2024, П`ятниця, 26.04.2024, 14:58


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Серпень » 27 » Богдан Ступка - людина-епоха, один із найталановитіших акторів України
13:23
Богдан Ступка - людина-епоха, один із найталановитіших акторів України

27 серпня виповнюється 80 років з дня народження Богдана Ступки. На його рахунку понад 100 театральних ролей. Показово, що виставу «Тев'є-Тевель», яка була понад 20 років візитівкою театру імені Івана Франка, у якій Ступка грав головну роль Тев'є, після смерті актора взагалі зняли з репертуару.

Український актор театру і кіно, лауреат Шевченківської премії, Народний артист УРСР, Народний артист СРСР, Герой України Богдан Ступка

В Україні та за її межами Богдан Ступка відомий за своїми ролями в кіно. За своє творче життя він зіграв у понад 100 фільмах та серіалах не лише українських режисерів. Так, Богдан Ступка працював із Отаром Іоселіані, Кшиштофом Зануссі, Єжи Гофманом, Режисом Варньє, Кірою Муратовою, Сергієм Бондарчуком, Володимиром Бортком, Павлом Чухраєм, Дмитром Месхієвим.

Як написав про нього доктор історичних наук Володимир Мельниченко: «…так званих зірок багато, а Ступка - один; навіть справжній, непересічний артист естради на його тлі має вигляд нікчемної одноповерхівки поряд з хмарочосом… Він українець за корінням і народженням, за генотипом і духом, за менталітетом і системою цінностей, за злитністю зі своїм народом і сприйняттям інших світів…».

Богдана Сильвестровича ще за життя називали «актором №1», його обожнювала публіка не лише нашої країни, а й за кордоном. Понад півстоліття ім’я Б.С. Ступки було знаковим для української національної культури. Більшість ролей, що зіграв актор у театрі та кіно, увійшли до літопису сценічного та кіномистецтва України.

Марганецька бібліотека пропонує звернути увагу на книги про Богдана Ступку, щоб глибше пізнати цю непересічну видатну особистість, варту вашої уваги.

Богдан Ступка: митець і людина / авт.-упоряд. М. Г. Лабінський , ред., пер. російськомов. текстів М. А. Шудря. - К. : Книга, 2008. - 240 с. : кольор. фотогр. . - (Бібліотека Шевченківського комітету) (Програма "Українська книга").

Ця книга про актора Богдана Ступку – корифея української національної сцени, творчість якого знає весь світ. У збірці статей про творчість Богдана Ступки, через його власні роздуми можна побачити найпритаманніші риси видатного актора. Автори не забувають і партнерів дійства, бо короля грає його оточення.

Видання містить короткі інтерв’ю про дитячі та юнацькі роки, розповідь про роботу у Львівському театрі ім. М. Заньковецької. Цілий розділ присвячений „Украденому щастю” І.Франка, академічній історії та роботі актора над роллю Миколи Задорожного. Упорядник опирається на кращі відгуки про режисерське й акторське мистецтво Б. Ступки.

У збірці статей про творчість актора, через його власні роздуми можна побачити найпритаманіші риси видатного митця. Знайомтесь з життєписом корифея української національної сцени, творчість якого знає весь світ.

Загребельний, М. П. Богдан Ступка/ М.П.Загребельний; худож.-оформлювач О.Д.Кононученко. - Харків: Бібколектор, 2016. - 120с. 

Річард III і король Лір, гетьман Мазепа і Тев’є-молочник, Леонід Брежнєв і Тарас Бульба… Це лише невеликий перелік ролей, які зіграв у театрі й кіно Богдан Ступка (1941–2012) – видатний український актор, лауреат багатьох премій, народний артист УРСР (1980) та СРСР (1991), Герой України (2011), кавалер ордена Ярослава Мудрого V ступеня. У Голлівуді його порівнюють з Робертом де Ніро й Аль Пачіно. В Польщі й Росії вважають своєю зіркою, феноменом, який народжується раз на століття, на що Богдан Сильвестрович відповідав: «Я – український актор! Я собі працюю, а люди називають те феноменом. Треба працювати і чесно ставитися до роботи. Вийти на сцену і зіграти найкраще за всіх…».

Мельниченко, В.Ю. Майстер [Текст] / Володимир Мельниченко; голов. ред. С. Головко, худож. оформ. О. Григора, фотогр.: Л. Богдан [та ін.]. - К. : Либідь, 2005. - 387, [4] с.

Богдан Ступка – один з найбільших акторів сучасності. Далеко не всі володіють такими, як у нього діапазоном і невтомністю акторського дихання. Вже самий перелік ролей, які він зіграв у театрі й кіно, вражає: Микола Задорожний („Украдене щастя” І. Франка), Дон Жуан („Камінний господар” Лесі Українки), Майстер („Майстер і Маргарита” М. Булгакова), Король Лір („Король Лір” В. Шекспіра), Поет („Сни за Кобзарем” Т. Шевченка), Сковорода („Сад божественних пісень” В. Шевчука). В цих ролях – унікальний талант, який ніколи не „відпочивав”.

Пропонована книжка – перша „великоформатна” розповідь про Майстра. Вона поєднує елементи двох жанрів – літературної біографії й театрознавчого портрета. Особливу вагу мають розділи, в яких професійно аналізується творчий шлях Ступки в контексті не лише українського, а й європейського театрального життя. Розповідається в книзі й про його режисерську практику як керівника Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. Окрасою видання стали й бліц-інтерв’ю з актором та прекрасні фотоілюстрації.

Для кожного українця Богдан Сильвестрович Ступка — наше все: був і залишається досі! Він не любив спілкуватися по телефону, а пропонував: «Треба побачитися, аби в очі подивитися», — і ті бесіди — це сотні метрів диктофонних плівок, які вважаю цінним скарбом і згадкою про щастя спілкування з неординарною особистістю, чоловіком із тонким почуттям гумору і Актором з великої літери. Богдан Сильвестрович був променем щастя і тепла, яке йшло від нього. Він любив людей, опікував і словом, і ділом. Ступка — це як яскрава комета! Скільки життів він прожив, створюючи різні образи в кіно і театрі, що це вражає. Він був зовсім незірковий, дуже інтелігентний і толерантний. Одним словом чи фразою міг підняти настрій. У ньому об’єдналась геніальність митця і щирої людини...

Нині пам’ять про актора живе у серцях людей, бо нам у спадок він лишив прекрасні театральні вистави і фільми. На Байковому кладовищі встановлений пам’ятник — це бронзовий дуб із перевернутим корінням і в цьому закладено багато смислів і сенсу, які підкреслюють існування митця на землі, його душі...

У цей день на стіні будинку, де він мешкав, відкриють його горельєф, а у Музеї Києва розпочнеться виставка "Код Ступки", де буде представлена унікальна колекція портретів, костюмів та афіш, пов’язаних з легендарним українським актором.

Щиро запрошуємо всіх, хто любить театр, кіно до бібліотеки прочитати книги, більше дізнатись про великого українця Богдана Ступку.  Шануймо пам'ять про нього. 

Кращі цитати Богдана Ступки

«Мені всі кажуть: «Богдане, ти збожеволів на своїх українцях». А я ось недавно з’ясував, що сім’я Фрейда була родом з України, з містечка Тисмениця. Поїхав туди. Ось, кажу, адже Фрейд з ваших місць! А вони без поняття. Сидять всі й норкові шуби шиють …»

"Мрією мого життя було, щоб українська культура стала відома в усьому світі. Мрії повинні здійснюватися, і я щасливий, що маю можливість сприяти цьому".

«Роби справу чесно, з душею — і твоє до тебе прийде… Але це не означає, що вже завтра з’являться золоті гори».

"Усе наше життя — суцільна імпровізація..."

«Господу Богу все добре вдалося — і народження людини, і юність, і зрілість. А ось старість — ні. Ідеш по вулиці, а ноги підкошуються. І думаєш: ще недавно бігав, куди все поділося? Адже в людині тільки тіло старіє, а душа залишається молодою».

«Шекспір сказав: «Світ — театр і ми всі в ньому актори». А Сковорода ще доповнив, сказав: «І кожен грає ту роль, на яку його поставили». Я думаю, це правильно». 

Переглядів: 285 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Серпень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ми на карті
Відзнаки