2024, Середа, 01.05.2024, 23:51


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Грудень » 4 » День Збройних сил України
13:44
День Збройних сил України

Щорічно 6 грудня в день ухвалення в 1991 році закону України «Про Збройні сили України»  відзначається  День Збройних сил України.  

Цей день присвячений всім українським військовослужбовцям, які служать або раніше служили в українській армії. Саме на армію, згідно з Конституцією України, покладаються завдання з оборони країни, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. На сьогодні Збройні сили України складаються зі сухопутних, повітряних і військово-морських військ. Кожна з цих частин має «свій» професійний день, тому 6 грудня − своєрідне об’єднання всіх військовослужбовців країни.

Незважаючи на досить невелику офіційну історію українського війська, справжній вік української армії сягає кількох століть, а її бойові традиції формувалися у кривавих війнах та конфліктах від Київської Русі і до нашого часу.

З нагоди свята в читальній залі бібліотеки відкрита книжкова виставка «Армія – наш найважливіший атрибут», присвячена мужнім захисникам Батьківщини (оформлення: Вікторія Фіалковська та Ірина Мащенко).

Метою виставки є висвітлення історичного шляху становлення та розвитку Збройних Сил України. Тут ви знайдете досвід проведення антитерористичної операції, де українські захисники виявляють мужність, безстрашшя і стійкість у виконанні свого військового обов’язку, гарячу любов до своєї Вітчизни, вірність присязі, бойовим традиціям українського народу; дізнаєтесь про історію української армії від Київської Русі до сьогодення,  можете зазирнути в минуле та подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні історичні епохи.

Україна насамперед - козацька мати, окрема поличка  присвячена всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності. Читачам надається унікальна можливість перенестися в епоху наших славних козацьких прадідів, «прожити» їхнім життям, вдивитися в портрети українських гетьманів і полководців, побачити, як воювали і як виглядав побут запорожців.

 

Котляр М.Ф. Воєнне мистецтво Давньої Русі/ Микола Федорович Котляр. - К.: Наш час, 2011. - 278 с.

         Написана у формі нарисів живою популярною мовою, книжка відомого фахівця з історії Київської Русі Котляра Миколи Федоровича охоплює широке коло тем військової справи і воєнного мистецтва XII-XIII ст., більшість яких не знайшли достатнього відображення в науковій літературі: склад і комплектування війська, стратегія і тактика, князі-полководці й воєводи, найманці, союзники і противники, бойові й похідні порядки давньоруського війська тощо. Розглянуто також стратегію оборони державних рубежів, фортифікації міст і замків, облогові й захисні знаряддя.

Розрахована на істориків і археологів, а також на студентів і всіх тих, хто цікавиться воєнною історією східних слов'ян.

   

 

Карпов В.В. Військова символіка держави/ Віктор Карпов, Дмитро Табачник. -  К.: Либідь, 2007. – 298 с.

У книзі висвітлено процес формування військової символіки України з часу проголошення її незалежності. Представлені основні етапи становлення військової символіки в контексті загальнонаціональних державних символів. У виданні зібрано й систематизовано матеріали розробок зразків військових прапорів, штандартів, нагород, нагрудних знаків, емблем Збройних Сил України. Автори розкривають головні віхи виникнення символіки українського війська, аналізують основні етапи її розвитку. Підкреслюється, що військова символіка є складовою частиною державної системи символів. Доповнюють книгу ілюстративні матеріали. Книга розрахована на військовослужбовців, науковців, широкий загал читачів.

   

 

Історія війн і збройних конфліктів в Україні: енциклопедичний довідник / Авт.-упоряд.  О. І. Гуржій та ін. – К.: Вид-во гуманітарної л-ри, 2004. – 520 с.

Перше енциклопедичне видання, присвячене історії війн і збройних конфліктів, які безпосередньо чи опосередковано стосуються українського народу. Значна увага приділена постатям вітчизняних полководців, керівників національних змагань, а також розвитку воєнного мистецтва в Україні. Розраховане на всіх, хто цікавиться історією.

   

Апанович, О.М. Збройні сили України першої половини XVIII ст.: монографія/ Олена Апанович. – Дніпропетровськ: Січ, 2004. – 229 c.

В монографії на основі нових архівних джерел дається характеристика збройних сил України в першій половині XVIII ст., досліджуються комплектування, мобілізація, організація, озброєння та забезпечення українського козацького війська, сторожова та допоміжна служба на Україні. Окремо висвітлюється стан Запорізького війська у цей період. Автор показує залежність структури, матеріально-технічного оснащення українських збройних сил від рівня розвитку козацького господарства, диференціації козацтва, розвитку кріпосницьких відносин, класової й соціальної боротьби та політики царського уряду на Україні. Книга розрахована на істориків, студентів і широке коло читачів.

   

 

Олійників, О. Сторінки історії українського військово-морського флоту/ Олег Олійників. - Одеса : Маяк, 2004. – 198 с.

У книзі розповідається про формування військово-морських сил України від сивої давнини до сучасності.

Наведені факти сприяють національно-патріотичному вихованню молодого покоління Української суверенної держави.

   

Слободянюк, М. В. Історія Десантно-штурмових військ Збройних сил України/  М. В. Слободянюк, О. В.Фешовець. – Львів: Астролябія, 2019. – 200 с.

Книга є першою в українській історіографії спробою систематичного висвітлення історії та символіки найбоєздатніших частин Збройних Сил України - її Високомобільних десантних військ, що раніше мали назву аеромобільних (2017 року перейменовані на Десантно-штурмові війська). Значна частина підрозділів українських десантних військ мають доволі тривалу історію, що починалася ще з часів Другої світової війни, а деякі були створені тільки нещодавно. Нині вони доводять своє право вважатися елітним військом у бойових діях проти російського агресора на Сході України. На сторінках видання читач може ознайомитися з історією цього роду війська, з героїчними подіями боротьби з нацистським та російським окупантами, а також із його сучасною символікою.

   

Данілов,А. Український флот: біля джерел відродження. - К.: Видавництво імені Олени Теліги, 2000. - 600 с.

У книзі спогадами автора, інших учасників, документами та матеріалами ЗМІ відтворюється хронологічний хід подій у Севастополі, на Чорноморському флоті і в Криму в 1989—1992 роках, що спричинилися до відродження і становлення ВМС України.

Цією книгою автор зробив вагомий внесок у продовження славетної історії українських військових моряків. Її громадянський, патріотичний пафос може бути використаний у справі виховання наступних поколінь героїчної української молоді.

Розрахована на широкий читацький загал.

   

Каляндрук, Т. Загадки козацьких характерників/ Тарас Каляндрук. - Львів: Піраміда, 2006. - 271 с.

         Це друга книга серії історичних розвідок Т. Каляндрука про славні бойові подвиги українських "лицарів духу", що були розпочаті у "Таємницях бойових мистецтв України". У книзі висвітлено малодосліджені сторінки української історії, міфології, культури, які по-новому розкривають сутність бойового духу та військового мистецтва українського народу через прадавні традиції військової бойової підготовки та вірування наших предків. Книга також містить унікальний ілюстрований матеріал, зібраний з найрізноманітніших давніх та сучасних джерел: ілюстрації до давніх видань, фрагменти фресок, графіті та рельєфних зображень, малюнки, світлини тощо.

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 239 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки