2024, Четвер, 28.03.2024, 12:56


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Листопад » 25 » Чорні крила Голодомору
10:15
Чорні крила Голодомору

28 листопада 2020 року в Україні відбудеться щорічний національний День пам'яті жертв голодоморів. Він припадає на четверту суботу листопада. У цей день громадяни вшановують пам'ять тих, хто став жертвою геноциду українського народу.

Марганецька центральна міська бібліотека пропонує користувачам книжкову виставку "Чорні крила Голодомору". На ній представлені матеріали про історію голодоморів, які варто знати кожному, аби не повторювати в майбутньому помилок минулого.

В Україні сталінська злочинна влада організувала та провела три великі Голодомори: 1921-1923 рр,  1932-1933 рр та 1946-1947 років. Ці сплановані акції масового вбивства українців  спричинили загибель людей за етнічною ознакою на їхніх етнічних землях. Усі голодомори були спрямовані на знищення, геноцид корінного населення України.

Голодомор в Україні 1921-23 рр. був етнічною чисткою і найбільше вразив південні області Української СРР. Радянська влада утверджувала свою політику та бажала упокорити українських заможних селян. У Людей масово конфісковували хліб та вивозили його на Росію. Голодомор вразив також етнічні українські землі – Кубань та Поволжя.

Голодомор 1932 - 1933 років був геноцидом української нації, скоєним керівництвом Радянського Союзу, щоб ліквідувати український спротив режиму. Голодомор був  добре спланованим, свідомим та цілеспрямованим злочином, щоб придушити український національно-визвольний рух, упокорити українців та ліквідувати частину українських селян. Із України вивезли весь урожай і худобу, не залишивши людям нічого. За даними Інституту національної пам’яті, від штучного голоду померло від 4,5 до 7 мільйонів осіб. Точне число загиблих досі невідомо.

Найбільш постраждали від голоду колишні Харківська і Київська області (теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська). На них припадає 52,8% загиблих. Смертність населення тут перевищувала середній рівень у 8-9 і більше разів.

Голодомор 1946-47 рр  також був цілеспрямованою акцією вбивства українців радянською злочинною владою. Його причиною були не важкі повоєнні роки, а злочинні дії сталінського Політбюро. У селян забирали зерно, аби продати його, чи подарувати «братнім» республікам соціалістичного табору.

Першим про голод в СРСР повідомив англійський журналіст Малкольм Маґерідж у грудні 1933 року (пише дослідник Станіслав Кульчицький). У трьох статтях в газеті Manchester Guardian журналіст описав свої гнітючі враження від поїздок Україною та Кубанню, розповівши про голод серед селян. Маґерідж засвідчив масову загибель селян, однак не назвав конкретних цифр. Після першої ж його статті радянська влада заборонила іноземним журналістам їздити по вражених голодом територіях країни.

Голодомор визнали геноцидом українців 23 держави: Австралія, Андорра, Аргентина, Бразилія, Грузія, Еквадор, Естонія, Іспанія, Італія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Словаччина, США, Угорщина, Чехія, Чилі, а також Ватикан як окрема держава.

З матеріалів книжкової виставки "Чорні крила Голодомору", яку підготували бібліотекарі читального залу центральної міської бібліотеки Вікторія Фіалковська та Ірина Мащенко, ви дізнаєтесь, про масштаби цих трагічних подій, а також чому так важливо, щоб Голодомор визнавали геноцидом.

Напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів студенти Української академії лідерства створили онлайн-ресторан «Непораховані з 1932» («Uncounted since 1932»). На основі спогадів свідків Голодомору, молодь приготувала та розмістила на сайті фото страв, якими харчувалися українці у голодні роки. У "меню" - атеруха з кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи та інші страви, а "ціна" кожної - врятовані людські життя. Частину рецептів відтворили за спогадами власних дідусів та бабусь, яким вдалося вижити.

https://uncounted.ual.ua - перший онлайн ресторан пам'яті “Непораховані з 1932”,

названий так  на честь мільйонів українців, які загинули під час Голодомору.

Конґрес українців Канади (КУК) з 23 по 29 листопада оголосив Національний тиждень поінформованості про Голодомор, присвячений 87-м роковинам пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні.

Депутат від Ліберальної партії Канади Іван Бейкер під час виступу у парламенті вшанував пам'ять жертв Голодомору 1932-33 рр. в Україні (за повідомленням кореспонденту Укрінформу). «Своїм виступом я вшановую 87-мі роковини голоду й геноциду в Україні, відомого як Голодомор, що відбувся, коли Йосиф Сталін закрив кордони України й конфіскував усю їжу з метою знищення українського населення, яке виступало проти його правління. На піку Голодомору щохвилини від голоду помирало 19 людей, 1200 - щогодини й 28 тисяч - щодня. Світ мовчав - і як наслідок, загинули мільйони», - сказав Бейкер. Він додав, що його бабуся пережила Голодомор й завжди просила «не лише пам’ятати, а й вшановувати жертв». «Сподіваюся, цього тижня усі ми згадаємо й вшануємо жертв Голодомору», - зазначив депутат.

Публікацію підготувала Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС.

Використані матеріали з сайтів:

https://www.032.ua

https://www.ukrinform.ua/

http://tvoemisto.tv

https://www.bbc.com

https://galinfo.com.ua

Переглядів: 335 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Ми на карті
Відзнаки