2024, Субота, 27.04.2024, 15:01


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2024 » Березень » 14 » До Дня українського добровольця
10:49
До Дня українського добровольця

14 березня в Україні відбувається вшанування добровольців – людей, які не були військовими за професією, але в критичний для держави момент без повісток чи примусу, добровільно «поставили на паузу» своє попереднє життя й узяли до рук зброю, щоб захистити країну.

Відзначення Дня українського добровольця встановлено Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року № 1822-VII на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги і турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Події Революції Гідності, початок у 2014 році сучасної російсько-української війни та спротив нашого народу повномасштабному вторгненню рф 24 лютого 2022 року показали, що воїни доброї волі в Україні – непоодинокі. Добровольчий рух – один з феноменів українського суспільства.

У важкі моменти добровольці підтримали та посилили українську армію.

Починаючи з 2014 року у військо масово йшли найкращі. Люди, які мали здобутки та перспективи у цивільному житті, залишали бізнес і родини, наукові досягнення, успішну карʼєру в різних сферах або переривали своє подальше проживання в інших країнах та добровільно йшли на поле бою, щоб захистити Україну. Вони ризикували та ризикують собою заради нас. Чимало з них героїчно віддали свої життя заради наближення Перемоги.

Дата відзначення Дня українських добровольців – 14 березня – обрана не випадково. Саме цього дня у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Чоловіки й жінки самоорганізувалися та вирушили на схід України – на захист нашої держави та її суверенітету.

Навесні того ж року виникла низка добровольчих формувань – як поза державними структурами, так і при облдержадміністраціях, Нацгвардії, поліції.

Тоді, у 2014 році, добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію, відтак по суті врятували Українську державність від загибелі.

Під час збройної агресії рф на сході України в оборонних і наступальних операціях проти ворога брали участь бійці батальйонів і полків «Азов», «Донбас», «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу (ДУК), батальйону ОУН та інших підрозділів. Загалом у боях 2014–2015 років російсько-української війни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом трансформувалися у військові частини силових структур.

Наступний потужний сплеск масового добровольчого руху відбувся наприкінці 2021 – на початку 2022 років. На тлі загострення загрози з боку країни-агресора в Україні формувалися підрозділи територіальної оборони. А після 24 лютого 2022 року відповіддю на повномасштабне вторгнення рф в Україну став зокрема масовий добровольчий рух. З перших годин повномасштабної війни люди просто заполонили територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Десятки тисяч для цього повернулися з-за кордону. Серед тих, хто добровільно взяв у руки зброю, – відомі спортсмени, зірки, люди різних професій.

Нині добровольцем став увесь Український народ: ті, хто прийшов до центрів комплектування та поповнив ряди Збройних Сил України; ті, хто став до лав територіальної оборони; ті, хто всіляко допомагає захисникам і готовий стати до їхніх лав завтра.

До Дня вшанування українського добровольця у центральній міській бібліотеці була підготовлена і оформлена книжкова виставка "Про тих, хто живе за покликом серця", у бібліотеці - філії для дітей  підготовлений відкритий перегляд літератури

                                                                                                                                                                                               "За покликом серця"

                                    

Наша готовність стати на захист України є вирішальною запорукою майбутньої спільної Перемоги, здобуття якої не можна собі уявити без внеску українських добровольців - символу звитяги, самопожертви та героїзму.

 З Днем добровольця, шановні! Ви - наша гордість і найкращий цвіт нації. Міцного здоров'я, сили духу та нових перемог для нашої славної України! Низький вам уклін і щира вдячність за відданість і небайдужість.

                                                                                                           Матеріл підготували Вікторія Фіалковська та Олена Рак

 

 

Переглядів: 118 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ми на карті
Відзнаки