2024, Вівторок, 23.04.2024, 15:57


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Квітень » 9 » Огляд однієї книги
13:41
Огляд однієї книги

Шановні користувачі!

Наша бібліотека в котрий раз поповнилася великою партією чудової художньої літератури. У мене немає можливості представляти їх всіх. Розповім лише про одну з них, яку я мала можливість прочитати, яка на мою думку, є яскравим прикладом сучасної української літератури.

Книга, яку я хочу презентувати вашій увазі – це «Ворошиловград» Сергія Жадана.

Дана книга надрукована у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля» м.Харків у 2019 році. Вона в гарній мальовничій обкладинці, налічує 315 с., серед них є фото з фільму «Ворошиловград», тому що книга була екранізована у 2019 році.

Сергій Вікторович Жадан — особистість різнобічна: одночасно поет, прозаїк, автор есе, перекладач і організатор літературних фестивалів, рок-концертів, театралізованих вистав і навіть акцій громадянської непокори. У книгах Сергія Жадана відбилися знакові події епохи: розпад СРСР, надії й розчарування, блукання умів, війна і пошуки виходу з кризи. І все це переломлюється крізь призму людської особистості — живої, вдумливої, люблячої, яка страждає і намагається знайти опору в нещадному світі.

«Ворошиловград» - нібито банальна, звичайна історія про віджату бензоклонку, перетворюється на детально виписану історію звичаїв пострадянської України.

Мабуть, кожен з нас має власний «Ворошиловград» – зруйноване, але не забуте минуле, до якого повертаємося чи то фізично, чи то думками, не завжди розуміючи навіть, навіщо для нього відведено місце в нашій душі й у нашій пам’яті... Головний герой книги Сергія Жадана – Герман - повертається до свого «Ворошиловграду» не з власної волі, а під тиском обставин. Мріє, що ненадовго, але віднаходить тут себе, своє вище призначення. І призначення це – не тільки й не стільки захист бізнесу зниклого невідомо де брата, бо місто дитинства для Германа вже не дуже цікаве, й бізнес особливо не приваблює. Але воскресла пам'ять нагадує герою про одвічний чоловічий обов’язок – боронити своє, відстоювати справедливість, навіть якщо битва видається безглуздою і програною заздалегідь. «Своє» включає в себе не стільки бензоколонку, аеродром або інше матеріальне майно. Суперечка за бізнес переходить на вищій рівень, і на кону вже -  самоідентифікація, воля, вірність, істина... Те, за що варто жертвувати життям. Германові доводиться пройти довгий шлях – і фізичний, і духовний, щоб дійти усвідомлення власного призначення в житті й сприйняти це. Події роману, що зображують «лихі дев’яності» - грабунки, «віджим», «стрілки» - стали водночас вражаючим пророцтвом сучасних подій, що відбуваються в описаній автором місцевості, трансформуючи Луганськ назад, у Ворошиловград. І це лякає більше, аніж нічні примарні химери.

Роман «Ворошиловград» — твір жорсткий, меланхолійний та реалістичний.

Рейдери "...приходять і забирають у тебе все, що тобі належить. Вони позбавляють тебе твоєї свободи й твоєї території. Вони забирають у тебе твоє минуле і твою пам’ять. І все, що ти можеш їм протиставити – це свою любов і свою ненависть. Ну, і свої кримінальні навички. Історії українського рейдерства присвячується".

Впевнена, той, хто прочитає перші декілька сторінок роману, вже не відірветься від нього аж до кінця.

Тому пропоную вам, після закінчення карантину, відвідати Марганецьку центральну міську бібліотеку і прочитати цю книгу.

Бібліотекар

абонементу для дорослих 

Рубан С.О.

Переглядів: 310 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки