2024, Четвер, 25.04.2024, 07:29


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2013 » Серпень » 21 » День пасічника
16:45
День пасічника
   
   19 серпня вперше в центральній міській бібліотеці ім.М.Островського відбулося свято меду під назвою «Мед у сотах – гарна справа, на здоров’я людям, на добро». Під загальною назвою «свято меду» було об’єднано дві події. Це велике християнське свято Преображення Господнє (Другий Спас), народна назва цього свята – Яблуневий Спас, і відзначається воно 19 серпня. А ще День пасічника, це професійне свято для бджолярів-любителів та для людей, які займаються цим промислом професійно. Відзначається День пасічника в Україні згідно з Указом Президента від 15.08.1997 року теж 19 серпня.
 
  Зал був прикрашений духмяною м’ятою, чорнобривцями та іншими серпневими квітами. На столах були щедро викладені мед, яблука, виноград, персики та інші фрукти.

Ведучі свята провідний бібліотекар Тетяна Федорівна Мархасіна та бібліотекар читального залу Вікторія Валеріївна Фіалковська розповіли про історію бджільництва з початку, розвиток його на українських землях. Цікаво те, що засновником культурного бджільництва та винахідником першого рамкового вулика, який використовують пасічники і сьогодні, був українець – Петро Прокопович. Цікава розповідь ведучих супроводжувалася музичними композиціями та відеороліками. Презентацію, аудіо- та відеоматеріали підготувала та продемонструвала бібліограф Марганецької міської ЦБС О.В.Забенько. 

 
 
   В ході заходу були зачитані вірші та уривки з художніх творів відомих письменників-класиків про мед та бджіл. У святі меду активну участь взяли талановиті люди: Юрій Третяк, А.О.Антоненко, Л.В.Лопатюк, Я.І.Должиков, Лариса Гончарова з ансамблем «Золота осінь» (муз.керівник В.В.Малібога), та інші місцеві письменники і поети. 
На свято завітали відомі пасічники нашого міста.
   

   За дорученням народного депутату України Олега Анатолійовича Царьова його помічник-консультант Володимир Харлантійович Пугач, місцевий поет, перекладач, меценат багатьох книг місцевих авторів, засновник фонду «Золота пектораль» привітав всіх присутніх з Днем пасічника та з Другим Спасом. Як пасічник Володимир Харлантійович розповів про поведінку бджіл та власну пасіку. А ще він презентував свій художній твір про бджільництво, який обіцяв включити до нової збірки.


Анатолій Іванович Супрун, відомий марганецький бджоляр, поділився з присутніми «медовими» цікавинками: як поводити себе на пасіці, що люблять та не люблять бджоли та інше. Відомі пасічники не тільки частували присутніх своїми розповідями, але й щедро пригостили присутніх на святі медом з власних пасік.
Ведучі свята наприкінці запропонували всім присутнім скуштували смачний хлібний коровай з борошна нового врожаю разом з медом.
До свята була оформлена цікава книжкова виставка «Золоті медові соти».


Переглядів: 1919 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ми на карті
Відзнаки