2024, Вівторок, 23.04.2024, 13:37


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Листопад » 11 » Бачити світ серцем
13:53
Бачити світ серцем

                   

13 листопада у всьому світі вважають Днем незрячих, адже саме у цей день у 1745 році у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі декілька шкіл і підприємств для людей з порушенням зору. Він став першою людиною, яка створила подібні установи, оскільки до 18 століття в світі не було жодної школи для сліпих. Але він зробив їх навчання можливим завдяки спеціально придуманому рельєфно-лінійному шрифту.

Свою першу школу для сліпих людей він відкрив на особисті кошти. Уряд Франції не надавав йому допомоги в цьому. Крім того, Гаюї сам займався навчанням сліпих безпритульних. Він створив для них спеціальні підручники, глобуси, карти, які дозволяли дітям пізнавати науку.

Пізніше Валентин Гаюї відкрив свою друкарню. Відчуваючи серйозні матеріальні труднощі, він все одно займався друком книг для сліпих.

У багатьох країнах світу у цей день здійснюються заходи для привернення уваги суспільства до незрячих людей, поширення інформації щодо їхніх прав.

Цікава інфографіка:

https://www.poglyad.tv/mizhnarodnyj-den-nezryachyh-tsikava-infografika/

https://life.pravda.com.ua/society/2018/11/13/225342/

До Міжнародного дня незрячих пропонуємо цікаву розповідь про відомих незрячих людей.

Світові відомо багато видатних осіб, незрячість яких не завадила їм жити повним життям і досягти успіхів не менших, ніж у людей, що бачать світ.                                                             

Імена багатьох з них ми добре знаємо, як, наприклад, Луї Брайль. Він став незрячим ще у ранньому дитинстві, але вже у 15 років вигадав власний шрифт, який допомагав пізнавати світ. Саме йому незрячі люди зобов’язані тим, що можуть читати написані шрифтом Брайля книги.       

          https://uk.celeb-true.com/louis-braille-french-educationist-inventor-devised-system-reading

                 http://braille.com.ua/uk/statti/50-lui-brail-sluzhinnia-nezriachym.html

 

Відомий італійський співак Андреа Бочеллі, яким захоплювався сам Паваротті, вражає своїм виконанням на світових оперних сценах.

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/164/159860

 

 

 

 

Сліпий від народження і знаменитий американський музикант і композитор Стіві Вандер.

https://24smi.org/celebrity/4326-stivi-uander.html

 

 

 

 

 

І, звичайно ж, Гомер - найвідоміший незрячий давніх часів, автор «Іліади» та «Одіссеї».

          https://uk.wikipedia.org/wiki/Гомер 

 

 

 

 

 

Але є й інші маловідомі факти про людей з проблемами зору. Чи знаєте ви, що Міністром внутрішніх справ в уряді Тоні Блера став Девід Бланкетт. До нього в країні ще не було незрячих від народження людей, які б займали такий пост. Батьки виховували Девіда так, щоб він вірив у свої сили й знав, що всього може досягти сам, якщо того бажатиме. І хоч його політична кар'єра швидко завершилась, сталося це зовсім не через зір. Усе через те, що Бланкетт не побоявся винести на публіку обставини свого особистого життя.

https://hmong.ru/wiki/David_Blunkett

 

 

 

 

 

Абсолютно усім відомий Галілео Галілей італійський фізик, механік, філософ, математик і астроном — не був повністю незрячим, коли вперше подивився на планети й зірки в створений ним телескоп. Наприкінці життя катаракта забрала зір у Галілео, але все одно його наукова діяльність тривала, адже йому допомагали його учні. Сам же великий вчений в листі говорив: «Я не припиняю працювати навіть у темряві, яка мене охопила…»

https://tut-cikavo.com/suspilstvo/biohrafii/1160-tsikavi-fakti-pro-galileo-galileya

 

 

 

 

 

Всесвітньовідомий художник Клод Моне, засновник імпресіонізму в мистецтві, автор одних з найдорожчих картин у світі «Соняшники» і «Водяні лілії» у 1922 році перестав бачити на праве око і ледь бачив лівим. Проте він говорив: «Я буду малювати навіть сліпим, як і Бетховен, який складав музику, абсолютно не чуючи».

          https://uk.wikipedia.org/wiki/Клод_Моне 

          https://art-holst.com.ua/uk/kartiny-klod-mone/

 

 

 

Піт Еккерт — сліпий фотограф. Він навчався в Єльському університеті, вивчав скульптуру і промисловий дизайн, також планував вивчати архітектуру. Згодом чоловік почав втрачати зір через пігментний ретиніт. Та після того, як він став незрячим, Піт, здається, полюбив фотографію ще більше. На свою камеру він робить яскраві світлові картинки та повітряні фотографії з подвійною експозицією. «Я візуальна людина, я просто не бачу», — говорить Піт Еккерт. Як він робить знімки? Він просто уявляє те, що хоче зобразити, у своїй голові, а потім використовує свої відчуття і фотографує.

https://proexpress.com.ua/uk/kak-fotoapparat-proslavil-slepogo-pita-ekkerta-na-ves-mir-i-pomog-obresti-sebia/

 

 

 

     Микола Іванович Лобачевський – всесвітньовідомий російський науковець, математик. Його сміливо можна назвати генієм, який випередив свій час.

Основна наукова діяльність Лобачевського була присвячена дослідженням у галузі неевклідової геометрії. Деякі наукові досягнення Лобачевського в галузі математичного аналізу були незаслужено забуті. Уточнене поняття математичної функції, дослідження в галузі тригонометричних рядів, чисельний метод розв'язання рівнянь – ось деякі із чудових відкриттів вченого, які згодом почали приписувати іншим математикам.

Погіршення матеріального становища сім'ї, загибель сина, відсутність визнання його наукових праць пригнічували вченого. Лобачевський мужньо відстоював свої погляди, продовжував займатися науковою працею до останнього року життя. Здоров'я Лобачевського поступово погіршувалося, послабшав зір. Головну працю вченого — «Пангеометрія» — записують під диктовку учні сліпого вченого 1855 року,  а 24 (12) лютого 1856 великого математика не стало.

https://tues.ru/uk/istoriya-zhizni-nikolai-ivanovich-lobachevskii-kratkaya/

 

     Марія Романенко - талановита людина, яка пише прекрасні вірші. Крім створення поезії, ця незвичайна жінка знаходить час, щоб служити іншим людям, вона є чудовим другом і помічником, попри те, що – незряча. Вада зору не заважає Марії жити активним життям, сповненим Божої радості та  любові до людей.

Лірика поетеси – найжіночніша відвертість про потаємні й прекрасні струни людського серця. Її поезія змушує радіти і плакати, кохати і страждати, пригадувати сумні моменти життя й долати їх.

         https://svitle.org/novini/interviu-z-hostiamy/2855-bachiti-sertsem-mariya-romanenko-poetesa

 

 

 

 

     Баба Ванга – всесвітньо відома болгарська ясновидиця, що має унікальний дар передбачати найважливіші події у світі. Біографія ясновидиці вважається найзагадковішою серед усіх знаменитих людей минулого століття, оскільки в ній відсутні події, що мають підтвердження. Втім, і пророцтва Ванги досі є нерозгаданим феноменом, як стверджує популярна преса. Шанувальники дару Ванги знаходять нові докази, що пророцтва продовжують з неймовірною точністю збуватись у сучасному світі, тоді як скептики стверджують протилежне.

https://uznayvse.ru/znamenitosti/biografiya-proricatelnica-vanga.html

https://24smi.org/celebrity/2163-vanga.html

 

 

Сарамаґо, Ж. Сліпота: роман/ Жозе  Сарамаґо; пер. з португ. В.Й.Шовкуна. – Харків: Фоліо, 2013. – 442с. - (Б-ка нобелів. лауреатів).

          Це історія про те, як в одному безіменному мегаполісі люди раптом всі осліпли, крім однієї жінки, і до чого це призвело. Це алегорія про людське життя — безжально-іронічна, приголомшливо-страшна і до сліз прониклива. І все ж вона вселяє впевненість, що людина спроможна все подолати, і після прочитання цієї книги, за визнанням численних читачів, хочеться дивитися на світ широко відкритими очима і просто — жити. Тому що нічого важливішого за це й бути не може.

 

 

 

Короленко, В. Сліпий музикант: повісті і оповідання/ Володимир Короленко; пер. з рос.; післямова Є.Логвиненко. – К.: Молодь, 1979. – 204с.

 Маленькі діти бояться темряви… А Петрусь огорнутий нею від самого народження. Як то воно — ніколи не бачити світла, жити у пітьмі, по вінця наповненій яскравими звуками? Як це — завжди пам’ятати про горе у повноті щасливого життя? Він слухає і чує… Та відчуває: значно гостріше і глибше. Вслухається в кожен звук, щоб талановито відтворювати почуте в музичних імпровізаціях. Чи зможе він запалити світло у своїй душі? Подолати страх, біль і розчарування? Віднайти сенс життя і прямувати до мети, відкинувши всі вагання? Цей твір — про сум і радість, турботу і терпіння, любов і дружбу. А ще — про перемогу. Адже найважча перемога — перемога над собою.

 

 

Гюго, В. Человек, который смеется: исторический роман/ Виктор Гюго; пер. с фр. Б.Лившица. – М.: Правда, 1985. – 480с.

         У сувору січневу ніч на острові Портленд зустрічаються двоє маленьких людей: хлопчик, чиє обличчя понівечене на потіху публіці, і дівчинка - сліпе немовля. Обидва знаходять притулок під крилом бродячого актора та філософа Урсуса, разом дорослішають та закохуються один в одного. Дія, ніколи не бачила ні своєї краси, ні потворності коханого, щаслива в цій любові, а її міркування про свою долю вражають незвичайною для молодої дівчини мудрістю. Незряча Дія знаходить щастя не всупереч, а завдяки сліпоті.

 

 

Советы великой Ванги: тайны ясновидения/ Авт.-сост. Любовь Орлова. - Минск: Современный литератор, 2006. - 832с.

У книзі зібрані поради та  одкровення незрячої болгарської пророчиці Ванги Димитрової.  Крім того, у доступній формі з використанням великого історичного та наукового матеріалу аналізується феномен ясновидіння взагалі і великої Ванги, зокрема.

Поруч із цікавими гіпотезами про феномен ясновидіння, у книзі представлений багатий матеріал, що стосується народної медицинифітотерапії, водолікування тощо. Більшість рекомендацій становлять поради Ванги, як відомої цілительки. Крім методів лікування різних захворювань, описуються способи підтримки здоров'я духовного, а також деякі практичні поради щодо ясновидіння. Наводяться цікаві думки та коментарі відомих фахівців у галузі парапсихології.

 

                                                                        Публікацію підготувала Ірина Мащенко, бібліотекар читальної зали

Переглядів: 274 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ми на карті
Відзнаки