2024, П`ятниця, 26.04.2024, 13:17


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2016 » Квітень » 22 » Біль і крик душі під знаком Чорнобиля
15:10
Біль і крик душі під знаком Чорнобиля

   22 квітня 2016 року в центральній міській бібліотеці ім. М. Островського відбулася година пам’яті «Біль і крик душі під знаком Чорнобиля», присвячена сумному ювілею – 30-ї річниці з дня аварії на Чорнобильській АЕС.

   Це одна з найбільших в історії людства техногенних катастроф. Про це та інше більш детальніше розповіли ведучі години пам’яті бібліотекарі ЦМБ ім. М. Островського Вікторія Василівна Жданова і Вікторія Валеріївна Фіалковська.

   26 квітня 1986 рік! В пам’яті українського народу це день Чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це, і викреслити із нашої пам’яті неможливо. Для України, для всіх, хто прямо чи побічно причетний до Чорнобиля, наслідки дуже страшні. Це мільйони людей, які постраждали від радіації. Це виведене з господарського обліку частина територій України від назвою «зона відчуження». «Зона відчуження» - це сільськогосподарські землі, лісові масиви та водоймища. Це мертва зона, яка охоплює 2712 км. квадратних.  Це відірваний від України і змордований край Батьківщини.  Це наша зона Національної трагедії…

    В ці квітневі дні ми привертаємо увагу української громадськості до страждань людей, які зазнали і продовжують зазнавати дії радіації. Серед них і ті, хто врятував світ від страшної біди ціною свого здоров’я, свого життя.

    Нині на Нині на Дніпропетровщині мешкає  близько 400 тис. осіб, які постраждали внаслідок тієї катастрофи. Близько 8 тисяч з них  - діти. Безпосередньо в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та її наслідків  брали участь понад  23 тисяч жителів області.

   З 26 червня по 26 липня 1986 року зведений загін Дніпропетровського гарнізону пожежної охорони виконував в зоні завдання уряду по ліквідації наслідків аварії.

   У складі загону  було 11 співробітників Марганецького міського відділу МНС України в Дніпропетровській області, які ліквідовували пожежі на торфовищах, здійснювали дезактивацію забрудненої території, несли бойове чергування на пожежних автомобілях по охороні міста Прип’яті і Чорнобильської АЕС.

На нашому заході виступав ветеран МНС, ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, учасник афганської війни, полковник внутрішньої служби Юрій Миколайович  Бірченко. Він ділився своїми спогадами про його участь в ліквідації аварії на ЧАЕС в далекому 1986 році, відповідав на питання учнів Марганецького професійного ліцею, які прийшли на захід до бібліотеки.

Учні мали змогу переглянути відеоролики з документальними матеріалами про аварію на ЧАЕС, які підготувала провідний бібліограф Марганецької міської ЦБС Ольга Забенько.

Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам'ять померлих внаслідок аварії на ЧАЕС.

До години пам’яті бібліотекарі читального залу оформили книжкову виставку «Чорнобиль – біль душі людської».

В цей же день о 14 год. на перегляд фільму «Чорнобиль. Як це було» завітали учні старших класів ЗОШ №2.

Вікторія Жданова,

бібліотекар юнацького абонементу

ЦМБ ім. М. Островського

Переглядів: 749 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Ми на карті
Відзнаки