2024, Субота, 27.07.2024, 09:20


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Серпень » 14 » Цікаві художні твори українських авторів
09:45
Цікаві художні твори українських авторів

Шановні читачі! Пропонуємо вашій увазі нові книги художньої літератури українських авторів.

Тут є і проза, і поезія, різних жанрів, на різні смаки. Запитуйте представлені книги на абонементі Марганецької центральної міської бібліотеки.

Кідрук, Макс. Жорстоке небо [Текст] : роман / М. Кідрук. - Харків : Клуб Cімейного Дозвілля, 2018. - 608 с. : іл.

«Жорстоке небо» — другий технотрилер українського письменника й мандрівника Макса Кідрука. За словами автора цей роман «класичний технотрилер без домішок наукової фантастики чи містики; це драматична історія про розслідування авіакатастрофи українського літака у Франції, частково заснована на реальних подіях».Перевидання лонгселера одного з найвідоміших українських письменників! Перед вильотом з Парижа пілота українського літака «ААРОН 44» переслідували погані передчуття. Інтуїція підказувала відмовитися від рейсу. Але попри все політ мав відбутися…  Для вивчення місця трагедії та з’ясування причин катастрофи «сорокчетвірки» прибула донька його конструктора, Діана Столяр. Загибель літака поставила під сумнів саме існування компанії-виробника. Дівчина намагається будь-що дізнатися правду та розкрити таємницю авіакатастрофи, не здогадуючись, що розслідування може обійтися їй надто дорого…

Дзюба, Іван Михайлович. Є поети для епох [Текст] : ліна Костенко про свій і наш з вами час. І про світове безчасся / І. М. Дзюба. - Київ : Либідь, 2019. - 141, [2] с. : іл. 

Це книжка про письменника в Часі — і про Час у житті й творчості письменника. Перед читачем розгортається ніби писаний на окремих аркушах літопис долі Ліни Костенко — і долі країни в часи тоталітарної системи та в період боротьби за Незалежність, захисту її здобутків.

Кононенко, Євгенія. Празька химера [Текст] : новели / Є. Кононенко. - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2019. - 224 с.

Євгенія Кононенко — письменниця, яка не перше десятиліття скидає на читачів з високої літературної вежі інтелектуально-розважально бомби: новели, оповідання, есеї, повісті, романи, культурологічні розвідки й критичні статті. Елегантна іронія оповіді, несподіваний поворот сюжету, мов детонатор з годинниковим механізмом оприявнює таємні думки, страхи й почуття персонажів. І читачів, оголюючи людське єство, неписані табу, ритуали й забобони. Збірка короткої прози «Празька химера» — це історії психологічної химерної реальності, якої не існує, хоч вона так само жива, мов віра в любов і диво, або пошуки того найважливішого, без чого життя втрачає сенс. Жага пізнання таємного і нерозгаданого, як стосунки між чоловіком і жінкою, крізь двері замкненої кімнати, яку створив експериментатор із почуттям справді чорного гумору. Для широкого кола читачів.

Пагутяк, Галина. Зачаровані музиканти ; Слуга з Добромиля [Текст] : романи; книга містична / Г. Пагутяк ; худож. В. Лобода. - Львів : Піраміда, 2019. - 292 с. 

До книги містичної прози відомої української письменниці Галини Пагутяк ввійшли два знакові її романи - ''Зачаровані музиканти'', один із вершинних її творів (за словами Михайла Слабошпицького), та ''Слуга з Добромиля'', відзначений Національною премією України імені Тараса Шевченка 2009 р. Надзвичайно природня й артистична проза Галини Пагутяк зачаровує і не залишає людей байдужими.

Дзюба, Іван. Із плину літ [Текст] : публіцистика / І. М. Дзюба. - Дрогобич : Коло, 2019. - 562 с.

У книжці подано вибрані публіцистичні статті І. Дзюби, друковані у пресі, починаючи з 60-х років минулого століття. Вони присвячені проблемам розвитку української культури й захисту мови, національного самоусвідомлення українців, різних етапів державного і культурного будівництва. Ці статті не передруковувалися у виданнях праць І. Дзюби і залишилися розкиданими по газетах і журналах минулих десятиліть. Однак вони можуть і сьогодні бути цікавими для тих, хто хоче краще пізнати новітню історію України та ті ідейні та естетичні процеси, які відбувалися у житті нашого суспільства.

Дністровий, Анатолій Олександрович. Б-52 [Текст] : роман / А. О. Дністровий. - К. : Академія, 2019. - 256 с. - (Ім'я).

Сорокарічний Мирослав Шефер — блискучий аналітик і топ-менеджер іноземного холдингу в дохіпстерському Києві — живе на повну, рятуючись від кризи середнього віку в гулянках й алкоголі. Круті знайомства й тусовки. Друзі, в компанії з якими багато що можна собі дозволити. Коктейль ситуацій нічного життя. Полювання на життєвий досвід жінок, який він використовує як матеріал для своїх п’єс. Його не відпускає і заводить у внутрішній конфлікт давня мрія стати драматургом. Заради неї Шефер нехтує кар’єрою, переступає через ілюзії шефа й кидає роботу. Якийсь час йому здається, що все відбувається так, як того хотів і до чого йшов — його талант побачили й оцінили. І як тільки він безоглядно закохується в юну анархо-феміністку Варю Кропоткіну, його світ перевертається з ніг на голову. Шефер більше не володіє ситуацією — любовна залежність б’є його нещадно. А тим часом країна вибухає проти авторитарної влади. Кожен робить свій вибір. Епоха безтурботних нічних загулів і важкого алкогольного шоту «Б-52» вибивається із сил.

Антологія української готичної прози [Текст] : у 2 т. / уклад. Юрій Винничук. - Харків : Фоліо, 2019.

Анотація тома 1

Готична, або романтична, фантастика в Україні виникла на основі давньої української літератури і народної міфології. Романтики захоплювалися казками й містикою, і згодом міфічні істоти заполонили українську поезію і прозу. Укра­їнська народна демонологія набула такої популярності, що захопила не тільки українських, а й російських та польських письменників. Але ані в Росії, ані в Польщі не існувало такого багатства міфологічних образів і сюжетів. У цій книжці українську моторошну прозу XVIII—ХІХ сторіч представляють твори Григорія Квітки-Осно­в’яненка, Івана Барщевського, Михайла Чайковського, Івана Гавришкевича, Пантелеймона Куліша, Володимира Росковшенка, Євгена Згарського, Леопольда фон Захер-Мазоха, Наталі Кобринської та багатьох інших авторів.

Анотація тома 2

Моторошна, або ґотична, проза – зараз один з найпопулярніших жанрів фантастики. Вона має глибоке коріння, але як жанр розквітла в Європі у XVIII сторіччі. Класична ґотична проза в кожній європейській літературі виглядає по-різному. Особливістю ж слов’янських літератур є те, що надприродне зображується з великою дозою гумору і тяжіє до фольклорного тлумачення фантастичних подій та образів. Том, який ви зараз тримаєте у руках, присвячений ґотичній прозі ХХ ст. і обіймає творчість письменників, які творили на початку сторіччя, у міжвоєнний період та в діаспорі. Сюди увійшли твори Івана Франка, Василя Стефаника, Гната Хоткевича, Надії Кибальчич, Антіна Крушельницького, Наталени Королеви, Гната Михайличенка, Софії Яблонської та багатьох інших.

    

Драч, Іван Федорович. Криниця для спраглих [Текст] : у 2-х кн. / Іван Драч. - К. : Мистецтво, 2018.

Читачам пропонуються п’ять сценаріїв видатного поета і кінодраматурга лауреата премії Т. Г. Шевченка  Івана Федоровича Драча (1936–2018). Повнометражні фільми, зняті за сценаріями митця визнані знаковими сторінками вітчизняного та світового кінематографа. У виданні вміщено також примітки, коментарі, рецензії, спогади та інтерв’ю українських діячів культури, статті самого автора. Книга надасть можливість поцінувати одну зі сторінок творчості Івана Драча та продемонструє еволюцію українського кіномистецтва протягом останніх десятиліть.

Іздрик, Юрій Романович. Меланхолії [Текст] : [поезії] / Ю. Р. Іздрик ; худож. М. Савка. - Львів : Видавництвл Старого Лева, 2019. - 311 с.

«Меланхолії» — книжка Юрка Іздрика, яка пульсує живими емоціями. Це поезія, що не ховається в холодні слова і загадкові метафори, а ловить моменти життя і оголює його найпотаємніші сенси. Тут стільки любові, скільки може вмістити серце чоловіка, яке вміє відчувати біль і красу однаково гостро.  Чуттєві жінки і квіти в акварельних аплікаціях Мар’яни Савки — ніби прагнення наблизити прекрасне, вклеїти собі у щоденник, притулити до серця, відправити у конверті до запитання.

Махно, Василь Іванович. Околиці та пограниччя [Текст] : вибрані есеї 2011-2018 / В. І. Махно. - Київ : Yakaboo Publishing, 2019. - 240 с.

У збірку «Околиці та пограниччя» знаного українського письменника Василя Махна увійшли вибрані есеї, які було опубліковано впродовж 2011–2018 років в українських журналах «Критика», «ШО» та інших виданнях, а також новий есей «Сім листівок з Америки». Есеїстику Василя Махна було номіновано на премію імені Юрія Шевельова, а книжки перекладів виходили у Польщі та Сербії. Василь Махно уже майже два десятиліття мешкає у Нью-Йорку, великою мірою є нью-йоркським поетом, тож його оптика — оптика трансатлантичних перельотів, його тексти — прагнення долати відстані, стягувати, мов ниткою, сюжети між континентами, між Нью-Йорком і Бучачем, Тернополем і Парижем, між Колумбією і Монголією. Махно збирає повітря та складає пам’ять — сторінку за сторінкою, мапу за мапою, про втрати та кохання, про міста, про узбережжя, про околиці, про пограниччя.

Арєнєв, Володимир. Дитя песиголовців [Текст] / Володимир Арєнєв ; [худож. О. В. Продан ; худож. оформ. О. Я. Остапова]. - Київ : Києво-Могил. акад., 2018. - 292, [2], [16] л. іл. с.

Марта на прізвисько Відьма вже знає, що сталося з її батьком за річкою, в країні песиголовців. Тепер їй треба зрозуміти, як жити із цим знанням – і чи здатна вона хоч якось допомогти батькові? І все це – на тлі загадкового зникнення класного керівника, пана Штоца. Все це – в місті, де минуле перемішується із теперішнім і проростає драконовими зубами.  Книжка, як завжди, ілюстрована знаним художником Олександром Проданом, лавреатом «Єврокона-2014».
«Дитя песиголовців» – довгоочікуване продовження «Пороху із драконових кісток», роману, що потрапив до фіналу премій «Рейтинг критиків», «Літакцент» та «Книгуру» і був рекомендований Міністерством освіти України для додаткового читання у шкільній програмі з української літератури. 
У 2014 році на загальноєвропейському фестивалі любителів фантастики «Єврокон» у Дубліні В. Арєнєв був визнаний найкращим автором фантастики для підлітків.

Більше дізнатися про наявність книг в фонді бібліотеки ви можете в електронному каталозі.

Переглядів: 259 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки