2024, Вівторок, 23.04.2024, 15:43


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Березень » 15 » До дня народження марганецького письменника А.С.Гнєзділова
15:24
До дня народження марганецького письменника А.С.Гнєзділова

Краєзнавець, природолюб, справжній співець степового безмежжя і непередбачуваного Дніпра - це все про талановитого марганецького письменника Анатолія Степановича Гнєзділова.

В цьому році 17 березня він відзначає своє 85-річчя.

Анатолій Степанович палко любить своє Городище (передмістя Марганця) і його околиці, річки Томаківку, Річище і Ревун (в його дитинстві чисті і повноводні). Він вміє «читати одвічну і просту мудрість буття, записану шелестом трав, посвистом пташиних крил і риком звіра». Музику звуків і музику слів, музику зображень і кольорових плям, звівши все доладно в єдине, письменник перетворює на чарівну мелодію серця.

На сьогодні Анатолій Гнєзділов видав чотири книги:

1. Гнєзділов, Анатолій Степанович. Де ти продиш, моя доле?[Текст] / А.С.Гнєзділов. – Дн-ськ : ІМА-прес, 2006. – 171 с.

Герої книги - наші сучасники, або люди недалекого минулого. Це шукачі долі, істини, добра і справедливості. Вони знають ціну горя і прагнуть щастя. А щастя - птах примхливий, часто невловимий. В книзі подана і поезія А.С.Гнєзділова.

2. Гнєзділов, Анатолій Степанович. Травневий мед [Текст] / А.С.Гнєзділов. – Дн-ськ : ІМА-прес, 2007. – 144 с.

"Травневий мед" - друга книга дилогії "Де ти бродиш, моя доле?..". До неї увійшли такі програмні твори автора, як "Повернення", історико-художній нарис "За світ встали козаченьки", "Травневий мед" і низка інших. В них - розмаїття художніх уподобань автора, його громадсько-політична позиція щодо подій і явищ сучасності та історичного розвитку нашого суспільства. І разом - це все той же пошук долі героями з непересічними характерами.

3. Гнєзділов, Анатолій Степанович. Місяць на ущербі [Текст] : оповідання та повісті, вірші / А.С.Гнєзділов. – Дн-ськ : ІМА-прес, 2010. – 374 с.

Третя збірка оповідань автора, яка є продовженням двох попередніх. Особливістю книги є те, що автор у змалюванні сучасності використовує посилання в далеке минуле, знаходячи в ньому співзвучність сьогоднішньому дню. Зокрема, це стосується розділу “Варіації на теми Паганіні”. Близькою авторові є тема кохання у розділі “Зоряні спалахи любові”. Тема добровільного рабства, тема духовного уярмлення гостро звучить у численних оповіданнях, під загальною рубрикою “Люди холопського знання”. Ряд оповідань і повістей відзначені громадянською нотою у розділі “На власні очі”. В кінці книги громадянська та інтимна лірика, яка подана в декількох десятках віршів.

4. Гнєзділов, Анатолій Степанович. Табу [Текст] : оповідання, повісті / А.С.Гнєзділов. – Дн-ськ : ІМА-прес, 2011. – 311 с.

Книга “Табу”, окрім типових для творчості автора оповідань та повістей містить чимало художніх новинок – це історично-документальна повість “Хусточка з голубою каймою” та “Листи породжують спогади”. Сюди частково можна віднести і оповідання “Рейд”. У деяких оповіданнях автор широко використовує історичні документи, архіви.

Творчість митця має різнопланову тематику. Однією з основних тем автора є – історична тема. Скіфський степ, баські коні, кам’яні баби – улюблені представники сивої давнини у творах Гнєзділова. Народжений на Дніпропетровщині, Анатолій Степанович крізь всю творчість проводить широкий український степ і сивий Дніпро, недарма його називають «співцем Дніпра і степу».

Талант майстра пера Гнєзділова полягає у тому, щоб саме побачити, як сідає сонце, стомлене непосильною роботою, наливається смарагдово-соковита трава у балці,  і чому яблука найвідчутніше пахнуть саме на Спаса. Його твори цікаві, захоплюючі, актуальні, відповідають попиту сьогоднішнього читача. Мова, якою написані ці твори багата, соковита. 

 

Про Анатолія Степановича Гнєзілова

Гнєзділов Анатолій Степанович на порталі ДніпроКультура

Переглядів: 268 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Ми на карті
Відзнаки