2024, П`ятниця, 26.04.2024, 15:12


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Січень » 19 » День Соборності України та День вшанування воїнів-учасників АТО в місті Марганці
15:09
День Соборності України та День вшанування воїнів-учасників АТО в місті Марганці

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України.

Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності.

 

З нагоди відзначення Дня Соборності України, відбувається покладання живих квітів до пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО. Особливо зараз, у складні для країни роки, соборність держави, - це не лише її територіальна цілісність, а й відчуття великої родини, запорука подальшого розвитку незалежної України.

У центральній міській бібліотеці бібліотекарями читальної зали  оформлено відкритий перегляд літератури «Соборна Україна: від ідеї до життя» та виставку-інсталяцію «Україна – нація героїв», присвячені Дню Соборності України та Дню вшанування воїнів-учасників АТО в місті Марганці.

   

Бібліотекарі читальної зали для виставки-інсталяції підготували цікаву добірку історичної літератури,  яка висвітлює дану тему.

До уваги читачів книги, які описують Іловайську трагедію та війну на Сході України. Крім цих видань на виставці представлені інформаційні матеріали про жителів міста, які віддали своє життя за незалежність України, матеріали зібрані в  теці « Відлуння воєнних подій на сході України».

Матеріали, представлені на відкритому перегляді літератури, акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918 - початку 1919 року охопив майже всю Україну. Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого, демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію. Тож вивчаймо власну історію і цінуймо здобутки попередників!

Пам’ятаймо, що без глибокого відчуття патріотизму, самовідданості та любові до рідної землі, неможливо побудувати сильну, самостійну та успішну державу, за щасливе майбутнє якої і досі гинуть наші співвітчизники!

Книга пам'яті воїнів Дніпропетровщини, загиблих в АТО/ООС/ Авт.-упоряд.: Т. Войцеховська, В. Якушенко. – Дніпро: Арт-Прес, 2020. – 240 с.

Видання містить поіменний список та короткі біографічні дані загиблих мешканців Дніпропетровщини, які брали участь у бойових діях на Сході України протягом 2014–2018 років.

На нас дивляться очі 559 життів. І ці невеличкі портретні фото розповідають свої історії більш пронизливо, ніж коротенькі життєписи та головні біографічні відомості про загиблих бійців Збройних Сил України та добровольчих батальйонів.

   

Підписання акта злуки УНР і ЗУНР// 100 важливих подій історії України/ Юрій Сорока. – Харків: Фоліо, 2019. – С. 132 – 133.

         …Голос минулого промовляє до нас із десятків літописів, документів та історичних розвідок. Відчайдушні герої, незламні воїни, талановиті творці, видатні політичні діячі, геніальні філософи та науковці — ось хто творив історію нашої країни. І, звичайно, треба, щоб про них та їхні досягнення дізналось якомога більше наших громадян. Ця книга є спробою об’єднати під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини і продемонструвати, що, попри все, Україна пам’ятає своє минуле і має намір, враховуючи свій багатющий історичний досвід, будувати власне щасливе майбутнє.

   

     Соборність України// Мить історії. 366 мініатюр про людей і події/ Юрій Шаповал. – К.: Парламентське видавництво, 2019. – С. 32.

Ця книжка відомого українського історика є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра — це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому - і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. 

   

Соборна УНР. Війна на три фронти// Мальована історія Незалежності України/ Брати Капранови. – К.: Гамазин, 2016. – С.58-59.

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування.

   

На бій за волю. Перемога через поразки. Україна у війнах і революціях 1914-1921 років/ Автори: А.Руккас, М. Ковальчук та ін. - Харків: Клуб Сімейного дозвілля, 2016. –352 с.

Сьогодні, коли відбуваються потужні зрушення в суспільному сприйнятті минулого, відновлюється інтерес до історії України. Читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. При цьому автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє кожному з нас самому виступити суддею в цих суперечках.

   

Україна радянська. Ілюзії та катастрофи «комуністичного раю». 1917-1938 роки/ Автори: Геннадій Єфіменко, Яна Примаченко, Оксана Юркова. – Харків: Клуб Сімейного дозвілля, 2017. – 352 с.

Сьогодні, коли відбуваються потужні зрушення в суспільному сприйнятті минулого, відновлюється інтерес до історії України. Читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. При цьому автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє кожному з нас самому виступити суддею в цих суперечках.

   

Історія України/Авт.-упорядник А.Г. Чередниченко. – Харків: Фоліо, 2009. – с.143-144.

Енциклопедія надає читачеві найбільш повну й докладну інформацію стосовно історії України з давніх часів аж до сучасності.

Особливістю цього видання є те, що історія України подається у контексті світової історії. Це робить матеріал більш виразним і дозволяє читачеві співставляти його з уже відомими історичними подіями та фактами, що, в свою чергу, полегшує його засвоєння.

   

Кралюк, П.  Історія України "без брому"/ Петро Кралюк. – Харків: Фоліо, 2020. – 432 с.

Розвиток державності на українських землях» розкриває історію державних змін на теренах України від прадавніх часів до нашого сьогодення. Усупереч висловлюванню відомого українського письменника і політика початку ХХ ст. Володимира Винниченка, мовляв, не можна українську історію читати без брому, тобто заспокійливого, автор акцентує увагу на тому, що бездержавність — явище, характерне для багатьох народів. Тому українці у своєму прагненні створити власну державу були далеко не одинокі. Проте, проживаючи в різних країнах і обіймаючи високі посади, вони зробили чимало для становлення, зокрема Угорського королівства, Речі Посполитої, Російської імперії, Османської імперії, і врешті-решт здобули свою державу.

   

Турченко, Ф.Г. Микола Міхновський: "Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна..."/ Федір Григорович Турченко. – Київ: Парламентське вид-во, 2020. – 430 с.

У виданні розкривається політична біографія відомого діяча українського національно-визвольного руху Миколи Міхновського (1873–1924). На підставі широкого масиву історичних джерел, зокрема, архівних документів, споминів сучасників подій та історичних досліджень науковців, описуються дитячі і юнацькі роки Міхновського, процес його становлення як політика й ідеолога українського самостійницького руху. Особлива увага приділяється діяльності Міхновського в роки Української революції 1917–1921 рр., зокрема, його роль у формуванні Української Центральної Ради і створенні української армії. Розкриваються еволюція його політичних поглядів, обставини трагічної смерті.

   

Зіненко, Р. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії: спогади. В 2-х книгах. Ч.2.  25–31 серпня 2014 року / Роман Зіненко; за ред. Ю. Бутусова. – Харків : Фоліо, 2019. – 476 с.

   Друга частина видання висвітлює період з 25-го по 31 серпня 2014 року – від Дня Незалежності до відходу українських військових з Іловайська. «Хроніка Іловайської трагедії» мала широкий відгук у читачів, насамперед у тих, хто виходив кривавим «зеленим коридором». Свідоцтва багатьох з них увійшли до другого, переробленого та доповненого, видання книги, що ставить іще більше питань, на які поки що немає відповіді й які намагаються замовчувати.

Зіненко, Р. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії: спогади. В 2-х книгах. Ч.1. 7–24 серпня 2014 року / Роман Зіненко; за ред. Ю. Бутусова. – Харків : Фоліо, 2019. – 446 с.

   Метою написання «Хроніки Іловайської трагедії» було прагнення автора зберегти і оприлюднити правдиву картину Іловайської операції в тому вигляді, в якому вона залишилися в пам’яті її учасників. До цього унікального видання увійшли свідоцтва понад півтори сотні бійців і офіцерів, від добровольців до вищого керівництва Сектора «Б», було згадано імена, прізвища та позивні близько семисот бійців добробатів і підрозділів ЗСУ.  Перша частина видання висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7–24 серпня 2014 року, коли бої точилися як в Іловайську, так і навколо нього.

   

Шевченко, А. Слов'янськ. Початок війни/ Артем Шевченко; вступ. сл. А. Авакова. – Харків: Фоліо,2020. – 431 с. 

  «Слов’янськ. Початок війни» — це документальне дослідження та хронікальний літопис найважливіших епізодів битви за місто Слов’янськ Донецької області, захоплення якого загоном бойовиків Гіркіна-«Стрєлкова» 12 квітня 2014 року стало початком гібридної збройної військової агресії РФ на українському Донбасі.

У книжці використано архівні фото й записи інтерв’ю з ключовими військово-політичними керівниками України, які ухвалювали головні рішення в ті буремні часи. Також у кожному з епізодів з’являються спогади героїв, що безпосередньо брали участь у тих драматичних, героїчних і трагічних подіях.

   

Вовк, І. Ізоляція. Таємні в'язниці Донбасу в оповідях врятованих від тортур та смерті/ Ірина Вовк, Дар'я Бура. – Харків: Фоліо, 2020 . – 348 с.

         Спогади тих, хто пройшов пекло і вижив: бранців донецьких і луганських підвалів, сумнозвісної «Ізоляції» та донбаських колоній. Це оповіді тих, кого вдалося обміняти 29 грудня 2019 року, тих, хто втішився відчуттю української землі на КПВВ «Майорськ». Попри суперечки щодо самого обміну: неоднозначність тих, хто повернувся до України і біль через звільнення «беркутівців», додому таки повернулися й ті, хто жертвував життям, сім’єю, спокоєм і здоров’ям заради рідної української землі. 

   

Музика, М. Савур-Могила: військові щоденники/  Максим Музика, Петро Потєхін, Андрій Пальваль. – К.: ДОВЖЕНКО БУКС, 2019. – 316 с.

Савур-Могила... незвичайне місце. А ця книга не стільки про місця, скільки про людей і серпневі події 2014 року. Як промінь ліхтарика, кинутий у темряву, авторська свідомість вихопила обличчя, дії та враження. І, пропустивши крізь призму власного досвіду і світогляду, перетворила на текст. Багато суб’єктивного, мало пафосу, напевно, є неточності, пов’язані з особистим сприйняттям подій і властивостями пам’яті. Але це спроба передати все саме так, як запам’яталося. Спершу автори писали тексти для себе, щоб зрозуміти, щоб не забути, щоб перетравити отриманий досвід. Бо існують речі, які не можна довго тримати в собі. Спека, втома, обличчя побратимів. Розуміння того, що завтра може не настати. Пил і піт. Це і є війна. Вона завжди поруч.

   

Вовк, І. На щиті. Спогади родин загиблих воїнів. Дебальцеве/ Ірина Вовк. -  Харків: Фоліо,  2020. -  604 с. 

Третя книга тритомника — оповіді про оборонців Дебальцевого, загиблих спекотного літа 2014-го і у найтяжчі зимові місяці 2015-го; про непохитних вояків Світлодарської дуги, про героїв Авдіївки, Зайцевого й Мар’їнки, що пролили свою кров на точках «нуль». Вояки оживають у спогадах матерів і батьків, братів і сестер, дружин і дітей, щоб ми не змарнували історичного шансу незалежності. Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, зібрані й художньо адаптовані, — це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх.

   

Вовк, І. На щиті. Спогади родин загиблих воїнів. Іловайськ/  Ірина Вовк. -  Харків: Фоліо,  2020. -  480 с. 

Перша частина тритомника «На щиті» відтворює в оповідях становлення українського війська в умовах ворожого вторгнення й сепаратистського руху. Імена перших загиблих під «Градами», у літаку чи у гелікоптері, «на броні» чи «на розтяжках», на кургані Савур-могила, в Луганському аеропорту чи в підступному «зеленому коридорі» Іловайська вже належать новітній історії. Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, зібрані й художньо адаптовані, — це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх.

   

Довгань, М. Шпитальні нотатки. Лютий 2015р – березень 2018 р./ Маргарита Довгань. – К.: Кліо, 2018. – 288 с.

Видання вміщує героїчні історії учасників АТО. Їх записала журналіст-шістдесятник і культурний діяч Маргарита Довгань, упродовж лютого 2015 р. – березня 2018 р. відвідуючи воїнів у Київському військовому шпиталі. Книжка знайомить з нашими захисниками і є документом української історії. Це крик-протест проти безуму війни, свідчення дивовижної витримки українського народу, яка дає можливість щоразу відроджуватися, знов і знов укріплюватися духом і плоттю в ім’я життя. 

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 250 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки