2024, П`ятниця, 26.04.2024, 06:28


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2022 » Листопад » 6 » День української писемності та мови
13:23
День української писемності та мови

        

            Щорічно 9 листопада наша держава святкує День української писемності та мови.      

      Це свято було встановлено указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

         Свято спрямоване не тільки на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію, але й на демонстрацію її багатства та краси.      

         Мова – це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати.

         Вишукана в розмові, чітка й регламентована в діловодстві, легка й гнучка в бесіді друзів, образно багата, лексично наповнена в літературних творах… Такою постає українська мова перед нами сьогодні.

         Людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше повинна знати рідну мову. Адже рідна мова – це той чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші та найніжніші струни людської душі.

         Пропонуємо Вашій увазі книги, наявні у фонді нашої бібліотеки, які допоможуть удосконалити знання з української мови:

Вихованець, І. Розмовляймо українською: мовознавчі етюди. – К.: Університетське видавництво Пульсари,      2012 - 160 с.

         У цій книзі йдеться про культуру української мови, типові вади усного і писемного мовлення. У ста десяти мовознавчих етюдах подано поради щодо вибору слів, морфологічних форм, синтаксичних конструкцій, словесного наголосу, стилістичних варіантів для найкращого висловлення думки.

         Шанувальникам рідного слова, журналістам, науковцям, редакторам, учителям, студентам і учням — усім, хто дбає про культуру української мови.

   

Дорошенко, Т. С. Словник труднощів української мови. – Харків: Торсінг плюс, 2012. - 656 с.

         У словнику зібрані найбільш складні у вживанні слова. Пояснюється правопис слів, особливості наголошення, словотворення, подається граматична та стилістична характеристика слів, наводяться приклади можливої сполучуваності слів і керування.          У виданні окреслено зміни значень слів при вживанні паралельних закінчень іменників II відміни у родовому відмінку, подано відмінювання прізвищ, імен, по батькові, числівників, перелік слів з літерою ґ. Окремо наводиться утворення кличного відмінка імен та по батькові. Книга також містить «Словник релігійних термінів», в якому подається тлумачення основних релігійних та церковних понять. Видання призначене для учнів, вчителів, студентів і всіх, хто цікавиться мовними питаннями.

   

Чак Є.Д. Чи правильно ми говоримо? – К.: Освіта, 1997.  - 240 с.

         У посібнику в алфавітному порядку наводяться приклади правильного вживання слів у сучасній українській мові. Ілюстративний матеріал взято з творів українських письменників XIX – XX с.

   

Клименко, Н. Українська легко! - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2017. - 283 с.  

      Українська без суржику, русизмів і кальок за допомогою інфографіки! Видання з наочними ілюстраціями та стислими правилами, прикладами вживання і корисними статтями. Цю книжку створено з мрією про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською. Видання для тих, хто:

- спілкується українською і хоче вдосконалити свої знання;

- прагне запобігти помилковому слововживанню;

- бажає дізнатися нові фразеологізми й синоніми;

- намагається уникнути вживання не властивих українській мовній традиції зворотів і висловів.

   

Волощак, М. Неправильно — правильно. Довідник з українського слововживання: за матеріалами засобів масової інформації. — К.: Просвіта, 2003. — 160 с.

         Практичний посібник цінний з кількох поглядів. По-перше, це — вдала спроба аналізу газетних текстів через призму національної ідентифікації.

         По-друге, Марія Волощак, намагається "виловити" всі зросійщені або ж скальковані з казенної "міжнародної" лексики словосполучення, окремі слова і знайти їм український відповідник.  

   

Радевич-Винницький, Я. Історія української мови. - Львів: Апріорі, 2020. – 260 с.

         Книга містить нариси життя і діяльності видатних особистостей неукраїнського походження, які позитивно вплинули на визнання, утвердження і розвиток української мови та її літературної форми. Видання адресоване широкому колу читачів, які цікавляться історичним шляхом української мови.

   

Береза, Т.  Скажи мені українською. – Львів: Апріорі, 2019. – 456 с.

         Українсько-російський словник правдивої мови «Скажи мені українською» має на меті повернути розуміння величі й краси української мови, а також покращити загальний рівень володіння українською мовою в побуті та діловому спілкуванні.
         Словник є черговою авторською спробою наголосити на винятковій важливості вжитку питомих українських слів і висловів на противагу калькованим та запозиченим, головно росіянізмам. Ця нагальна потреба зумовлена тотальним засміченням рідної мови самими ж її носіями.

   

Сердюк, А.В. Щоби бути українцями – говорімо українською! – Запоріжжя: Інтер-М, 2018. – 120 с.

         Науково-популярне видання – практичний порадник із культури мовлення, вчить правильно вживати українські слова та словосполучення.

   

Терлак, З. Українська мова для початківців. - Львів: Апріорі, 2019. - 266 с.
         У збірнику подано вправи і завдання, які допоможуть краще вивчити синтаксис української мови і засвоїти особливості пунктуації. Матеріал згруповано так, що його можна опрацьовувати як під керівництвом учителя, так і самостійно – для закріплення набутих знань і вироблення практичних навичок синтаксичного і пунктуаційного аналізу. Для учнів середніх шкіл, гуманітарних гімназій, ліцеїв, коледжів, а також для вступників до вищих навчальних закладів.

   

Булаховський, К. Цікаве мовознавство. - Львів : Апріорі, 2019. - 199 с.

         Пропонована книжка запрошує читача в неймовірний і чарівний світ мовознавства. У ній ви дізнаєтесь, що таке мова, скільки мов на світі, якими можуть бути мови цивілізацій інших планет, як розшифрували єгипетські ієрогліфи та багато іншого. Значну увагу приділено українській мові – нашому з вами духовному багатству. Крім української, згадано десятки інших мов, наведено багатий ілюстративний матеріал, у тому числі призабуту українську лексику, приклади з фольклору та художньої літератури. Видання адресоване учням, батькам, учителям, студентам, викладачам, усім, хто цікавиться мовними питаннями.

   

Савченко, Л. Г. Розмовляй українською правильно. - Харків: Орбіта, 2016. - 191 с.

         Просто та доступно у зрозумілій стислій формі – усі правила української граматики! Книжка допоможе покращити знання мови, як усної, так і писемної, розширити словниковий запас. Видання знадобиться учням шкіл і ВНЗ, а також всім, хто воліє говорити українською правильно!

   

Ющук, І. П.  Я вивчу українську мову. Я выучу украинский язык: навчальний посібник. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2019. – 320 с.

         Посібник містить відомості та практичні завдання з фонетики, лексики, словотвору, морфології, правопису, синтаксису і стилістики української мови, а також загальні відомості з української літератури.

         Вивчати українську мову пропонується на коротких закінчених текстах українських авторів, на прислів'ях та приказках, на афоризмах, і тут часто до них додаються перекази їх російською мовою з тим, щоб перекласти їх зворотно на українську, використовуючи щойно засвоєні мовні засоби. До таких вправ наприкінці посібника додано відповідні переклади для зіставлення й самоперевірки. Кожний такий текст споряджено коротким українсько-російським словничком.

 

Підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 193 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Листопад 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Ми на карті
Відзнаки