2024, Субота, 20.04.2024, 14:38


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Червень » 25 » До Дня архітектури України (1 липня)
10:58
До Дня архітектури України (1 липня)

Сьогодні, 1 липня, наша країна відзначає День архітектури України. 

Бібліотекарі читальної зали Марганецької центральної міської бібліотеки підготували книжково-ілюстровану виставку «Величні собори та храми України», яка зацікавить кожного, хто захоплюється архітектурними пам’ятками нашої країни.

Архітектура України є однією з найбагатших скарбів світу. Вона є проявом вічної класики, краси та стриманості. Вона надихає сучасних архітекторів на нові шедеври і надає можливість майбутнім поколінням вивчати історію не лише нашої країни, а й усього світу, тому що багато відомих архітектурних пам'яток України були спроектовані іноземними майстрами. 

Архітектура України почала розвиватися ще в 9 столітті, в епоху Київської Русі. Будівлі цього періоду були побудовані з дерева і налічували собою церкви, фортеці і палаци. Пиломатеріали розміщувалися в горизонтальних секціях з шатровим дахом, забезпечуючи основу для подальшого будівництва. Приклад житлового будинку в такому стилі можна побачити в Чернігові. Приблизно в той самий час, в Київській Русі почав укорінюватися візантійський стиль. Обидва архітектурних стилі вплинули один на одного.
З 12 по 15 століття в населених районах будувались оборонні споруди, такі як замки, фортеці та монастирі, що охоронялися. Декоративні візерунки видно на масивних стінах будівель у вигляді червоної цегляної плахти. Укріплені монастирі дуже нагадували замки, так як вони буди надзвичайно підготовлені для захисту від нападу.
Між 16 і 17 століттями в Україні виникла нова форма архітектури - Ренесанс. Це добре видно в архітектурі магічного міста Лева. Стиль Ренесансу значно розвинув український стиль бароко, завдяки чому зародилася українська форма барокової архітектури.

 Протягом 18 століття в архітектурі України стали використовуватися штукатурні роботи. У той час на перший план вийшов класицизм, було побудовано більше громадських будинків і палаців.

А от архітектура України кінця 1800-х і початку 1900-х років прийняла на себе безліч стилів, таких як модерн, неокласицизм, неоготика і мавританський, що розвивалися, видозмінювалися і викорінювали один одного аж до тих пір, як настав наш час. 

Так, архітектура України неповторна і вона налічує безліч злетів та падінь, тисячі років становлення, багато професіоналів своєї справи, які вклали свій внесок у розвиток архітектурного феномену нашої держави, і, насамперед, - час, що творив історію. А саме він є найголовнішим рушієм будь-якого розвитку. Саме час подарував нам такий архітектурний обрій, яким ми звикли бачити його щодня і саме люди, що вклали свій час колись, або прямо зараз, заслуговують на величезну шану та подяку.
 У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки — перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів. З усіх куточків земної кулі приїжджають сюди туристи, щоб побачити наші безцінні скарби.

 В Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва.

Вітаємо зі святом - Днем Архітектури наших читачів та усіх тих, хто присвятив своє життя архітектурній справі, яка зародилась тисячі років тому і стала для усіх людей світу мистецтвом, у якому ми живемо! Бажаємо творчої наснаги, нових проектів та незабутніх подорожей світом, аби врешті зрозуміти, що немає кращого місця за власний дім!

Підготувала І.І. Мащенко, бібліотекар ЦМБ

Переглядів: 220 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Ми на карті
Відзнаки