2024, Вівторок, 16.04.2024, 12:46


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Грудень » 7 » 7 грудня – Всесвітній день української хустки
12:25
7 грудня – Всесвітній день української хустки

7 грудня у світі відзначають День української хустки. Вона є не тільки елементом вбрання, але і важливим національним оберегом.

Це свято почали відзначати з 2019 року. Ініціаторами виступили депутатка Вінницької обласної Ради Людмила Станіславенко, а також громадські діячки, представниці Клубу Успішних Жінок України та викладачки закладів вищої освіти. Жінки з різних куточків України взяли участь у флешмобі під назвою «Зроби фото з хусткою». Головною метою стало бажання об’єднати жінок різного віку, фаху та національності заради відродження та збереження українських звичаїв і традицій.

Хустки супроводжували людину впродовж усього життя. Їх традиційно використовували, коли народжувалася дитина, а потім на хрестинах. Юнаків на проводах в армію матері обов’язково перев’язували хустками. Вважалося, що ця хустка збереже від усіх негараздів. Коли до дівчини приходили свататися, то вона мала винести судженому хустку на знак згоди, що виходить заміж по любові. На весіллі і донині збереглася традиція три рази покривати цим головним убором наречену, що означає її перехід у статус заміжньої жінки. 

Хустка з давніх часів була важливим символом української культурної спадщини. Їх передавали у спадок за жіночою лінією і оберігали, адже це була сімейна реліквія.

Хустка завжди вважалась оберегом. Після того, як дівчина вийшла заміж, їй було заборонено з’являтись на людях з непокритою головою, а тим більш — з розпущеним волоссям.  Хустка була основним головним убором, який жінки носили протягом цілого року, особливо в найбільш сакральних місцях: у церкві, на похоронах. Розплетене жіноче волосся - давній знак приналежності до потойбіччя. Із розпущеним волоссям на свої шабаші літали відьми. Русалок уявляли також дівчатками з розпущеними косами.

Відповідно до віку, вони також поділялись за кольорами. Молоді дівчата обирати світлі, яскраві хустки (також білі), старші жінки — темні. Вдови були зобов’язані носити чорні головні убори.

Також хустка позначала рівень достатку сім'ї. Її тканина та оздоблення свідчили про те, наскільки заможного чоловіка або придане мала жінка. Забезпечені панянки носили хустки з натуральної вовни або шовку.

Хустка, попри стереотипи, завжди була символом не поневолення, але свободи жінки. Хоча нею жінка закривала волосся на голові, але обличчя завжди залишалось відкритим. Це свідчило і досі свідчить про нескорений характер та владний менталітет українських жінок.

В День української хустки кожна жінка має ще одну чудову нагоди прикрасити себе дивовижною українською хустку, згадати традиції та вірування предків і вшанувати старовинні звичаї українського народного вбрання.

Більше про традиційний український одяг ви зможете дізнатися з літератури із фонду Марганецької центральної міської бібліотеки.

Матейко, К. І.  Український народний одяг [Текст] / К. І. Матейко. - К. : Наукова думка, 1977. - 222 с.

В монографії досліджується одяг як типовий показник матеріальної культури в його історичному розвиткові в період феодалізму й капіталізму. Якщо в період феодальної роздробленості крім селянського розглядається ще й одяг інших соціальних груп населення, то в період капіталізму обмежуємося лише дослідженнями селянського одягу, що зберіг своєрідності традиційного крою, його утилітарні й естетичні функції і менше зазнав впливу фабричного виробництва і міського крою. 

   

Стельмащук, Галина Григорівна. Українське народне вбрання [Текст] : историческая литература / Г. Г. Стельмащук ; Львівська нац. акад. мистецтв. - Львів : Література та мистецтво, 2019. - 255 с. : іл. - Бібліографія. - С.249 - 253.

На джерельному і фактологічному матеріалі представлено шлях формування і побутування українського традиційного вбрання від найдавніших часів до початку ХХ ст.

Розглянуто комплекси вбрання усіх етнографічних регіонів України. Вперше подано коротку характеристику вбрання української еліти, міщан і робітників.

   

Врочинська, Ганна Володимирівна. Історія традиційних українських прикрас [Текст] / Г. В. Врочинська, Г. Г. Стельмащук ; ред. В. Строля. - Київ : Балтія-Друк, 2020. - 184 с. 

Книжка про традиції і принципи виготовлення прикрас українців, які мали не тільки художньо-естетичний сенс, але і зберігали своєрідний культурний код нації. Про те, як з розвитком технологій традиції змінювались і розвивались. Прикрасами користувались не тільки жінки, але й для чоловіків здавна існували власні традиції і системи визначених символів для позначення за допомогою прикрас в одязі, головних уборах, зброї тощо і було свідченням їхнього місця і становища в суспільстві.

   

Косміна, Оксана Юліївна. Традиційне вбрання українців [Текст] / О. Ю. Косміна. - К. : Балтія-Друк, 2009. - 160 с. : цв.ил. - Библиогр.: с. 135-136. 

Книга знайомить читача з українським народним одягом. Завдяки унікальним зйомкам автентичного вбрання, зробленим у 22 музеях України та приватних колекціях, читач вперше матиме змогу детально ознайомитись з елементами народних строїв, головними уборами, взуттям, прикрасами, аксесуарами, оцінити колористику вбрання та багатство декору.

Книга містить інформацію історико-етнографічного та краєзнавчого характеру; зокрема, особливу увагу зосереджено на художніх особливостях і символічному наповненні елементів народного строю.

Текст видання супроводжує Словник термінів, що пояснюють реалії народного побуту початку ХХ ст., широко вживані свого часу, проте сьогодні, на жаль, відомі лише вузькому колу фахівців.

   

Косміна, Оксана Юліївна.  Українське народне вбрання [Текст] = Украинская народная одежда = Ucrainian folk costume / О. Ю. Косміна. - К. : Балтія Друк, 2017. - 62 с. : іл.

Видання знайомить читача з оригінальними зразкамитрадиційного вбрання українців кінця ХІХ - початку ХХ сторіччя, що зберігаються в музеях Києва, Харкова, Львова, Чернігова, Вінниці, Запоріжжя, Переяслава-Хмельницького і приватних колекціях. Альбом містить інформацію прорегіональні особливості українських строїв, змінює сталі стереотипи, демонструючи український національний одяг в усьому багатстві і розмаїтті. 

   

Васіна, Зінаїда.  Українське народне вбрання [Текст] / З. Васіна ; ред. Н. Прибєга. - Київ : Мистецтво, 2020. - 71 с. : цв.ил. 

У книзі в яскравих образах відома українська художниця й дослідниця українського історичного костюма Зінаїда Васіна відтворила автентику українського вбрання представників усіх верств населення, виявила характерні особливості крою костюмів, їхнього оздоблення й декорування. акцентуючи увагу на розмаїтті, красі й практичності одягу, яке увібрало в себе багатотисячолітні тенденції культури пращурів, авторка наголошує на унікальності феномена духовної й матеріальної спадщини на теренах України.
Книга стане для читача, передовсім для молоді, невичерпним джерелом пізнання глибини й краси української культури в контексті поглибленого вивчення історії України.

   

Українці: Свята. Традиції. Звичаї [Текст] / уклад. І. Коверець. - Донецьк : Альфа-Прес, 2004. - 303 с. : цв.ил. - Библиогр.: с. 296-300.

У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов`язаних з ними атрибутики. символіки - з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови.

   

Супруненко, В. П.  Ми - українці. Енциклопедія українознавства [Текст] : в 2 кн. / В. П. Супруненко. - Дн-ск. : Дніпрокнига.
   Кн.1. - Дн-ськ : Дніпрокнига, 1999. - 412 с.
  Супруненко, В. П.  Ми - українці.Енциклопедія українознавства [Текст] : в 2 кн. / В. П. Супруненко. - Дн-ск. : Дніпрокнига.
   Кн.2. - Дн-ськ : Дніпрокнига, 1999. - 144 с.

Енциклопедія українознавства є спробою представити для широкого загалу національну своєрідність українців, їх духовну спадщину, світогляд, традиційно-побутову культуру.

Видання розраховане на вчених, педагогів, лекторів, працівників культурно-освітніх закладів, студентів та школярів.

   

Лукашенко, Тетяна.  Українські обереги своїми руками [Текст] / Т. Лукашенко. - Харків : Віват, 2015. - 224 с. - (Корисна книга). 

Наші пращури-слов'яни здавна виготовляли обереги, бо добре знали про їхню дивовижну магічну силу. Нерідко за обереги правили , символічні тварини, такі як їжак, зозуля, ведмідь, а також рослини на кшталт звіробою та папороті. Із плином часу нічого не змінилося — ми, як і раніше, шукаємо захисту в надприродних сил, хіба що форма оберегів зазнала певних змін. Які обереги сьогодні є незамінними в побуті сучасного українця? Як зробити власноруч оберіг для себе та близьких? Чи справді вишиванка є не просто елементом одягу, але й сильним засобом захисту від негативного впливу? Відповіді ви знайдете на сторінках цієї книжки, що стане вашим власним оберегом на шляху до щастя, гармонії й родинного затишку.

   

Грушевський, Марко. Дитина у звичаях і віруваннях українського народу [Текст] / М. Грушевський. - К. : Либідь, 2006. - 256 с. 

«Отсе перший том пребагатої збірки матеріалу про дітей в українському селі : вірування й забобони, гігієна й спосіб виховання, забави й щоденні заняття, становище в родині і в громаді – все се просліджено від перших об`явів вагітності матері тиждень за тижнем, рік за роком… комплекс його завдяки уважливості збирача і його широкої прихильності до життя народного вийшов такий багатий, що ні в якім письменстві нема подібної книги з таким різнорідним матеріалом» (Іван Франко).

Книжка зацікавить не лише фахівців – етнографів, фольклористів, педагогів, медиків, а й батьків, широке коло читачів.

   

Стражний, Олександр Сергійович. Український менталітет. Ілюзії. Міфи. Реальність [Текст] / О. С. Стражний. - К. : Книга, 2008. - 368 с. : iл. 

Відповідь на запитання, хто такий українець, чим мешканці України відрізняються від європейців і росіян, які карти в колоді української ментальності козирні, а які биті - вся ця інформація міститься в даному виданні.
 

Запитуйте ці книги у бібліотекарів!

Про наявність інших книг в фонді Марганецької центральної міської бібліотеки ви можете, скориставшись електронним каталогом!

Переглядів: 238 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки