2024, П`ятниця, 26.04.2024, 21:08


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Лютий » 3 » До Дня визволення міста Марганця від німецьких окупантів
10:52
До Дня визволення міста Марганця від німецьких окупантів

76 років минуло з того дня, як Марганець радів звільненню від німецьких окупантів. 6 лютого 1944 року - це був довгоочікуваний день, сповнений безмежним щастям та сльозами радості. Напередодні Дня визволення міста Марганця від німецьких загарбників в Марганецькій центральній міській бібліотеці відбувся урок пам’яті «Свіча пам’яті визволителям міста Марганця».

Друга світова війна 1939 - 1945 років охопила кривавим полум'ям всі українські землі. Чимало мужніх та відважних українців віддали своє життя за перемогу над ворогом, за нашу свободу, за мирне небо над головами. І марганчани не стояли осторонь: більшість чоловіків пішли на фронт, а місцеві сміливо боролися з окупантами всіма силами. Саме  неймовірна любов до Марганця і України, вражаюча мужність стали одними із вирішальних чинників задля здобуття такої вистражданої перемоги над нацистами.

Ведуча заходу Вікторія Фіалковська розповіла присутнім, як прийшла звістка про війну в Марганець.17 серпня 1941 року Марганець захопили гітлерівські війська. Для жителів, що залишились у місті, настав час тяжких страждань і найсуворіших випробувань. Присутні дізналися про героїчні вчинки марганчан: М.К.Клочко, П.І.Бережного, О.Г.Гількевича, П.П.Бєлєнцова, З.Бичкову, М. Рудову та інших. Були показані документальні відеохроніки про наступ німецьких військ. Також присутні переглянули архівне відео 1994 року, де марганчани-ветерани війни згадували про події німецької окупації Марганці.

На заході виступили: член президії міської ради ветеранів війни та праці, кандидат історичних наук, полковник А.С.Степанов, ветеран військової служби, почесний ветеран України, полковник В.І. Чупкін.

Виступ А.С. Степанова

Виступ В.І.Чупкіна

Вони розповіли, як жорстоко поводилися німці з марганчанами, скільки страждань зазнали місцеві від гітлерівської навали. При звільненні Марганця тривали запеклі бої, адже марганцева руда була надзвичайно необхідна німцям для виготовлення високоякісної сталі та чавуна.

Учасниці вокального ансамблю "Бойові подруги" (художній керівник Л.М. Топчій) для гостей в залі виконали пісні.

До пам'ятного дня 6 лютого в бібліотеці увазі читачів представлена книжкова виставка "Місто пам'ятає подвиг своїх визволителів", підготовлена бібліотекарями ЦМБ Вікторією Фіалковською та Лідією Мельниковою.

Підготувала Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС.

Фото - Світлана Рубан, бібліотекар ЦМБ.

Переглядів: 554 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ми на карті
Відзнаки