2024, Субота, 20.04.2024, 11:31


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Червень » 18 » До Дня медичного працівника
11:25
До Дня медичного працівника

Щорічно третьої червневої неділі Україна відзначає професійне свято – День медичного працівника (або День медика).

Важко уявити наше життя без медицини. І немає у світі більш відповідальної професії, ніж лікар, який рятує життя, а тому – заслуговує на повагу та пошану не тільки у своє професійне свято! День медичного працівника традиційно відзначається в нашій країні, як свято людей, що присвятили себе благородній справі збереження життя та здоров’я співгромадян.

В Україні святкування Дня медичного працівника в третю неділю червня закріплене Указом Президента України № 281/94 від 03 червня 1994 року. Як правило, до Дня медичного працівника приурочено безліч конференцій, виставок, конкурсів, семінарів та презентацій. 

Бібліотекарі читальної зали Марганецької ЦМБ підготували книжкову виставку «Здоров’я – це не все, але без здоров’я все – ніщо». Література, представлена на експозиції, висвітлює діяльність та розвиток медичної сфери, профілактику та принципи здорового способу життя. Окрім того, розглянуто актуальну тему медичної реформи.

Дорогі медичні працівники, щастя Вам і Вашим родинам! Міцного здоров’я і, звичайно, успіхів у роботі!

Цікаві факти про медиків і медицину

  • Медики не носили білі халати до XIX століття. Вони вдягали звичайний одяг, найчастіше жалобно-чорний. Білі халати з'явилися після того, як лікарі усвідомили важливість стерильності у медичній практиці.
  • Український хірург Юрій Вороний (1895–1961), учасник бою під Крутами, здійснив першу в світі операцію по імплантації нирки (1933). Вороний надовго випередив розвиток трансплантології. У більшості країн світу клінічні пересадки нирок почали робити у 1950–1960-ті роки.
  • У 1955 році М. Амосов, видатний український лікар, учений в галузі медицини, створив та очолив першу в країні кафедру грудної хірургії для вдосконалення лікарів, а три роки потому починає співпрацювати з Інститутом кібернетики в галузі фізіологічних досліджень серця, що забезпечило йому можливість в 1963 році вперше в Україні зробив протез мітрального клапана.
  • Амосов – неймовірний лікар-хірург, він провів 6 тисяч операцій, а через його інститут серцево-судинної медицини пройшло 80 тисяч пацієнтів! Амосов почав свою практику в незвичайних умовах – йому довелося реалізовуватися як лікарю під час війни. Саме він був першою людиною на Землі, яка наважилася робити протезування клапанів серця. Цікава деталь: для перших серцевих клапанів Амосов використав клаптики своєї нейлонової сорочки.
  • Амосов також розробник чудової системи підтримування здоров'я. В її основі – обмеження у їжі і постійні помірні фізичні навантаження. На його думку, медицина лікує від хвороб. А от підтримувати здоров’я – завдання кожного. На власному прикладі він довів, що система діє. Адже відклав скальпель лише у 80-річному віці!
  • Великий Гіппократ перед тим, як призначити хворому ліки, рекомендував лікувальне голодування, щоб організм відновив усі функції.
  • Мартирій Галин (1858-1943) — український лікар-хірург, один із засновників Українського наукового товариства. Автор перших наукових хірургічних праць, опублікованих українською мовою, та перших українських словників медичної термінології.
  • Данило Самойлович (1744—1805) — український медик, засновник вітчизняної епідеміології, першим у світі встановив, як передається чума. Запропонував щеплення ослабленою вакциною та успішно її застосовував. У 1771 році Данило Самойлович прищепив собі вакцину - заражений матеріал, взятий від людини, яка одужувала після захворювання чумою.
  • Микола Плахотнюк (1936 - 2015) — український лікар, жертва каральної радянської психіатрії, учасник руху шістдесятників, політичний в’язень радянських часів. За проукраїнську позицію постійно переслідувався радянською владою. Заарештовувався двічі за «антирадянську агітацію і пропаганду», був направлений на примусове лікування в спецпсихлікарню. За часів незалежності України був членом проводу Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих.
  • Олександр Богомолець (1881-1946) є основоположником школи патологічної фізіології, ендокринології і геронтології в Україні. Він є організатором української науки. Адже саме Богомолець був засновником перших в Росії і Україні науково-дослідних закладів медичного профілю. Також він вивчав старіння організму. Є автором книги "Продовження життя", в якій описав концепцію механізму старіння. Книжка перекладена на безліч мов світу. Найбільшим його досягненням вважають вивчення взаємодії пухлин і організму. Саме його наукові надбання перевернули світ медицини у цій сфері.
  • Володимир Філатов (1875-1956 рр.) – всесвітньо відомий офтальмолог, який здійснив цілий ряд нечуваних на той час відкриттів. У 30-х роках він одним із перших у світі провів успішну пересадку рогівки. Він самостійно конструював інструменти для операцій, а також вперше почав витримувати донорські очі в льоді. Він був останньою надією для фронтовиків. В Одесі Філатов заснував один з найбільших в Європі Інститут очних хвороб і тканинної терапії. Тут лікар був директором аж до самої смерті! Філатов також є автором принципово нового методу лікування – тканинної терапії. Її до слова, широко застосовують і в сучасному світі.

В Марганці амбулаторії  працюють в електронній медичній системі Helsi. За допомогою сучасного сервісу можна записатися на прийом до лікаря в режимі онлайн.

Інформація про роботу амбулаторій Марганецького центру первинної медико-санітарної допомоги на сайті Марганецької міської ради

Також пропонуємо дізнатися про книги з медицина, наявні у фонді Марганецької центральної міської бібліотеки

в електронному каталозі.

Підготували:

бібліотекарі читального залу ЦМБ І.І.Мащенко та О.О.Середіна;

пр. бібліограф ЦБС О.В.Забенько

Переглядів: 273 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Ми на карті
Відзнаки