує достатнім набором методів покращення екологічної ситуації.

Публікацію підготували:

Ірина Мащенко, бібліотекар ЦМБ,

Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС.

Переглядів: 605 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ми на карті
Відзнаки