2024, Середа, 24.04.2024, 17:56


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Лютий » 16 » День Героїв Небесної Сотні
14:25
День Героїв Небесної Сотні

День Героїв Небесної Сотні — пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Пам’ятний день встановлено указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Революція Гідності стала переломним моментом у новітній історії нашої держави. Її події змінили всіх нас. Уже минуло вісім років, а спогади настільки яскраві, наче це було вчора.

АНГЕЛИ МАЙДАНУ

Горить свіча і пам’яті сльоза

додолу з неї краплями стікає.

Земля ридає, плачуть небеса –

Майдан героїв з почестю ховає.

Їх взяв Господь, щоб ангелом в раю

В його садах довічно проживати.

Вони завжди залишаться в строю,

Про них народ пісні буде співати.

Небесна сотня білих журавлів,

Душа яких летить під небесами.

Ніхто із вас вмирати не хотів,

Хай вічна пам’ять лишиться за вами.

Сьогодні туга душу розпина,

Багато з вас в коханні не признались.

Надворі скоро втішиться весна.

Чому ж її ви, хлопці, не діждались?

Горить свіча і пам’яті сльоза

додолу з неї краплями стікає.

Земля ридає, плачуть небеса –

Героїв Україна пам’ятає.

                                                        Богдан Пісний

У рамках вшанування вічної світлої пам’яті жертв страшних подій лютого 2014 року в Україні, патріотичного виховання молоді, глибокого усвідомлення причин та наслідків трагічних сторінок історії у читальній залі центральної міської бібліотеки створено виставку-репортаж «Сила нескорених».

Запрошуємо Вас до бібліотеки за книгами: 

Стражний, О.С. Менталітет Майдану: хроніка подій – свідчення очевидців. - К.: Дніпро, 2016. – 192 с. 

У книзі подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на фоні голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Розгляд, зроблений не просто учасником Руху спротиву, але й психіатром, надає фактам неочікуване осмислення.

Аналізуючи поведінку учасників руху спротиву і пересічних громадян, що підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки про те, які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які залишилися «незадіяними».

Завершується книга підсумком, яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану, і що може чекати на Україну в майбутньому.

   

Революція гідності. Коломийський Євромайдан: фотомиті революції. Ч.1. – К.: Наш світ, 2018. – 116 с.

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це - неправда!

Революція Гідності залишила глибокий незабутній слід в історії нашої держави і в нашій пам'яті, свідомості. Майдан змінив нас; з'явився патріотизм, якого не було, спільна мета для всіх українців - краще майбутнє.

Книжка “Євромайдан. Коломийщина” у світлинах відтворює день за днем, як зароджувався і відбувався Майдан, і, найважливіше - внесок жителів Коломийщини в події 2013-2014 рр.

   

Гуменюк, Б.  Блокпост: вірші, новели, публіцистика/  Борис Гуменюк. – К.: Академія, 2016. – 336 с.

У віршах, новелах і публіцистичних одкровеннях цієї книжки - пережита автором правда Майдану і війни. Так бачили, відчували і думали мільйони, а тільки він знайшов такі слова.

   

Борітеся - поборете! Поетика революції./ Уклад. та автор передм.  О.М. Уліщенко. – Харків: Віват, 2014. – 96 с.

До книги увійшли вірші поетів різних поколінь, поєднаних однією ідеєю — боротьбою за незалежність, свободу і соборність України. Поетичні рядки сповнені туги за полеглими в нерівному бою і, разом із тим, світлої віри в перемогу, нездоланність нашого народу. Світлини з Майдану проникливо відтворюють усю палітру буремних протистоянь.

   

Базів, В. Армагеддон на Майдані: роман-реквієм/ Василь Базів. – К.: Український пріоритет, 2014. – 160 с.

Майдан, який пережила Україна взимку цього року, звичайно, не міг не спричинити і своєрідного літературного відгуку. За останні кілька місяців уже видано кілька антологій віршів, присвячених Майдану-2013/2014. Проте нова повість Василя Базіва «Армагеддон на Майдані» – цікава спроба письменника (і водночас дипломата, політика) передати свою версію подій.

   

Євромайдан: хроніка в новелах.  – Брустурів: Дискурсус, 2014. – 216 с.

«Що коли треба, зможемо знайти бронежилет для друга. Що рецепт коктейлю Молотова настільки простий, а центр Києва з легкістю перетворюється на Січ. Що на вулицях європейської столиці влада може стріляти у перехожих. Що червоний хрест на рукаві не рятує від кулі снайпера. Що можна не спати ніч, читаючи новини. Що війна буває так близько. Що добро перемагає зло. І не тільки у казках, а й у касках. Ми не знали, що у повітрі свободи так багато сльозогінного газу. Як ним дихати, ми тільки вчимося потрохи. І дуже не хочеться забувати це вміння".

   

Добровольчі батальйони: історія подвигу батальйонів, що врятували країну/ К. Гладка, Д. Громаков, В. Миронова та ін., упоряд. А. В. Шевченко. - Харків: Фоліо, 2017. – 325 с.

Чи вистояла б Україна без мужності добровольчих батальйонів? У чому сутність руху добробатів — і де його витоки? Якою була роль добровольців під час найважливіших етапів битви України проти гібридного агресора? І що чекає на добробати у майбутньому? На ці питання вирішила відповісти група експертів і журналістів. Проект «Добробати» — це хроніка історії руху і водночас роздуми над його природою. Створення добробатів, їхній бойовий шлях і сучасний стан — усе це безпосередньо з уст учасників подій, політиків, військових, громадських діячів та волонтерів.

   

Демиденко, А. Свобода - моя група крові: вибрані поезії/ Андрій Демиденко. К.: Самміт-Книга, 2016. – 248 с.

До книги вибраних поезій славетного українського поета, поета національної честі з дивовижним талантом лірика і філософа Андрія Демиденка увійшли переважно новітні твори, що складають чотири розділи "Мадонно Вкраїно", "На відстані душі", "Оркестр Природи", "Я є!", в яких перед вами відкриється новий А. Демиденко у всій його мегамасштабності, багатогранності та витонченій камерності.

Ця книга - чудовий подарунок усім, хто кохається в слові й любить Україну.

   

Матіос, М.  Приватний щоденник. Майдан. Війна../  Марія Матіос. – Львів: Піраміда, 2015. – 356 с.

"Приватний щоденник", мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця "загартовує правдою" про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан...змінила війна... А ще - свої історії "про конкретні битви за дуже конкретних людей".

   

Рудневич, М. Я з Небесної Сотні: повість/ Марко Рудневич. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,   2014. - 182 с.

Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли...

   

Майдан гідності!: пам'яті Небесної сотні/ Упорядник С. Козак. — К.: Літ. Україна, 2014. — 204 с.

         Пропонований читачеві збірник матеріалів присвячено одній із найбільш знакових подій в історії української державності – Євромайдану.

   

Героям слава/ Упорядник Сергій Козак, Юрій Пригорницький. – К.: Літ. Україна, 2014. – 100 с.

         Це –  перша книжка в історії України, що впорядкована для фронту й відправлена на фронт. Тут найкращі рядки із сердець найкращих поетів. Для святих воїнів жорстокої війни.

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

 

 

Переглядів: 338 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Ми на карті
Відзнаки