2024, П`ятниця, 29.03.2024, 14:18


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2018 » Серпень » 3 » Антологія українських письменників Донбасу «Порода»
08:15
Антологія українських письменників Донбасу «Порода»

На днях бібліотека ім. М. Островського отримала в дарунок новеньку книжечку. Це антологія українських письменників Донбасу "Порода".

До антології увійшли тексти 63 українських письменників кінця ХХ – початку ХХI ст., життя і творчість яких тісно пов’язані з Донбасом. Це найкращі автори сучасності, які народилися чи  тривалий час жили на Донбасі, більшість з яких трагічного 2014-го була змушена переселитися до інших міст України. Академік Іван Дзюба в передмові до видання зазначив, що метою цієї антології є прагнення «кинути виклик уявленню про цей край, як заповідник совєтщини та «совковості»: показати альтернативу, змістову й естетичну, підкреслити її».

Серед авторів Антологія «Порода» – Сергій ЖАДАН, Олена СТЯЖКІНА, Олаф КЛЕМЕНСЕН, Любов ЯКИМЧУК, Ірен РОЗДОБУДЬКО, Микита ГРИГОРОВ, Роман БАТЬКОВИЧ, Олексій ЧУПА, Галина ЧУМАК, Ія КІВА, Олександр ДЕМЧЕНКО, Олег ПОЛОЗ, Світлана ЗАГОТОВА, Еліна СВЄНЦИЦЬКА, Володимир РАФЄЄНКО, Емма АНДІЄВСЬКА (переможниця Національної премії імені Тараса Шевченка, художниця та письменниця).

Антологія українських письменників Донбасу «Порода» з’явилася на світ напередодні Форуму видавців у Львові. Ця книга та її друк став можливим завдяки праці багатьох людей, насамперед письменника та перекладача Веніаміна Білявського, а також поета Микити Григорова, які уклали цю Антологію.

Одразу дві громадських організації, а саме «Українська народна рада Донеччини та Луганщини», у партнерстві з Благодійним фондом Сергія Жадана, вирішили, що вони мають зробити все можливе аби ця книга вийшла у світ друком.

Міжнародний благодійний фонд «Відродження» здійснив фінансування частини бюджету проекту і завдяки цьому ми можемо сьогодні передати Вам примірник цієї книги. Також, чимало українців долучилося до видання цієї книги, переказавши власні кошти.


Книга незвичайна. Не тільки через те, що там містяться твори 63 письменників, які в тій чи інакшій мірі пов’язані з Донеччиною та Луганщиною. Не тільки через те, що передмову написав один з патріархів українського літературознавства, дисидент та академік Іван Дзюба. Вона незвичайна тим, що вона об’єднує під своєю палітуркою дуже різні літературні покоління Донеччини та Луганщини. Різні жанрово, тематично та змістовно. Це в жодному разі не перелік всіх українських письменників Донеччини та Луганщини другої половини ХХ століття та початку ХХІ століття, але значна частка тих, без кого неможливо уявити сучасну українську літературу. Вона як Ноїв ковчег. Бо книга ця об’єднує чимало авторів, які були змушені стати втікачами з рідної землі. Вони залишаються, в більшості випадків, в Україні та продовжують займатися творчістю.

Обкладинка книги – це фрагмент картини українського художника та скульптора з Горлівки, Петра Антипа, який вирішив в такий спосіб долучитися до видання цієї вкрай важливої для нас Антології.

Кому ця книга? Однозначно для філологів та істориків. Культурологів та філософів. Громадян України, які готові вийти за рамки традиційних уявлень про Донеччину та Луганщину як край, в якому «нібито ніколи» не існувало української культури.

Ми сподіваємося, що ця книга стане Вам в добрій нагоді та буде твердим свідченням про те, що Донеччина та Луганщина є частиною України. Частиною її культурного та ментального тіла, невіддільною від решти. Можна підробити новини, встановити комендантську годину або нищити українські пам’ятники (як сталося зі стелою Василя Стуса в Донецьку). Однак. Жодному окупанту не вдасться підробити культуру.

Запрошуємо всіх до бібліотеки ознайомитися з антологією українських письменників Донбасу "Порода"!

Переглядів: 531 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки