2024, Субота, 20.04.2024, 16:07


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Січень » 10 » День українського політв'язня
16:40
День українського політв'язня

Щороку в Україні 12 січня відзначається День українського політв'язня.

Це день шани українцям,  для яких переконання і цінності  стали дорожчими за фізичну свободу.

Ця дата була визначена у 1975 році за ініціативою В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату обрали невипадково. Адже трьома роками раніше, 12-14 січня 1972-го року, радянська влада провела так званий «генеральний погром». Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролись за незалежність України, а своєю творчістю та діяльністю доводили, що ідеологія радянської людини – це міф. Тоді були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець. Усі вони отримали 7 років ув’язнення та 5 років заслання за «антирадянську агітацію і пропаганду».

     У сучасному суспільстві найстійкіші, найумотивованіші українці приєднуються до щорічного одноденного голодування в підтримку політв'язнів, інші — проводять різноманітні тематичні заходи.

     Причиною відзначення 12 січня спочатку були репресії радянського тоталітаризму проти української інтелігенції, а зараз російський режим, що розгорнув терор проти українців, перевершивши радянський тоталітаризм.

     Саме поняття політв'язень суперечить міжнародному праву, але для України, як до проголошення Незалежності, так і на нинішньому історичному етапі, проблема ув'язнених за політичними мотивами була і є доволі гострою.

     Дуже подібний до радянського за своєю сутністю, російський режим окупував український Крим і розв'язав криваву війну на сході України. Українська нація змогла дати відсіч агресору, проте на окупованих територіях розгорнувся терор проти українців і кримських татар.

     У День українського політв’язня хвилиною мовчання вшануймо пам'ять борців за свободу нашого народу, які зазнали переслідувань за свої переконання і які вже відійшли у вічність, та помолімося за здоров’я тих, кого зараз незаконно утримують у в’язницях. Хай кожен український політичний в’язень повернеться додому живим!

        

А ми запрошуємо переглянути книжкову виставку «Не дамо загинуть Україні», оформлену у читальній залі центральної бібліотеки.

    

    

  

  

  

Історична пам’ять Дніпропетровщини: події, факти, імена: збірник статей та документів. У 5 т. ‒ Т. 1: Боротьба з інакодумством на Дніпропетровщині / Упоряд.: Є. І. Бородін, В. В. Іваненко, Л. Л. Прокопенко, Р. К. Терещенко. ‒ Дніпропетровськ: Монолит, 2013. ‒ 260 с. (Серія "Реабілітовані історією").

         Книга висвітлює драматичні сторінки політичних репресій, які здійснювалися радянською тоталітарною системою проти інакодумців у Дніпропетровській області та колишньому Радянському Союзі наприкінці 50-х — 80-х років минулого століття.

   

Міста і села Дніпропетровщини у вирі політичних репресій: нариси. Персоналії: у 5 т. ‒ Том 1: Криваві жнива на освітянській ниві / Упоряд.: Є. І. Бородін, В. В. Іваненко,    Л. Л. Прокопенко, Р. К. Терещенко. ‒ Дніпропетровськ: Монолит, 2013. ‒ 216 с. (серія "Реабілітовані історією").

Книга висвітлює історію політичних репресій на Придніпров’ї в часи тоталітаризму. В нарисах-персоналіях розповідається про трагічну долю людей, які працювали на науковій та освітянській ниві. Книга містить короткі відомості про сотні освітян, котрі стали жертвами політичних репресій у той період.

   

Стус В. Листи у вічність... – Донецьк: БАО, 2012. - 280 с.

Василь Семенович Стус (1938-1985) — великий український поет-класик, творчість і доля якого викликають щире захоплення та глибоку повагу. Трагічна, велична й вічна постать поета, що сам на сам змагався з несвободою і невіглаством, є певним уособленням усієї духовної історії нашого народу.

До збірки ввійшли твори Василя Стуса, що є золотим спадком вітчизняної літератури. Читач також має можливість ознайомитися з життєвим і творчим шляхом поета.

   

Лук'яненко, Л. Г. Не дам загинуть Україні! / Левко Лук'яненко. – Київ: Софія, 1994. – 512 с.

         Книга політичного доробку, роздумів, інтерв'ю, листів відомого українського державного і політичного діяча Левка Лук'яненка зацікавить усіх, кому не байдужа доля нашої держави. У книзі чимало досі не друкованих фотографій.

   

Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих: історія створення та діяльність/ Упоряд.:        Є. Пронюк. - К.: Український Центр духовної культури, 2007. - 680 с.

     У книзі висвітлюється історія становлення і діяльності Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих. Розкривається внесок Товариства у справу боротьби за відновлення самостійної Української держави, демократичний шлях її розвитку. В книзі представлена низка статей-есеїв, спогадів колишніх політичних в'язнів. Книга містить також головні офіційні документи Товариства за минулі роки. 

   

Багряний, І. Сад Гетсиманський: роман / Передм. О.С. Гаврильченка, А.П. Коваленка. - К.: Дніпро, 1992. - 528 с.

У творі талановитого українського письменника Івана Багряного (1906 – 1963) зображено потужну сталінську машину свавілля і беззаконь, яка нищила людину морально і фізично. В центрі роману образ інженера Андрія Чумака, який в роки терору потрапляє до в’язниці. Могутній дух і воля не дають зламатися йому навіть у нелюдських умовах. Детальні описи тюремного побуту, допитів і тортур свідчать про те, що роман значною мірою автобіографічний.

 

   

Мимрук, О.В. Олег Сенцов/ Олександр Мимрук. – Харків: Фоліо, 2017. – 396 с.

Напевно, зараз немає людини, яка не чула б ім'я Олега Сенцова - аж надто гучним був суд над ним і неймовірним вирок: двадцять років ув'язнення. Кінорежисер, сценарист, письменник був засуджений за нібито терористичну діяльність. Це видання складається зі спогадів людей, які добре знали Олега, з уривків його книг і сценаріїв до фільмів, а ще з витягів протоколів допитів свідків, які проходять у цій сфабрикованій справі. У ній багато фотографій - і з домашнього архіву, і з залу суду.

   

Епплбом, Е. Історія ГУЛАГу / Енн Епплбом; пер. з англ. А. Іщенка. – Київ: Києво-Могилянська академія, 2006. – 512 с.

«Історія ГУЛАГу» (Пулітцерівська премія 2004 р.) — перша систематична праця, присвячена хронології, причинам та наслідкам розвитку репресивного апарату Радянського Союзу й системи концентраційних таборів як його складової. На основі фактів автор доводить, що система радянських карально-трудових таборів була небаченим за своїми масштабами й жорстокістю інструментом експлуатації, гноблення й винищення комуністичною владою народів Радянського Союзу.

   

Симоненко, В. На схрещених мечах: вибрані твори/ Передм. О.Гончара. – К.: Пульсари, 2004. – 384 с.

Василь Симоненко - постать, яка сколихнула суспільну думку України кінця 50-х початку 60-х років. Як спрагла земля вбирає в себе цілющу вологу дощу, так народ взяв у свою національну свідомість його чисту, правдиву поезію. Пропоноване видання найповніше з усіх досі виданих книг шістдесятника Василя Симоненка. Воно охоплює поетичні, прозові твори, статті, щоденник, листи поета. Розраховане на широке коло читачів.

   

Соловецький етап: антологія/ Упорядк. та передм. Ю.П.Винничука. - Харків: Фоліо, 2018. -  492 с.

«Соловецькі табори – країна мук і відчаю. Переважну більшість з тих, хто туди потрапляв, чекала загибель. У запліснявілих мурах монастиря, де колись ченці кадили фіміам покори Всевишньому, тепер фабрикували романтичну брехню про любов- ненависть і царство Боже на землі», – писав письменник І. Гришин-Грищук, який пережив сибірські табори. 

     Ця антологія присвячується тому останньому етапу 1937-го року з Соловків до урочища Сандармох у Карелії, де було вистріляно цвіт української інтелігенції, а серед них кілька десятків науковців та біля трьох десятків письменників. 

   

Реабілітовані історією: у двадцяти семи томах. Дніпропетровська область: у2 кн. \ Упорядники: Є.І. Бородін, О.Г. Бажан, В.В. Іваненко, Л.Л. Прокопенко, Р.К. Терещенко. – Кн.1. – Дніпропетровськ: Монолит, 2009.- 880 с. (Серія «Реабілітовані історією»).

Книга присвячена висвітленню історії політичних репресій на Катеринославщині-Дніпропетровщині в 1920-1985 рр. На значному фактичному матеріалі подаються основні віхи та динаміка карально-репресивної політики радянської держави щодо різних категорій населення Дніпропетровщини. 

   

Повернені імена: мартиролог. Т.4, кн. 3-тя. – Дніпропетровськ: Моноліт, 2003. – 432 с. (Серія  «Реабілітовані історією»).

Пропонована книга «Повернені імена» містить короткі відомості про осіб, які стали жертвами політичних репресій у роки радянського тоталітарного режиму.

Розрахована на широке коло читачів.

   

Важкий шлях до правди: наукове осмислення репресивної політики радянського тоталітаризму на Дніпропетровщині/ Уклад.: В.В.Іваненко, А.І.Голуб, Л.Л. Прокопенко. - Дніпропетровськ: Моноліт, 2006. – 320 с. – (Серія «Реабілітовані історією»).

У книзі на великому фактичному матеріалі підсумовуються попередні результати багатолітньої роботи над реалізацією обласної програми «Реабілітовані історією», започаткованої в 1992 р. в рамках одноіменного загальнонаціонального проекту.

Висвітлюються основні етапи формування та реалізації репресивної політики держави щодо різних категорій населення Дніпропетровщини. 

   

Стус, Д. Василь Стус: життя як творчість/ Дмитро Стус. – К.: Факт, 2005. – 368 с.

Ніхто не знає, в чому полягає загадка слави. Часто трапляється, що про когось, хто все життя перебував у епіцентрі подій, забувають відразу після смерти. До Василя Стуса широка відомість прийшла після перепоховання в 1989-му. Що цьому причиною: поетична творчість? героїка життя? непримиренність позиції? здатність перейматися чужим болем? На ці та інші питання пробує знайти відповіді син поета – Дмитро, який майстерно поєднує об’єктивні біографічні відомості про життя Василя Стуса з власними спогадами і спостереженнями про батька.

   

Касьянов, Г. Незгодні: Українська інтелігенція в русі опору 1960-80-х рр. – К.: Кліо, 2019. ‒ 248 с.

Книжку присвячено подіям, пов’язаним із виникненням і розвитком руху протесту в 1960-1980-х роках. У центрі уваги автора — протистояння української інтелігенції та радянської держави. Спроби національно-культурного відродження 1960-х років і його придушення, формування опозиції режимові, політичні течії в дисидентському русі, "український самвидав", репресії проти інакодумців, правозахисний рух — усі ці проблеми розглянуто в контексті загальної еволюції тоталітарної системи до її занепаду.

   

Українська Гельсінська Спілка (1988-1990 рр.) у світлинах і документах / Концепція і упорядкування Олександра Ткачука. - К.: Смолоскип, 2009. - 224 с.

Становлення сучасної політичної системи в Україні почалося із заснування першої альтернативної КПРС організації - Української Гельсінської Спілки (1988-1990 рр.).

        УГС створили українські політичні в’язні, які були випущені на свободу з радянських концтаборів під час горбачовської “перестройки”.
   

Невідоме Розстріляне Відродження: антологія/ Упоряд. та передмова  Ю. П. Винничука. – Харків: Фоліо, 2019. – 763 с.

Голодомор — не єдина трагедія українського народу. Друга не менша трагедія — знищення мозку нації, адже коли знищується мозок нації, то це веде до її жахливого занепаду.

У біографічних довідках про авторів, твори яких увійшли до антології «Невідоме Розстріляне Відродження», не подано причин арешту та кримінальних статей, за якими їх судили: всі вони однакові — якщо не УВО (Українська Військова Організація), яка «ставила своєю метою організацію контрреволюційних повстанських сил», то «активна контрреволюційна діяльність...

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 381 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки