2024, П`ятниця, 26.04.2024, 07:05


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Січень » 13 » Апостол правди і життя
16:40
Апостол правди і життя

2(14) січня 1882 року народився відомий український вчений, митрополит Української автокефальної православної церкви (від 1944 року), політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, лексикограф, історик церкви, педагог Іван Іванович Огієнко  (1882–1972). 

Світове визнання Огієнку принесли фундаментальні праці з історії української культури, мови і церкви, які й нині не втратили свого наукового значення.

І. Огієнко – один із провідних українських мовознавців, який успішно поєднував науково-дослідну і педагогічну роботу, відстоюючи права української мови в науці, освіті і повсякденному житті українців. Він – автор численних методичних розробок, підручників, посібників, словників, порадників, які широко використовувалися в народній освіті і самоосвіті.

На пошану нашого видатного співвітчизника у читальній залі оформлено книжкову виставку-знайомство «Подвижник національної ідеї».

Життєвий шлях, творчість і громадську діяльність одного з провідників української духовності і культури розкривають видання, представлені на виставці.

Запрошуємо всіх зацікавлених!

Тимошик, М. Іван Огієнко: «Як ти українець...»/  К.: Парлам. вид-во, 2019. – 528 с. (Серія «Політичні портрети»).

Книга розповідає про знакову постать української історії, визначного вченого, політичного, громадського і церковного діяча. Сучасники називали його людиною енциклопедичних знань, праці й обов’язку. Важко сказати, в якій із сфер діяльності Іван Огієнко (митрополит Іларіон) залишив найпомітніший слід. Одне незаперечне: він чесно й віддано служив українській справі, до останніх днів життя не полишав подвижницької діяльності на ниві відродження нації, її мови та культури. "Доля судила мені немало працювати в таких умовах і на таких посадах, коли моя діяльність не належала тільки мені, - я працював для цілого українського народу.

   

Огієнко, І. Українська культура. Коротка історія культурного життя українського народу/ К.: Абрис, 1991. – 272 с.

Улітку 1918 український вчений, митрополит, політичний, громадський і церковний діяч Іван Огієнко виступив засновником і став першим ректором Кам'янець-Подільського державного українського університету, в якому пізніше почав читати курс лекцій “Українська культура”. Саме за цими лекціями і видана ця книга. У ній містяться матеріали на тему культури давньої України, видання доповнене тематичними ілюстраціями, прикладами московського скорописного письма тощо.

   

Огієнко, І. (митрополит Іларіон). Богдан Хмельницький / Упоряд., авт. передм. і комент. М. С. Тимошик. -  К.: Наша культура і наука, 2004. - 448 с.

Цю книгу автор починав писати в Швейцарії, а закінчував у Канаді. Та вперше вона друкується в Україні лише тепер — більш ніж через півстоліття від часу створення.

Сфальшований, представлений односторонньо російською і радянською офіційною історіографією високий житейський, державницький і громадянський чин видатного українського гетьмана Богдана Хмельницького тривалий час потребував політично не заангажованого переосмислення. Автор поставив перед собою мету на основі доступних у діаспорі маловідомих архівних матеріалів розібратися в причинах і передумовах феномену Переяслава, за яким поступово починалася втрата Україною своєї самостійності й незалежності.

   

Іларіон, митрополит (Іван Огієнко). Життєписи великих українців / Упоряд.,  авт. іст.-біогр. нарису та прим. М. Тимошик. - К.: Либідь, 1999. - 669 с. (Серія «Літературні пам’ятки України»).

Це — перше в Україні видання науково-популярних життєписів видатних постатей нашої історії, вірних і самовідданих проповідників і захисників українського православ’я, ідеї самобутності й окремішності українського народу, його мови, культури. Сюди входять видані в різний час за кордоном праці митрополита Іларіона (Івана Огієнка) про Анну Всеволодівну, Іова Почаївського, Паїсія Величковського, Данила Туптала (Димитрія Ростовського), Арсенія Мацієвича, Костянтина Острозького.

   

Огієнко, І. Українська культура. Коротка історія культурного життя українського народу/ К.: Довіра, 1992. – 141 с.

Улітку 1918 український вчений, митрополит, політичний, громадський і церковний діяч Іван Огієнко виступив засновником і став першим ректором Кам'янець-Подільського державного українського університету, в якому пізніше почав читати курс лекцій “Українська культура”. Саме за цими лекціями і видана ця книга. У ній містяться матеріали на тему культури давньої України, видання доповнене тематичними ілюстраціями, прикладами московського скорописного письма тощо.

   

Огієнко Іван Іванович// Провідники духовності в Україні : довідник / За ред. І. Ф. Кураса. – К.: 2003. – С.140–141.

         Історико-біографічна стаття містить не тільки енциклопедичну довідку про видатного представника українського народу – Івана Огієнка, а й розкриває його роль у духовному розвитку  нації, його творчий доробок в ім’я духовного відродження і розбудови Української держави.

   

Іван Огієнко// Мить історії. 366 мініатюр про людей і події/ Юрій Шаповал. – К.: Парламентське видавництво, 2019. – С. 25.

Ця книжка відомого українського історика є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра — це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому - і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги.

   

Іван Огієнко// Видатні постаті в історії України ХХ ст.: короткі біографічні нариси: довід. вид./ Авт.: В.І.Гусєв, О.В.Даниленко та ін. – К.: Вища школа, 2011. – С. 256 - 260.

         Вміщено короткі біографічні відомості про видатних громадських. політичних і культурних діячів. визначних учених, висвітлено роль і місце кожної особи в історичному розвитку України минулого століття.

   

Боротьба за незалежність Української Церкви// Історія нашої Церкви/ Брати Капранови. – К.: Гамазин, 2018. – С. 71.

         Брати Капранови знамениті своїм вмінням розповідати просто і цікаво про найскладніші речі. Тому з цієї тоненької книжечки ви довідаєтеся не лише про карколомні пригоди, таємні змови та підступні інтриги, які супроводжували розвиток Української Церкви, але й дізнаєтеся про те, хто навчив Україну читати, друкувати книжки та завів у нас бібліотеки, хто склав першу абетку та привіз до Києва перший телескоп, чому в українських храмах так гарно співають – і багато іншого, прецікавого та надзвичайно потрібного кожному українцю.

   

Тимошик, М. Все, що мав у житті, він віддав для одної ідеї… // Історичний календар '97. — К., 1996. — С. 14–15.

         Вміщена стаття Миколи Тимошика про видатного українського ученого, педагога, державного, громадського, церковного та культурного діяча, мовознавця і літературознавця Івана Огієнка.

Публікацію підготувала Ірина Мащенко        

Переглядів: 253 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки