2024, Середа, 24.04.2024, 23:28


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Вересень » 10 » Бюро безоплатної правової опомоги інформує
13:01
Бюро безоплатної правової опомоги інформує

Розірвання договору оренди земельної ділянки

«Договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку у відповідності до умов договору та вимог земельного законодавства».

Тобто сторонами такого договору є орендодавець та орендар. Орендодавцями можуть бути держава, об’єднані територіальні громади, комунальні підприємства, громадяни та юридичні особи, або уповноважені ними особи, в чиїй власності перебувають земельні ділянки.

Земельну ділянку можна передавати в  оренду разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які розташовані на ній. Також можна передавати і без споруд, будівель, тощо.

Закон не встановлює будь-яких обмежень щодо виду земельних ділянок, які передаються в оренду.

Орендарями (тими, хто може брати в оренду земельну ділянку), як сторонами в договорі про оренду земельної ділянки – є  відповідні державні органи та органи місцевого самоврядування, а також громадяни і юридичні особи України, іноземці та особи без громадянства, міжнародні об’єднання та організації, а також іноземні держави.

«Договір оренди землі укладається в письмовій формі і за бажанням (необов’язково) однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально. Він підлягає державній реєстрації, з моменту якої він набирає чинності. За загальним правилом, строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років».

Змінити умови договору оренди землі можна. Це відбувається за взаємною згодою орендодавця та орендаря. В судовому порядку спірні питання розглядаються тоді, коли хоча б одна сторона заперечує проти внесення змін.

Якщо орендар не виконує належно умови договору, в тому числі використовує земельну ділянку всупереч визначених у договорі умов (наприклад, використовує пестициди, які суттєво погіршують її стан та виснажують землю), орендодавець має право розірвати договір оренди.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвати договір оренди землі в односторонньому порядку можливо тільки у випадку, якщо це передбачено самим договором. Одностороння відмова повинна передбачатися у договорі та мати відповідний механізм. Як правило в типових договорах оренди земельної ділянки це не передбачено.

«У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця. У разі невиконання орендарем обов’язку щодо умов повернення орендодавцеві земельної ділянки орендар зобов’язаний відшкодувати орендодавцю завдані збитки».

 

P.S. В лапки взяті витяги з законів, статей та цитат юристів та інших фахівців права!

 

За більш детальною інформацією з даного земельного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, Марганецького бюро правової допомоги за адресою: м. Марганець, вул. О.Кошового, 4, тел. МТС + 380958142029, (05665) 5-10-06

 

Заступник начальника Бюро Рубан Сергій

Переглядів: 248 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки