2024, П`ятниця, 26.04.2024, 20:59


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2017 » Травень » 19 » Читацька конференція за книгою Анатолія Олексійовича Антоненка «Переправа»
13:11
Читацька конференція за книгою Анатолія Олексійовича Антоненка «Переправа»

   

Читацька конференція за книгою Анатолія Олексійовича Антоненка «Переправа» 18 травня 2017 року зібрала в стінах ЦМБ ім. М.Островського прихильників його таланту.

  Анатолій Олексійович Антоненко все своє життя присвятив служінню людям. Він  був і лікарем, і громадським діячем, і письменником, і художником, і дуже добрим краєзнавцем. У вересні 2016 року Анатолій Олексійович Антоненко став Почесним громадянином міста Марганця.

 Серед присутніх в залі ведуча заходу провідний бібліотекар ЦМБ ім.М.Островського Т.Ф.Мархасіна привітала друзів Анатолія Олексійовича, його однодумців –  членів міського літературного об’єднання «Віра», головою якого був він, його колег – медичних працівників із стоматологічного кабінету «Стомадент» та «Сімейна стоматологія», а також пацієнтів, які користувалися його професійними послугами, вчителів та учнів ЗОШ міста, журналістів міських засобів інформації, бібліотекарів, художників, і всіх, хто був  присутній у залі.

  Окреме привітання ведуча адресувала сестрі Анатолія Антоненко – Людмилі Григорівні.

  Знаменність події полягає в тому, що вперше такий великий комплексний захід, як читацька конференція, присвячений книзі краєзнавчого напрямку.

 Цю книгу  з нетерпінням чекав весь читаючий Марганець, чекали бібліотечні працівники, а більше всіх – сам автор. Анатолій Олексійович здав книгу до друку за кілька тижнів, як пішов з життя. І діждався її виходу. Це відбулося наприкінці листопада 2016 року. Він навіть встиг погортати сторінки свого твору слабкими руками, усвідомлюючи, що мета досягнута.

 

 «Переправа» – це книга правдивої художньої прози про важливі події з життя нашої країни, які проходять крізь героїв нарисів, оповідань і замальовок.

Результат пошуку зображень за запитом

  Твори в книзі розташовані в хронологічному порядку і стосовно життєвого  шляху автора, і стосовно розвитку історичних подій, які пережила Україна: починаючи від княгині Білозерки і темника Мамая за часів татаро-монгольської навали, не оминаючи голодомор 1932-1933 рр., події Другої світової війни, до розповіді про митарства воїна АТО, пораненого на Донбасі. Тут і нарис про видатного поета-запорожця Григорія  Івановича Лютого, і долю його роману у віршах «Мама-Марія», тут і чарівність ностальгії спогадів про власне життя.

  Книгу-сповідь «Переправа» можна назвати автобіографічною, бо майже все, що в ній написане, засновано на спогадах, на життєвих історіях, які хоч якимось чином, але торкнулися автора.

 Ще в представленні книги ведуча підкреслила високий рівень художньої майстерності автора, поетичність і точність мови. Адже це у Антоненко «по Невському проспекту не поспіхом крокує сама Історія», де «Історія» з великої літери, а «серед гілок великої груші, заплутались зірки».

  Відкрила читацьку конференцію Марина Олександрівна Новосьолованачальник відділу культури виконкому Марганецької міської ради. Марина Олександрівна привітала усіх присутніх в залі та подарувала квіти сестрі Анатолія Антоненко – Людмилі Григорівні.

 При підготовці читацької конференції Тетяна Федорівна підготувала ряд запитань стосовно змісту книги та художніх властивостей автора. На ці запитання і намагалися відповісти учасники обговорення книги, а саме: Анатолій Іванович Супрун,  почесний громадянина міста Марганця, голова ради ветеранів МГЗК; Микола Сергійович Смирнов, поет, голова  міського літературного об’єднання «Віра»; Володимир Харлантійович Пугач, поет, перекладач, меценат, член міського літературного об’єднання «Віра».

 З книги «Переправа» можна дізнатися, що Анатолій Олексійович Антоненко народився у селі Велика Знам’янка, яке було одним з найбільших сіл в усьому Радянському Союзі, а вулиця Лиманна- найдовшою вулицею у селі. Ця вулиця вела до Лиману, який для Толі був найкращим озером у світі.

 Дуже зворушливим був момент, коли присутні в залі  побачили на екрані та почули голос самого Анатолія Олексійовича.

 До читацької конференції була оформлена виставка картин художника Анатолія Антоненко, які мали б увійти до книги «Переправа». Виставку оформив Іван Олександрович Барнаш, ветеран МГЗК, художник, історик – краєзнавець. Іван Олександрович навіть назву до виставки придумав сам «Остаюсь с вами. Анат.Антоненко».

Іван Олександрович зробив огляд творчості Анатолія Антоненка як художника

 Приєдналися до обговорення книги «Переправа» учні ЗОШ №12 на чолі з вчителем української мови та літератури Сергієм Володимировичем Постоєнко.

 Завдяки наполегливій праці Анатолій Антоненко став шановною людиною. Анатолій Олексійович знаний не тільки в нашому місті поет, письменник, літературознавець, а й далеко за його межами. Про нього навіть є сторінка в «Українській вікіпедії».

https://uk.wikipedia.org/wiki/

  Анатолій Олексійович тісно співпрацював з редакціями місцевих газет «Шахтар Марганця», «Марганчанка», «Горняцкий вестник», які залюбки друкували його вірші та поеми, а з 2010 року твори Анатолія Олексійовича друкуються і на сторінках  українсько-російського літературно-художнього  та громадсько-політичного часопису Запорізького краю «Хортиця».

 Висловила  своє враження від книги «Переправа» ветеран  журналістики, член Національної спілки журналістів України Таміла Миколаївна Чепелянська та діючі  журналісти Світлана Іванівна Сулаєва, газета «Шахтар Марганця» та Юлія Морозова, газета «Горняцкий вестник».

  Поет і співак Юрій Третяк до свого виступу додав зворушливе виконання пісні «Два кольори».

 Бібліотека і весь бібліотечний колектив були з Анатолієм Олексійовичем справжніми друзями. Але найбільшим порадником, однодумцем і помічником в стінах бібліотеки для Анатолія Олексійовича була директор ЦБС Лідія Віталіївна Пономарьова. В своєму виступі Лідія Віталіївна виконала важливу місію – від сім’ї Анатолія Антоненка подарувала книгу «Переправа» для бібліотеки ЗОШ №12.

 Висловили свою думку про книгу «Переправа» та її автора члени міського літературного об’єднання «Віра»: місцева поетеса Віра Павлівна Сокур; поетеса Любов Василівна Лопатюк, поет Анатолій Анатолійович Мельник. Юрій Федорович Дагаєв, поет, композитор, музикант виконав під гітару дві пісні присвячені пам’яті Анатолія Антоненко.

Віра Сокур

Анатолій Мельник

Юрій Дагаєв

Любов Лопатюк

    Підводячи підсумки читацької конференції ведуча зробила висновки, що книга Анатолія Антоненка «Переправа» відповідає вимогам сьогоднішнього читача.

   Книга вчить гідності, чесності, патріотизму, вчить не соромитися мови своїх батьків, добре знати історію своєї Батьківщини.

 «Тож читайте, намагайтесь не забувати свого минулого, знати своє сьогодення, вірити в своє завтра».

Анатолій Антоненко

Підготували: Тетяна Мархасіна, провідний бібліотекар ЦМБ ім.Островського та Інна Кандала, методист ЦБС.

 

Відео надано ТРК "МСТ".

Переглядів: 772 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Ми на карті
Відзнаки