2024, Четвер, 25.04.2024, 22:23


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Вересень » 23 » До 155-річчя від дня народження М.Грушевського
15:47
До 155-річчя від дня народження М.Грушевського

“Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою”, - так говорив Михайло Грушевський більше століття назад, але і сьогодні так важливо пам'ятати та усвідомлювати ці слова.

23 вересня для учнів 11-х класів ПМШ № 11 в Марганецькій міській бібліотеці відбувся літературний екскурс «Титанічна постать М.Грушевського на ниві української історії», присвячена 155-річчю з дня народження М.С. Грушевського, видатного  українського історика, громадського і політичного діяча, голови Української Центральної Ради.

Захід підготували і провели Жданова В.В. бібліотекар абонементу та Середіна О.О. бібліотекар юнацького абонементу. Вони розповіли старшокласникам, які завітали на захід до бібліотеки, про цю геніальну видатну особистість.

У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків, як і не зможуть зламати їх кайдани можновладців. До таких велетнів української національної культури належить і М.Грушевський.

Його наукова, культурницька, громадська та політична діяльність протягом десятиліть подавались у викривленому віддзеркаленні. Геніального вченого і відомого політичного діяча неодмінно зображували буржуазним націоналістом. Безцінні наукові праці Грушевського було вилучено з усіх бібліотек республіки. 

І тільки у листопаді 1991 року в уже незалежній Україні почався процес повернення його імені українському народові, вітчизняній науці, всьому світові.

І сьогодні М. Грушевський – гігант української історіографії, автор неперевершеної «Історії України – Руси», творець найбагатшої наукової спадщини, є гідним символом української науки, культури, державності.

На заході присутні переглянули відеоролики та слайдматеріали про життя та діяльність Михайла Грушевського та його оточення.

Цікаво дізнатися той факт про Михайла Грушевського, що він при навчанні в Тифліській гімназії працював ...  бібліотекарем і “плавати у книжковому морі і впиватися ним…”.

Бібліотекарі читальної зали Фіалковська В.В. та Мащенко І. І. оформили книжкову виставку-персоналію «Михайло Грушевський – історик  і будівничий нації». Експозиція презентує  науково творчий доробок Великого Українця та матеріали про його життєвий і творчий шлях.

Публікацію підготували: І.І.Мащенко, О.В.Забенько, О.О.Середіна, В.В.Жданова.

Переглядів: 268 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/3
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки