2024, П`ятниця, 29.03.2024, 16:25


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Лютий » 3 » 6 лютого - День визволення Марганця від нацистської окупації
14:54
6 лютого - День визволення Марганця від нацистської окупації

6 лютого є особливим днем для нашого міста: 78 років тому Марганець був героїчно звільнений від нацистської окупації.

17 серпня 1941 року Марганець захопили німецькі війська. З перших днів війни тисячі трудівників міста Марганця стали на захист своєї Вітчизни.  Нацисти намагались швидше розпочати видобуток руди і якнайбільше вивести її до Німеччини. Вони зігнали для роботи на рудниках людей з Донбасу, Кривого Рогу, Дніпропетровська, створили великі табори військовополонених.

 Окупація міста Марганця  тривала 904 дні. За цей час було створено три партизанські загони, багато їх учасників загинуло, але на спогад залишилися такі імена, як Андрій Люлька, Микола Клочко, Олександр Гількевич, Петро Бережний. Їхніми іменами названі вулиці нашого міста. 2,5 роки мешканці Марганця вели непримиренну боротьбу з ворогом.

І ось настав довгоочікуваний день Перемоги! В ніч з 5 на 6 лютого 1944 року війська третього Українського фронту визволили місто від гітлерівців. Відступаючи, ворог перетворив місто Марганець на попелище, на купи руїн. Було підірвано і спалено всі найважливіші промислові об’єкти і більшість будинків, вивезено до Німеччини всіх кваліфікованих робітників.

Стійкістю, терплячістю, вірою у перемогу наблизили воїни свято визволення міста від нацистів. В боях за звільнення нашого міста загинуло 124 солдата і офіцера 203-ї та 333-ї стрілецьких дивізій. Їх було поховано в братських могилах.

Звісно, що після звільнення міста війна не закінчилася, і марганчани, які воювали на всіх фронтах не відразу повернулися додому, але думка про те, що місто вільне придавала сили духу нашим бійцям і вони боролися із ворогом сильніше, щоб здобути ту тяжку перемогу та швидше потрапити додому.

У цей день низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю  воїнів, які віддали власне життя в жорстокій битві за свободу, чий шлях на війні завершився під скромними обелісками.

У центральній міській бібліотеці напередодні свята відбулася година спілкування «Доки пам'ять у серці…», на яку запрошено представників міської ради ветеранів війни та праці.

Підготувала і провела захід бібліотекар Вікторія Фіалковська, яка розповіла присутнім про перші дні війни в нашому місті і про довгоочікуваний день визволення.

Спогадами про життя в місті під час нацистської  окупації поділилися Надія Миколаївна Троценко та Петелько Марія Михайлівна, яким, як і всім дітям війни, випало пройти через надлюдські випробування. Проте вони не зламали їх, а, навпаки, загартували, виробили дивовижну духовну стійкість.

Про партизанський рух в м. Марганці змістовно розповів Анатолій Семенович Степанов, полковник, член президії міської ради ветеранів війни та праці, кандидат історичних наук, доцент.  Продовжив розмову Котов Володимир Вікторович, Почесний громадянин міста, член Національної спілки журналістів України, голова міського об’єднання української спілки в’язнів-жертв нацизму у м.Марганці.

У виконанні вокального ансамблю «Бойові подруги», який діє при міській Раді ветеранів війни та праці (худ. керівник Людмила Миколаївна Топчій, муз.керівник Михайло Давидович Блувбанд) пролунали твори героїко-воєнної тематики.  

Провідний бібліотекар Тетяна Мархасіна прочитала вірш Любові Лопатюк «Спогади».

Бібліотекарями читальної зали оформлено відкритий перегляд літератури «День визвольний, день незабутній, хай славен буде у віках», на якому представлені матеріали, які розповідають нам про час тяжких страждань і суворих випробувань, окупацію міста, дію партизанських загонів і довгоочікуваний  день визволення. Статті з газет і тематичні теки знайомлять користувачів зі спогадами місцевих ветеранів, пам'ятниками міста.

Ми вдячним словом згадуємо сміливців, хто ратними подвигами на полях боїв, тяжкою працею в тилу, боротьбою в партизанському підпіллі здобули перемогу над ворогом. Велику жертву приніс народ України: чи не кожна місцева родина також на собі відчула, що таке жахи війни, втрати близьких людей. Наші співвітчизники проявили високу силу духу, справжній патріотизм і героїзм, відданість військовій присязі та обов’язку.

Висловлюємо слова глибокої людської шани краянам, які героїчно боронили  рідну землю зі зброєю в руках, а також самовіддано працювали у тилу, відбудовували її  з повоєнної розрухи.  

Низький  уклін Вам, учасники війни, творці Великої Перемоги! Завдяки вашому подвигу ми отримали змогу жити у  незалежній державі. Ваша мужність назавжди в пам’яті нових поколінь українців. Для нас Ви правдивий голос  історії нашої держави, приклад незламності духу та патріотизму.

Від усього серця зичимо Вам затишку в душі, хай кожен Ваш день буде сонячним та щасливим! Також бажаємо всім жителям  Марганця добра, миру і злагоди, міцного здоров’я, плідної праці та вагомих здобутків задля процвітання  рідного краю та зміцнення нашої держави.

Нехай  життя кожної  родини буде наповнене радістю, благополуччям і впевненістю у завтрашньому дні!

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg8eJIG5U0y1RlhVnlTMsQ9bML4qTdFV0OIRjSuEsjihTJiu8nfD0VX2GvxCGpAyNWSjcWZnTBh8hjqJShbNqcNUXczN19jEajOXx04irBMk7ciGfY5JO7fcYNsmEPdQUK3-sH_2Yel1QXauX10RGBZxMQrzqteLKGsGsoHOVQNmjwQO7U1nZ6BN3dM=s574

 

Публікацію підготувала Ірина Мащенко, бібліотекар читальної зали,

                                                                                                                          мультимедійне оформлення - Інна Кандала, методист

Переглядів: 256 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Ми на карті
Відзнаки