2024, Вівторок, 14.05.2024, 09:08


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Липень » 28 » До Дня Хрещення Київської Русі-України
08:01
До Дня Хрещення Київської Русі-України

День Хрещення Київської Русі-України — державна пам'ятна дата в Україні, що відзначається щорічно 28 липня — у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. Державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року № 668/2008 “Про День хрещення Київської Русі-України.

У читальній залі оформлено відкритий перегляд літератури "Життя у Хресті: хрещення Київської Русі-України", що представляє цікаві документальні джерела, які розповідають про історичну подію, що відбулася у 988 році та стала ключовою і вирішальною в подальшому розвитку всієї Київської Русі. 

Як відомо, князь Володимир Святославович почав правити у Києві приблизно в 980 році. У роки його князювання завершилося об'єднання Давньоруської держави. Сам Володимир Святославович хрестився в Криму, в Херсонесі (Корсуні). Відбулося це, власне, після того, як Володимир, вимагаючи у Візантійського князя Романа II віддати за нього дочку Анну, захопив місто. На місці, де, за легендою, відбувся обряд хрещення, тепер стоїть собор, названий на його честь. Загалом же, військові походи були не рідкістю для київського правителя: судячи з літописів та інших історичних свідчень, син Святослава подолав у великих походах близько 5,5 тис. км.

Як підкреслює більшість істориків, за вибором Володимира стояли конкретні політичні та економічні чинники. Волзькі болгари пропонували князю перейти в іслам. Потім гінці з Риму, послані Папою, кликали в свою віру, а хозарські євреї запрошували руського князя прийняти іудаїзм. Прийняття християнства, як вважав Володимир, мало свої переваги. Прийняття хрещення на той час було питанням особистого престижу: прийнявши хрещення, князь, сказати б, «отримав доступ» на рівних до очільників Візантії та європейських держав. Це дозволило Володимирові Святославичу одружитись із візантійською принцесою Анною – про такий династичний шлюб мріяли десятки чільних політиків і владоможців.

По-перше, об’єднання земель вимагало відмови від «племінних богів» і запровадження релігії за принципом «одна держава, один князь, один Бог». По-друге, це відкривало шлях приєднання до європейської спільноти, яка сповідувала християнство. По-третє, як вважав Володимир, прилучення до християнської віри стане поштовхом для розвитку культури, освіти, виховання високої моралі, поліпшення матеріального добробуту.

Володимир прийняв християнство з Візантії і ввів його як державну релігію на Русі. Згідно з літописом, Володимир охрестив своїх підданих у 988 році, в Києві, на річці Почайна, притоці Дніпра. До слова, попри те, що саме Володимир вважається хрестителем Русі, він був не першим київським князем, що прийняв християнство. Першою це зробила його бабуся – княгиня Ольга, проте саме Володимиру вдалося зробити християнство державною релігією.

Виставку підготували: бібліотекарі В.В.Фіалковська, І.І.Мащенко

Переглядів: 283 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ми на карті
Відзнаки