2024, П`ятниця, 26.04.2024, 17:45


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Грудень » 10 » До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
15:42
До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ліквідатори - це люди, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію ХХ століття. Цей день встановлений згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом». За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора. З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено.

Свій найвищий синівський обов’язок перед рідною землею і перед рідним народом ліквідатори виконали з честю, зупинили розповсюдження катастрофи, унеможливили її переростання у  глобальний   винищувальний  смерч  для всієї України, інших народів.

"Ми висловлюємо велику пошану ліквідаторам Чорнобильської катастрофи. Низько схиляємо голови перед тими, хто усвідомлено й жертовно віддав своє життя, виконавши найвищий обов'язок перед рідною землею і перед рідним народом – зупинив ескалацію катастрофи, унеможливив її переростання у глобальний винищувальний смерч для всієї України, інших народів сусідніх і не сусідніх держав. Їхній подвиг є яскравим свідченням того, що лише ми самі, спроможні відвести біду від нашого дому, від кожного мешканця нашої землі і наших нащадків. Низький уклін пам'яті тих, хто не дожив до цього дня. Обов’язок кожного з нас – пам’ятати про це й підтримувати тих, до кого у сім’ю прийшла чорнобильська біда", - йдеться у повідомленні на сайті Міністерства соціальної політики України.

В Марганецькій центральній міській бібліотеці напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС увазі користувачів запропоновано виставку–пам’ять «Чорнобиль: пам’ять жива», яку підготували бібліотекарі читального залу.

На виставці представлені  документальні матеріали,  публіцистичні нариси про причини та жахливі наслідки аварії на ЧАЕС, про ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. Знайомство з матеріалами виставки допоможе усвідомити глобальне значення екологічних проблем, зайняти активну громадянську позицію, не залишатися байдужим до злочинів проти природи та завжди пам’ятати тих, хто ліквідовував аварію.

Правовий статус ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС визначається Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та прийнятими на його виконання нормативно-правовими актами. Правовий статус ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС підтверджується відповідним посвідченням встановленого зразка.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986—1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988—1990 роках — не менше 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві. Перелік цих пунктів визначається Кабінетом Міністрів України.

Корисні посилання за темою:

Герої-ліквідатори на сайті "Чорнобильська АЕС"

Національний музей "ЧОРНОБИЛЬ"

Інтерактивний музейний мультимедійний науково-інформаційний проект - постійно діюча віртуальна виставка "ВОГОНЬ ЧОРНОБИЛЯ 1987-2020"

Переглядів: 393 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ми на карті
Відзнаки