2024, П`ятниця, 29.03.2024, 15:58


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2018 » Червень » 28 » Дії учасників дорожньо-транспортної пригоди
16:08
Дії учасників дорожньо-транспортної пригоди

Нікопольський  міський центр з надання безоплатної правової допомоги інформує.

  Дії учасників дорожньо-транспортної пригоди передбачені двома нормативно-правовими актами: Законами України “Про дорожній рух” та “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”. Отже, в Правилах дорожнього руху чітко говориться про те, що в першу чергу необхідно викликати поліцію на місце аварії, переконатися в тому, що немає потерпілих, не переміщувати ніяких предметів і не тікати з місця ДТП. У випадку, якщо є постраждалі і вони потребують медичної допомоги, треба за можливості звернутися до свідків пригоди і попросити їх доставити потерпілих до лікарні або викликати “швидку”. Якщо ж свідків ДТП немає або до медзакладу вони відвезти не можуть, тоді є інший варіант, передбачений законодавством. Ви, як учасник аварії, доставляєте постраждалих до лікарні самостійно, але після цього одразу ж повертаєтеся на місце ДТП і по дорозі повідомляєте про те, що трапилося, в органи Національної поліції.

  Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»ÑŒÑ‚ат пошуку зображень за запитом "дтп" 

   Якщо у дорожньо-транспортній пригоді постраждалих немає, то просто очікуйте поліцію і не переміщуйте предмети, уламки транспортних засобів, бампери, скло, що розташовані на проїжджій частині. Навіть якщо Вам здається, що вони заважають проїзду і ускладнюють дорожню ситуацію, просто позначте місце знаком аварійної зупинки і увімкніть “аварійку” на своєму транспортному засобі.

   Чому не можна переміщувати предмети, розташовані на місці ДТП? Бо напрям цих предметів, подряпини, що вони залишили на проїжджій частині – все це може допомогти встановити обставини аварії і в подальшому як підтвердити, наприклад, Вашу невинуватість, так і стати пом’якшуючим доказом у випадку встановлення Вашої вини судом. Також варто обмінятися інформацією з іншим учасником дорожньо-транспортної пригоди, якщо такий є: виписати назву його страхової компанії, дані страхового полісу, номер транспортного засобу та бажано контактні телефони. А ще надати йому інформацію про свій страховий поліс та компанію, в якій застраховано Ваш автомобіль.

Результат пошуку зображень за запитом "дтп"

   Важливою частиною процедури оформлення ДТП є складання протоколу. Якщо збитки в результаті аварії незначні (до 50 тисяч гривень), немає постраждалих і відсутні ушкодження транспортної інфраструктури, Ви маєте право на складання так званого європротоколу. Завдяки європротоколу учасники дорожньо-транспортної пригоди самостійно заповнюють бланк згідно встановлених схем, вносячи інформацію про аварію, для подальшої виплати страхового відшкодування. Якщо Ви маєте труднощі з самостійним заповненням європротоколу, експерти рекомендують дочекатися приїзду поліції і оформити документи про аварію за стандартною процедурою. Незалежно від того, яким чином був складений протокол ДТП (за допомогою європротоколу чи заповнення бланку поліцією), протягом 3 днів Ви маєте звернутися до страхових компаній, в яких застраховані транспортні засоби учасників аварії, надати необхідну інформацію (в т.ч. номер банківського рахунку) і заповнити відповідні документи. Після розгляду Вашої справи в суді і встановлення вини учасників ДТП страхові компанії здійснюють виплату коштів на картку протягом 30 днів.

    Рекомендовано ретельно проводити фото- і відеофіксацію місця аварії. Оскільки в подальшому розміщення уламків, частин автомобілів, розмір гальмівного шляху можуть мати важливе значення у випадку розгляду адміністративної справи і встановлення вини учасників. Тому зробіть максимальну кількість фотографій та відеозаписів з місця події. Якщо ж у Вашому автомобілі є відеореєстратор, то запис про це варто внести в протокол, коли будете його підписувати. А саму копію відео можете потім надати під час розгляду справи у суді або в органи Національної поліції.

Результат пошуку зображень за запитом "фото- і відеофіксацію місця аварії."

    Безпосередньо після дорожньо-транспортної пригоди краще не вживати ніяких спиртовмісних лікарських препаратів. Інакше тест на стан алкогольного або наркотичного сп’яніння може виявитися позитивним, а це зіграє не на Вашу користь.

    За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103.

В.Л. Чернишов, головний спеціаліст

Нікопольського МЦ з надання БВПД

Переглядів: 425 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Ми на карті
Відзнаки