2024, Четвер, 25.04.2024, 04:28


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Вересень » 10 » До Дня українського кіно (11 вересня)
14:46
До Дня українського кіно (11 вересня)

День українського кіно наша країна щорічно відзначає в другу суботу вересня, а цьогоріч святкуємо 11 вересня

Це професійне свято для всіх працівників кінематографії заснував другий Президент України Леонід Кучма своїм Указом № 52/96 «Про день українського кіно»  від 12.01.1996 року.

Кіно є важливою складовою української культури і має вирішальне значення в підтримці її розмаїтості. Це не лише славетна спадщина, а й живе відображення життя країни, її народу.

Як відомо з історії, перше українське кіно зняли в вересні 1896 року. Містом-родоначальником української кінематографії став Харків. Першим оператором кіно в Україні був фотограф Альфред Федецький. Він зняв хронікальні сюжети і в грудні влаштував перший показ в Харківському оперному театрі. Першою українською кіноактрисою стала Віра Холодна, вона переважно знімалася в Одесі. У 1928 році в Україні відкрили Київську кінофабрику, яка згодом була названа на честь Олександра Довженка. Вже у 1930 році було знято повноцінний звуковий фільм із назвою «Симфонія Донбасу».

Українська школа кіно виховала таких відомих людей як Олександр Довженко, Сергій Параджанов, Іван Кавалерідзе, Леонід Биков, Леонід Осика, Іван Миколайчук, Богдан Ступка та багатьох інших. Тож нам дійсно є чим пишатись. У роки незалежності українська кіноіндустрія істотно занепала, вітчизняний кінопродукт замінили зарубіжним. Та в останні декілька років кіноіндустрія в Україні стрімко розвивається.

До Дня українського кіно в читальній залі Марганецької публічної бібліотеки підготовлено книжково-ілюстровану  виставку «Цей дивовижний світ кіно»Її підготували бібліотекарі читальної зали І.І.Мащенко та В.В.Фіалковська. Користувачі знайдуть на виставці різноманітну літературу про видатних акторів українського кіно, публікації з журналів про сучасних популярних акторів тощо.

 

Фактично це свято є професійним днем працівників кінематографії, але який пересічний громадянин не любить кіно? Вважаєте, що кіно краще дивитися, аніж читати книгу? Звісно, доля правди у цьому є. Втім, якщо ви прагнете зрозуміти фільм глибше, прослідковувати тенденції, впізнавати стиль режисерів за одним кадром, то книги із представленої виставки стануть вам при нагоді. 

Пропонуємо ознайомитися детальніше з деякими книгами, що представлені на виставці!

Тримбач, Сергій Васильович.  Кіно народжене Україною. Альбом антології українського кіно/ Сергій Тримбач. – К.: Саміт-книга, 2019. – 384 с.

Ця книжка - не лише про кіностудію імені О. Довженко, вона про все українське кіно. Ювілей кіностудії став приводом оприлюднити матеріали, появи яких давно чекала Україна. Ці матеріали охоплюють період від становлення українського кіно на межі XIX-XX ст. (а починалося воно не в Києві, а в Одесі) до сучасної доби, коли відбувається справжнє відродження і оновлення кінематографу України.

Театр і кіно: для дітей середнього шкільного віку/ авт.- упорядник О.Є. Балазанова; худож.-оформлювач В.М. Карасик. - Харків: Фоліо, 2015. - 316 с.: іл. - (Дитяча енциклопедія).

З давніх-давен людина прагнула не тільки хліба, а й видовищ. Так у Середземномор’ї з’явився давньогрецький античний театр, якому ще раніше передували храмові дійства...

Саме про народження театру, про його національні і жанрові різновиди ви дізнаєтесь, прочитавши цю книжку. До того ж читач знайде в нашій енциклопедії докладну оповідь про цирк, кіно, мультиплікацію та професії, що з ними пов’язані. І, звичайно, ми розповімо про найвідоміші кінофестивалі та кінонагороди.

Коломієць, Л.Г. Лесь Курбас/ Ростислав Коломієць; гол. ред. О. В. Красовицький; худож.-оформлювач О. А. Гугалова-Мєшкова. - Харків : Фоліо, 2020.– 121с. – (Знамениті українці).

Шекспірівські слова «Весь світ — театр, і ми актори в ньому» були девізом життя Леся Курбаса, ім’я якого овіяно суцільними легендами і вигадками. Ще за життя його вважали титаном, творцем, пророком-інтуїтом. Окрім того, він заклав основи вітчизняної акторської й режисерської школи, відкрив світові видатного драматурга Миколу Куліша, великих українських акторів. «Заручником вічності в полоні часу» вважає Леся Курбаса автор цього видання — режисер, театральний історик і критик, педагог, перекладач Р. Г. Коломієць, доктор філософії, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор. Ця книжка  - остання робота автора у циклі видань «Вибрані сторінки сучасного театру», присвячених творчості провідних театрів, видатних акторів і режисерів.

Брюховецька Л. І. Іван Миколайчук/ Лариса Брюховецька. — К.: КМ Академія, 2004. — 272 с. – (Бібліотека журналу ”Кіно-Театр”).

Представлене видання є першим документальним життєписом українського кіноактора, сценариста і режисера Івана Миколайчука. У праці простежується його творчість у хронологічній послідовності, дається аналіз його акторських, сценарних та режисерських робіт. Джерелом для книги стали свідчення преси, починаючи з 1964 року, спеціальна література, матеріали Чернівецького краєзнавчого музею тощо.

Марочко, В.І.  Олександр Довженко: Зачарований Десною. - К.: Парлам. вид-во, 2019. - 576с. – (Серія «Славетні постаті України»). 

Книга Василя Марочка присвячена визначній постаті ХХ століття, всесвітньовідомому кінорежисеру Олександру Довженку.

Автор презентує історичний портрет О. Довженка та висловлює власне бачення, як саме увіковічнити ім'я кінорежисера.

Для всіх, хто цікавиться історією України, українського кіно.

Богдан Ступка: митець і людина./ Автор-упоряд. Микола Лабінський; редактор Микола Шудря. – К.: Книга, 2008 р., 240 с. 

Ця книга про актора Богдана Ступку – корифея української національної сцени, творчість якого знає весь світ. У збірці статей про творчість Богдана Ступки, через його власні роздуми можна побачити найпритаманніші риси видатного актора. Автори не забувають і партнерів дійства, бо короля грає його оточення.

 У книзі зібрано багато цікавого фотоматеріалу з життя і творчості Богдана Ступки.

Чабан, М. Піонер українського кіно Данило Сахненко/ Микола Чабан.– Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2012. – 60 с. - (Сер. «Кіномитці Придніпров’я»).

Книга відомого краєзнавця, журналіста Миколи Чабана присвячена творчості Данила Сахненка, який зняв перший український фільм у Катеринославі. Роботи кіномитця, за невеликими винятками, не збереглися, тому публікація краєзнавчого дослідження М.Чабана є актуальною і своєчасною. У своїй книзі автор надає фільмографію Д.Сахненка та список літератури про нього. Видання буде корисним бібліотекарям, журналістам, краєзнавцям, кіномитцям, а також усім, хто цікавиться історією Придніпров'я.

Драч, Іван.  Криниця для спраглих: книга перша/ Іван Драч; передмова Ю.Іллєнка; упоряд., прим., комент. Та фільмогр. С.Тримбача. – К.: Мистецтво, 2018.-240 с.

Читачам пропонуються п’ять сценаріїв видатного поета і кінодраматурга лауреата премії Т. Г. Шевченка Івана Федоровича Драча (1936–2018). Повнометражні фільми, зняті за сценаріями митця визнані знаковими сторінками вітчизняного та світового кінематографа. У виданні вміщено також примітки, коментарі, рецензії, спогади та інтерв’ю українських діячів культури, статті самого автора.
Книга надасть можливість поцінувати одну зі сторінок творчості Івана Драча та продемонструє еволюцію українського кіномистецтва протягом останніх десятиліть.

Зінич С.Г.  Фільми про незабутнє: Нарис / С.Г.Зінич, Н.М.Капельгородська. – К.: Мистецтво, 1983. - 135 с., іл.

Ім’я народного артиста УРСР Леоніда Федоровича Бикова відоме всім, хто бачив його фільми «В бій ідуть тільки «старики», «Ати-бати, йшли солдати...». Як кіноактор - творець живих повнокровних образів сучасників він запам’ятався любителям кіно у фільмах «Максим Перепелиця», «Приборкувачка тигрів», «Добровольці», «Зайчик», «Майські зорі» та інших. Особливостям виконавської й режисерської творчої палітри талановитого кіномайстра, його кращим роботам і присвячена книга.

Миколайчук, І. Сценарії / упоряд. М. Є. Миколайчук; вступ. ст. Л. І. Брюховецької. – К.: Ред. журн. «Міжнарод. Туризм», 2008. – 544 с.

У книжці найповніше представлено літературні й режисерські сценарії та заявки на сценарії легендарного українського актора, режисера Івана Миколайчука – митця, який став національним символом покоління. Збірка містить усі його твори – від найперших проб пера до серйозних робіт, утому числі в співавторстві з відомими письменниками й режисерами. Це дає змогу оцінити багатогранність інтересів людини із глибоким художньо-філософським поглядом на життя, простежити еволюцію видатної особистості. Для фахівців і тих, хто цікавиться історією українського кіно та творчою долею Івана Миколайчука.

Безклубенко, С. Д. Українське кіно: начерк історії / С.Д.Безклубенко. – К.: Альтерпрес, 2004. – 192 с.

Основу даної книги становлять тексти лекцій, читаних впродовж 1995–2003 рр. для студентів Київського національного університету культури та мистецтв автором – доктором філософських наук, завідувачем відділу кінознавства Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Рильського НАН України, професором Безклубенком С.Д. У відповідності з принципами наукової об’єктивності в ній, на фоні соціально-політичних подій епохи висвітлюються найважливіші факти і явища столітньої історії українського кіномистецтва.
 Книга може слугувати посібником для студентів вузів культури й мистецтва, які професійно вивчають кіномистецтво, викладачів, аспірантів та всіх тих, хто цікавиться непростою історією вітчизняної художньої культури.

Запрошуємо переглянути представлені матеріали виставки. Адже всі ми полюбляємо дивитися хороше якісне кіно. Тож кожен знайде на виставці те, що йому буде цікаво.

Про інші книги, наявні в фонді Марганецької бібліотеки ви можете дізнатися, скориставшись електронним каталогом за посиланням.
 

Переглядів: 271 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки