2024, Середа, 24.04.2024, 04:07


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Лютий » 8 » День Cвятого Валентина
16:27
День Cвятого Валентина

Любити — означає не дивитися один на одного,

любити — означає дивитися в одному напрямку

                                                                                                                                                                                   Антуан де Сент-Екзюпері

День Cвятого Валентина – свято закоханих – відзначається 14 лютого в Європі з XIII століття, в США – з 1777 року, у нас – з початку 1990-х років.

Чому саме цей день і чому саме свято закоханих? З приводу цього існує чимало красивих легенд. Відома легенда з часів Римської імперії про єпископа Валентина, який був покараний за те, що всупереч імператорському наказу вінчав римських легіонерів із їхніми коханими.

Якби там не було, а кохання існує стільки, скільки існують люди і займає головне місце у їхньому житті.

Саме з нагоди Дня Святого Валентина  запрошуємо Вас до  бібліотеки на побачення з книгою, до Вашої уваги літературна експозиція «Симфонія кохання», яка дозволить Вам познайомитись з найкрасивішими історіями кохання. Саме любов спонукає чинити добрі справи, надихає поетів, змінює саму людину, робить її піднесеною, сильнішою, добрішою. Чудовим доповненням до книг є роботи працівниці бібліотеки Ольги Шаляпіної: картини, вишиті бісером, та різноманітні сердечка і квіти, лебідь - символ вірності.

Ми вибрали для Вас цікаві і захопливі книги з нашого фонду.

Читайте про кохання завжди. Кохання окрилює, пробуджує найкращі якості та риси характеру, надихає на великі справи, робить людей щасливими.

Подаруйте собі романтичний настрій. Візьміть книжку до свят…

Як невинні закохані душі: любовна лірика поетів Придніпров’я/ Упоряд. В.Х. Пугач; ред. рада: В.Х.Пугач, А.А.Мельник, О.Г.Жига [та ін.]. – Нікополь: Принтхаус «Римм», 2018. – 394 с.

         В цій двомовній антології зібрані кращі твори про кохання 18-ти поетів Придніпров’я.

   

Рубан, С.О. Серед сотень тисяч зір: інтимна лірика/ Сергій Рубан. – Дніпро: Журфонд, 2021. – 83 с.

            Нова збірка поезій Сергія Рубана – це яскравий зразок високохудожньої інтимної лірики. Поет глибоко досліджує людську душу, а його ліричний герой. попри всі перешкоди і складнощі стосунків, твердо вірить у всеперемагаючу силу кохання, яке здатне творити дива.

   

Українка, Л.  Лісова пісня: вірші, драма-феєрія/ Леся Українка. – Донецьк: Донбас, 1991. – 205 с.

Вічна класика нашої літератури.

Оксана Забужко переконана, що насправді «Лісова пісня» —  українська версія легенди про Грааль, а Лукаш — це український Парсіфаль. «Лісова пісня» — це є в дійсності в чистому вигляді гностична містерія, це історія перетворення духа в душу», - каже письменниця.

Проте це ще й історія чистого кохання Мавки до Лукаша.

   

Багряна, А. Дивна така любов: роман-соната/ Анна Багряна. – К.: Нора-Друк, 2010. – 208 с.

Роман-соната написаний під звучання «Місячної сонати» Бетховена. Відтак кожен розділ тексту відповідає за своїм настроєм кожній з трьох частин сонати. Дія роману починається у передмісті Києва. У родині сільського вчителя на Різдво народжується дівчинка Надійка. Під час важких пологів мати стає німою. Дівчинка росте відлюдкуватою, дивною. За це односельчани називають її відьмою. Випадкове знайомство з київським художником Нестором розкриває дивовижний Надійчин талант...

   

Українська інтимна лірика: твори/ Упоряд. К.Г.Борисенко. – К.: Школа, 2009. – 352 с.

До хрестоматії увійшли перлини української інтимної лірики від епіграм епохи Відродження (XVI ст.) до сучасних текстів письменників-постмодерністів початку XXI ст. Серед авторів – класики українського письменства Лазар Баранович, Іван Величковський, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Павло Тичина, Володимир Свідзінський, Василь Стус, Ліна Костенко, Микола Вінграновський та інші, чиї поезії про кохання належать до найкращих зразків світової інтимної лірики.

   

            Шедеври української любовної лірики. – Харків: Фоліо, 2008. – 320 с.

«Кохай мене звичайно й просто» — цей на перший погляд невибагливий рядок, що належить талановитому, але майже не відомому широкому читацькому загалу поету Богдану-Ігорю Антоничу, якнайкраще відображує тему цієї збірки, до якої увійшли чудові ліричні вірші українських поетів. Поезії, що розповідають про любов та ненависть, радість та смуток, пристрасті та ревнощі, і сьогодні, як сто і двісті років тому, бентежать наші душі і підносять їх до незбагненних вершин людяності.

   

Дашвар, Л.  Покров: роман/ Люко Дашвар. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 384 с.

Останні дні листопада 2013-го, країну лихоманить. Мар’яна не звертає уваги на це — усі її думки лише про чоловіка, який насправді не вартий сліз. Зустріч із дивним хлопцем Ярком змінює все. «Ти моя жінка», — сказав він. І від того стало так солодко...

Та тепер не час насолоджуватися життям. Дівчина опиняється у вирі подій: чергування на Майдані, зникнення коханого, пошуки нащадків козака Дороша — спадкоємців величезного статку...

Перед героями постає непростий вибір – незліченні скарби, чи кохання і воля …

   

Матіос, М.  Жіночий аркан в саду нетерпіння: поезія/ Марія Матіос. – Львів: Піраміда. – 308 с.

Письменниця Марія Матіос вважає, що життя кожної жінки – безперервний випробувальний танець: іноді – «вальс», частіше – «гуцулка», зрідка – «танго» чи коли-не-коли «танець живота».

«Жіночий аркан у саду нетерпіння» – поезія справжньої Жінки. Жінки із плоті і крові, жінки, яка вміє бути щасливою «отут і вже».

   

Ковтун, Ю.І.  Тарасові музи/ Юрій Ковтун. -  К.: Україна, 2003. – 207 с.

У науково-популярній книзі розповідається про жіноцтво, яке оточувало Тараса Шевченка, його сердечні почуття, його музи, що надихали великого поета, художника на створення геніальних поезій і невмирущих полотен, про музу всього його життя, якою була для нього Україна. Видання розраховане на широке коло читачів.

   

Гюнтекін, Р.Н. Пташка співуча: роман/ Решат Нурі Гюнтекін; пер. з тур. – Харків: Фоліо, 2012. – 506 с.

            «Пташка співуча» — перший і найвідоміший роман Гюнтекіна, який відразу приніс йому популярність і майже протягом століття залишається улюбленим у читачів багатьох країн. І справді, не може не захопити доля юної примхливої дівчинки Фаріде, в якій прокидається перше почуття до Кямрана і, яка під впливом ревнощів різко змінює свою долю: стає вчителькою початкової школи в гірському селі. Відтепер її життя — це низка неочікуваних поворотів, пригод та переживань. Кохання та зрада, біль та радість, сльози та надія на щастя — такі вічні теми, яким присвячений цей роман, визнаний класикою світової літератури.

   

Щербакова, Г. Вам и не снилось: повести/ Галина Щербакова. – М.: Эксмо, 2010. – 288 с.

Книга, сделавшая Галину Щербакову известной всей стране. Книга, которую все отказывались публиковать. Все, кроме молодежного журнала “Юность”. Книга, совершившая маленькую революцию. Книга, в которой рассказано о любви между детьми. О той самой, настоящей, о которой слагают легенды.

Галина Щербакова нашла единственно верную интонацию и рассказала историю, которая уже однажды произошла в Вероне современным языком, близким и понятным любому подростку. Рассказала интеллигентно и обыденно просто.

   

Остін, Дж. Переконання: роман/ Джейн Остін; пер. з англ. - К.: Знання, 2019. 303 с.

Роман «Переконання» належить до золотої класики світової літератури та є одним із найбільш автобіографічних творів Джейн Остін (1775—1817). Головна героїня роману Анна Еліот багато в чому схожа на авторку, а розповідь про її кохання дуже нагадує власну історію письменниці. Джейн, як і Анна, закохалася в юнака без статків і розлучилася з ним, піддавшись наполяганням рідних. Але, попри те, що самій письменниці так і не поталанило влаштувати особисте життя, своїй героїні вона дає можливість бути щасливою.

   

Фіцджеральд, Ф. Скотт  Дише ніжністю ніч/  Френсіс Скотт Фіцджеральд; пер. з англ. – К.: Знання, 2020. – 382 с.

“Дише ніжністю ніч” — один із кращих романів класика американської літератури Френсіса Скотта Фіцджеральда (1896—1940), що значною мірою є автобіографічним. Він був написаний у той період, коли дружина письменника лікувалась у клініці від шизофренії. Тож не випадково герої твору — заможна й тендітна пацієнтка психіатричної лікарні та бідний, але здібний лікар-психіатр, що не встояв перед її вродою. Пишучи цей роман, автор не побоявся вилити на папері свої найпотаємніші й найважчі думки та постав перед читачем у всій відвертості, оголивши душу.

   

Бронте, Е. Грозовий Перевал: роман/ Емілі Бронте; пер. з англ. – Харків: Фоліо, 2006. – 319 с.

Єдиний роман Емілі Бронте, який був визнаний у всьому світі, як головна  романтична книга усіх часів. Але це не історія кохання Ромео і Джульєтти, це  історія помсти. Хіткліфф - головний герой роману, одержимий Кетрін, він  озлоблений і мстивий, помста його поширюється не тільки на тих, хто, як він  вважає, зруйнував  його життя, а й на їхніх дітей. "Грозовий перевал" – золота  класика світової літератури, роман потужний, пристрасний, трагічний, що  перевернув свого часу уявлення про романтичну прозу.

   

Шекспір, В. Вибране/ Вільям Шекспір; пер. з англ. – К.: Школа, 2007. – С. 14 - 121.

            П'єса «Ромео і Джульєтта» стала символом любові, для якої немає перепон. Легендарний твір Шекспіра продовжує завойовувати серця все нових поколінь читачів, будучи найбільш відомим, зворушливим і трагічним твором про кохання. Головні герої трагедії - двадцятирічний Ромео і Джульєтта, якій немає ще й чотирнадцяти років. Дія п'єси охоплює п'ять днів і відбувається на початку XIV століття в місті Вероні.

   

       Львів. Кава. Любов: збірка оповідань/ Уклад. і передм. Н. Нікалео. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. –     272 с.   

       Це історії про закоханих та покинутих, про щасливих і тих, хто загубив себе, про романтику та буденність, про жінок і чоловіків, про тебе й про мене. Деякі з цих оповідань солодкі, як збиті з ваніллю вершки або справжнє кохання. Інші — гіркі, як свіжозварена кава або спогади про доленосні події нашого недалекого минулого. Треті ще довго залишають по собі аромат цинамону, мускатного горіха та містичних збігів...

   

Стендаль, Ф. Красное и черное: роман/ Фредерик Стендаль; пер. с франц. - М.: АСТ МОСКВА, 2010. – 556 с.

Роман "Червоне і чорне" є одним з найкращих творів відомого французського письменника Стендаля (1783-1842). Його герой Жульєн Сорель - увійшов у світову літературу як уособлення непокірливої, волелюбної юності. Сорель вступив у самостійне життя після падіння Наполеона, у період Реставрації Бурбонів. При Наполеоні обдарований юнак, можливо, зробив би військову кар'єру. Але за свого часу єдину можливість просунутися в суспільстві він вбачав у тому, щоб, закінчивши духовну семінарію, стати священиком. У душі Сореля сперечаються дурні нахили і людяність, холодний розрахунок і романтична чутливість. Любовна інтрига і честолюбні мрії приводять його на гільйотину.

   

Ремарк, Е.М. Тріумфальна арка: роман/ Еріх Марія Ремарк; пер. з нім. – Харків: Фоліо, 2006. – 415 с.

Час для народження не обирають. Життя героїв Ремарка, як і його самого, припало на лихоліття. Війна, що ламає долі, втрата ілюзій, еміграція, хисткість і безнадія… Але, незважаючи на будь-які випробування, люди не втрачали ані мужності, ані внутрішньої сили. Вони спроможні на самопожертву, справжню дружбу та велике кохання.

   

Редінґ, Б. Безумці: з історії кохання Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної/ Барбара Редінґ. – Київ: Академія, 2012. – 184 с.

            Роман «Безумці» письменниці Барбари Редінґ про таємниче кохання і драму двох людей – Михайла Коцюбинського й Олександри Аплаксіної. Розповідь ведеться від імені Олександри про глибокі почуття жінки та чоловіка, тут їхні інтимні сповіді, думки, переживання, щирі зізнання у коханні.

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

 

 

Переглядів: 321 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Ми на карті
Відзнаки