2024, П`ятниця, 26.04.2024, 01:59


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Жовтень » 7 » День юриста України
13:55
День юриста України

8 жовтня традиційно відзначається професійне свято всіх служителів Закону – День юриста в Україні.

Це свято людей, які своїм словом і ділом мають стверджувати недоторканість конституційних прав і свобод громадян, непорушність законів.

Професійне свято юристів в Україні було встановлене у 1997 році указом тодішнього президента України Леоніда Кучми. Дата святкування юристів вибрана не випадково: вважається, що саме 8 жовтня у 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перше зведення законів «Руська правда».

Порядок в державі і благополуччя його громадян невід’ємно пов’язано з максимальним дотриманням і повагою прав і свобод людини. Це важке завдання для молодої держави, але від її вирішення залежить життєздатність будь-якого цивілізованого суспільства. Юристи і правознавці, покликані суспільством для вирішення цього завдання, щоденно стикаючись з найрізноманітнішими проблемами, твердо стоять на позиціях підвищення правової культури українських громадян різних верств населення. Забезпечення правових гарантій на практиці вимагає не мало зусиль та ерудиції, гарної професійної кваліфікації та досвіду юридичної роботи.

Вітаємо  всіх працівників юридичної сфери – від адвокатів і до суддів та бажаємо хранителям закону завжди керуватися принципами справедливості!

З лютого 2019 року на базі нашої бібліотеки почав діяти клуб "Правовий захист" для учнів Марганецького професійного ліцею. Клуб очолила бібліотекар Рак О.В. Партнерами бібліотеки в організації діяльності цього клубу є фахівці Марганецького бюро безоплатної правової допомоги. Впродовж навчального року щомісячно в читальному залі бібліотеки проводилися засідання, на яких обговорювалися важливі та актуальні теми правового захисту. До засідань клубу завжди оформлювалися виставки та відкриті перегляди літератури, де були представлені книги, листівки, брошури, пам'ятки, буклети та інші роздаткові матеріали, надані бюро безоплатної правової допомоги.

 

На сайті бібліотеки та у віртуальній газеті "Марганець бібліотечний" систематично розміщуються статті з правових питань. Матеріали надає заступник начальника бюро безоплатної правової допомоги м. Марганця С.О.Рубан. Таким чином здійснюється оперативне інформування віддалених користувачів на правові теми.

Пропонуємо ознайомитися з деякою літературою з фонду центральної бібліотеки:

 

Кримінальне право і законодавство України. Частина Особлива:  курс лекцій / за ред. М. Й. Коржанського. - К.: Атіка, 2001.- 544 с.

В Особливій частині курсу лекцій викладені головні положення чинного Кримінального кодексу України,  науки кримінального права з урахуванням нових досягнень доктрини,  судової практики та багаторічного досвіду автора.

Для студентів вищих навчальних закладів, а також може бути корисним і для практикуючих працівників органів МВС, суду, прокуратури і адвокатури.

Популярна юридична енциклопедія / В. К. Гіжевський, В.В. Головченко та ін.; голова ред. кол. І. С. Чиж. - К.: Юрінком Інтер, 2002. - 528с.

Подана тут термінологія використовується в Конституції України, кодексах та інших законодавчих актах, що визначають основні засади життєдіяльності держави та соціальних правових ролей українських громадян. Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться правовими проблемами.

Сучасна правова енциклопедія / О.В.Зайчук, О.Л.Копиленко, В.С.Ковальський та ін. – К.: Юрінком Інтер, 2013. – 408с.

Друге видання енциклопедії містить близько 2000 статей, в яких визначено і витлумачено юридичні терміни і поняття. Це терміни і поняття, які найчастіше зустрічаються у нормативно-правових актах, ЗМІ, правових документах. Значну частину словникового масиву складають терміни, які увійшли в юридичний обіг останніми роками. Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться правовими проблемами. Воно стане у пригоді вчителям і учням навчальних закладів системи загальної освіти, абітурієнтам юридичних навчальних закладів, викладачам і студентам, а також працівникам підприємств, установ і організацій, які за родом своєї діяльності мають вирішувати правові питання.

Самойленко, В. М. Цивільне та сімейне право України: навч. посібник / В. М. Самойленко. Ч. 1. - Харків: Юрсвіт, 2007 . - 460 с. - (Навчальна книга).

У виданні аналізуються чинне законодавство України, Цивільний кодекс України, судова практика, окремі теоретичні проблеми цивільного права, розглядаються загальне вчення про зобов’язання та цивільно-правовий договір, окремі види договірних зобов’язань (купівля-продаж, поставка, міна, дарування, довічне утримання, майновий найм, підряд, перевезення, страхування, комерційна концесія, доручення, комісія, управління майном, позика тощо), позадоговірні зобов’язання, спадкування.

Суд, правоохоронні та правозахисні органи України: підручник/ О.С. Захарова, В.С.Ковальський та ін.; відп. ред.. В.Маляренко.- 3-є вид., перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2007. -352 с.

Висвітлюється діяльність суду, правоохоронних та правозахисних органів. Розглянуто законодавство, державну політику в цій сфері. Докладно подається організація та гарантії діяльності суддів, прокурорів, слідчих, адвокатів, службових осіб податкових органів, юстиції.

 

Юридичні терміни: тлумачний словник / В.Г. Гончаренко, П.П. Андрушко, Т.П. Базова та ін.; за ред. В.Г. Гончаренка. - 2-ге вид., стереотипне. - К.: Либідь, 2004. — 320 с.

У словнику вміщено понад 1000 основних юридичних термінів з різних галузей міжнародного, трудового, кримінального та цивільного права, законодавства, курсів юридичних дисциплін, що вивчаються в закладах освіти й використовуються у повсякденній юридичній практиці.

 Для студентів вищих навчальних закладів.

                                                                                                                                                                                                 Підготувала Ірина Мащенко, бібліотекар читальної зали

Переглядів: 247 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки