2024, П`ятниця, 26.04.2024, 23:08


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2019 » Грудень » 21 » Бібліотека радить! Кращі книги до різдвяно-новорічних свят
16:05
Бібліотека радить! Кращі книги до різдвяно-новорічних свят

Найкращі книжки до різдвяно-новорічних свят

Різдвяно-новорічні свята є важливою частиною самобутньої культурної спадщини України. Святкові колядки – це неперевершені перлини українського фольклору. Але мало хто знає справжнє підгрунтя різдвяно-новорічних українських традицій. 

Адже Різдво святкувалося ще з дохристиянських часів і являло собою свято народження нового Сонця, адже припадало на дні зимового сонцестояння (21-22 грудня). Наші пращури тісно пов’язували всі свята з природними явищами і орієнтувалися на Сонце, головне небесне світило, без якого не було б життя на Землі. Найшановнішими були дні зимового та літнього сонцестояння, а також весняного та осіннього рівнодення.

Річний цикл свят називався коло (вірогідно, що слово «календар» походить від «колодар», тобто дарування Сонцем нового «кола» – року). Від слово «коло» утворилася і назва народження нового Сонця – Коляда. А звідси і колядки. Саме в період Різдва Сонця починали співати колядки, які після запровадження християнства переінакшили, як співанки для прославлення Ісуса Христа.

Дохристиянські традиції «калити», водіння «кози» та «маланки» тісно сплелися з християнськими віруваннями. Вони продовжують жити в народі та являють собою частину національного коду України.

Шануючи національні вірування та традиції, ми укріплюємо національну самосвідомість, відроджуємо українську самобутність, активуємо генетичну пам’ять, включаємося в українські хвилі ноосфери.

Пов’язане зображення

Відкрийте для себе яскравий та колоритний, фантазійний та мудрий світ рідних українських традицій та звичаїв! Для цього бібліотекарі Марганецької центральної міської бібліотеки підібрали найкращі видання з фонду. Вони допоможуть вам відкрити найтаємничіші сторінки української культури, познайомлять вас з визнаними світом зразками української народної творчості, створять вам святковий, піднесений настрій та розпалять в вашій душі безмежну любов до України!

Лозко Г. С. Коло Свароже: відроджені традиції/ Г.С.Лозко. ― К.: Укр. письменник, 2004. ― 222 с.

У новій книзі відомого народознавця Галини Лозко розповідається про непересічну значимість народних звичаїв та обрядів, пов’язаних з календарем. “Народ, що втратив свій власний календар, блукатиме у тисячоліттях недолі та пітьми. Лише той, хто пам’ятає, який сьогодні день, здатен відчувати пульс Всесвіту”, ― вважає авторка. Кількаразові зміни літочислення впродовж двох останніх тисячоліть зруйнували основи природного астрономічного календаря, за яким жили наші давні Предки. Галина Лозко вперше в Україні порушила проблему реконструкції дохристиянського календаря Київської Русі.

Міфологія власного народу розглядається авторкою як спосіб пізнання істини, а родова логіка прокладає шляхи осягнення етнічного ідеалу.

Воропай О. Звичаї українського народу [Текст]/ Олекса Воропай. – К.: Школа, 2006. – 384 с.: іл.
Чи знаєте ви, коли можна підслухати, про що розмовляють тварини? Або яка рослина виказує, де закопані скарби? Або що треба мати в кишені, вирушаючи до лісу, аби весь рік бути багатим?
Про все це і ще тисячі інших унікальних цікавинок читайте у видатній етнографічній праці Олекси Воропая “Звичаї українського народу”.

Видання розраховане на всіх, кому не байдуже минуле нашого народу, його прадавнє коріння, передусім на шкільну молодь, вчителів, батьків.

Звичаї – це прикмети, за якими розпізнається народ; неписані закони, якими люди керуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних турботах. У цьому виданні представлено найбільш значні свята і звичаї, які й донині шануються та відзначаються в Україні. Видання розраховане на всіх, кому не байдуже минуле нашого народу, його прадавнє коріння, передусім на шкільну молодь, вчителів, батьків.

Українське Різдво на Мараморощині [Текст]/ упор. О. Бевка. — К.: «Етнос», 2008. – 382 с.

Колядування, поздоровлення, побажання та Різдвяні обряди українців, що живуть на Мараморощині, мало чим відрізняються від традиційного колядування взагалі. Цей вид народної творчості є одним із архаїчних та закам’янілих видів народної мудрості, який було започатковано в сивій давнині і який ще донині побутує на Мараморощині, де живуть українці.

Курочкін Олександр. Українські новорічні обряди: “Коза” і “Маланка” [Текст] : (з історії народних масок) / О. Курочкін. – Опішне : Українське народознавство, 1995. – 377 с. – (Українські етнологічні студії).

В монографії за етнографічними та фольклорними джерелами реконструюється архаїчний сценарій новорічних обрядів українців, досліджується їх генеза, структура, просторова й часова динаміка. Через традицію народної маски, яка постає в різних іпостасях — сакрально-магічної речі, художнього символу, святкового реквізиту, обрядового персонажу, автор заглиблюється в давні пласти світоглядних уявлень українців. Порушуються проблеми співвідносин в обрядах язичницьких і християнських уявлень, тотожности східнослов’янського рядження і західноєвропейського карнавалу, особливостей побутування народних масок в умовах сьогодення.

Видання багато ілюстроване фотографіями, оригінальними малюнками, реконструкціями. Для етнографів, фольклористів, істориків, мистецтвознавців, усіх, хто цікавиться культурою України.

Брати Капранови. Веселих свят! [Текст] / Брати Капранови. – К. : Гамазин, 2014. – 104 с.

З чого починається кожне українське свято? З того, що батько чи мати питають дітей: “Чи знаєте ви, який нині день?” І разом згадують-розповідають, що і як відзначають сьогодні. Саме завдяки цьому невмирущому маленькому сімейному ритуалу українці від прадавніх часів аж дотепер зберегли традицію народних свят. І незгасимим вогником пронесли її крізь тисячі років випробувань та боротьби.

Християнські та дохристиянські традиції тісно переплелися у свідомості українців та зіткали єдине полотно національного святкового календаря. Кожна з українських земель має власні, неповторні традиції. Тому, у річищі загальних звичаїв, автори не забули й про місцеві особливості. Сподіваємося, що читачі збагатять подані відомості місцевим святковим досвідом. Те саме стосується й наведеної у книжці музики. Кожна українська пісня має багато варіантів мелодії, слів, особливостей виконання. Автори подають лише один з них, сподіваючись, що ви запитаєте про інші у своїх бабусь. Бо ж український народ склав і зберіг у своїй пам’яті тисячі пісень.

Над створенням цієї книжки працювало багато людей: фольклористів, художників, музикантів, дизайнерів, етнографів, філологів. Звісно, на ста сторінках неможливо описати безкінечний світ українських традицій. Тому сподіваємося, що видання слугуватиме путівником українськими святами, за допомогою якого дорослі разом із дітьми віднайдуть для себе багато цікавих та мудрих святкових розваг – окрім традиційного застілля.

А головне – пригадають, як святкували бабусі-дідусі, сусіди та односельці. І збережуть або й навіть відродять власні, особливі святкування. Ми говоримо своєю мовою, віримо у свою правду, святкуємо свої свята – саме тому українці залишаються самобутніми й унікальними на тлі більш “глобалізованих” націй. Тож святкуємо по-українськи, бо ми того варті!

Скуратівський, Василь Тимофійович. Український народний календар [Текст] / Василь Скуратівський. – К. : Техніка, 2003. – 384 с. – (Народні джерела).

Чи знаєте ви, як і коли ворожили дівчата, якою була посвята в парубоцтво, як закликали весну наші пращури, коли заготовляли лікарські рослини, якими символами зустрічали Новий рік в Україні? Про ці та інші обряди й звичаї що вже стали реліктами ви дізнаєтеся прочитавши книжку Василя Скуратівського “Український народний календар”.

Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов’язані з ними численні прислів’я й приказки, про зразки завбачень погоди та народні й релігійні свята з конкретним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди.

Святкові колядки [Текст] /автор проекту І. Собко. – Б. м. : Лєствіца, 2012. – 51 с. – (Лєствіца презентує: Соціальний проект Андрія Шипко).

У виданні зібрано тексти кращих колядок з нотами для вокалу і фортепіано. Видання цих святкових колядок присвячено відродженню духовної спадщини України, її культурних та національних традицій. Ця збірка допоможе в проведенні різдвяних свят, а українські колядки допоможуть відродити в серцях українців національну самосвідомість.

Запитуйте ці книги на абонементі Марганецької центральної міської бібліотеки!

Публікацію підготувала Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС.

Підбір літератури – Тетяна Мархасіна, пр.бібліотекар ЦМБ.

Переглядів: 580 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ми на карті
Відзнаки