2024, П`ятниця, 29.03.2024, 08:57


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Квітень » 9 » До Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів (11 квітня)
09:26
До Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів (11 квітня)

11 квітня - цього дня, 76 років тому, в’язні найбільшого концтабору смерті Бухенвальд біля Веймара назавжди змінили хід історії людства. Здолавши нацистських катів в інтернаціональному повстанні, полонені нарешті вийшли на волю та вдихнули повними грудьми. Саме 11 квітня 1945 року з його воріт вийшов останній в’язень. Ця пам’ятна дата увійшла в історію як Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Відтоді пройшло немало часу, та страшні злочини проти людства не мають строку давності. Геноцид цілих народів, масові розстріли дорослих та дітей на «фабриках смерті» в окупованих нацистами країнах, тортури та непосильна каторжна праця знищили мільйони безневинних людей. Серед них і наші земляки, чиє життя обірвалось за колючим дротом концтаборів.

Всього на території Німеччини і окупованих нею країн діяло більше 14 тис. концтаборів, тюрем, гетто, через які пройшло понад 20 мільйонів чоловік з 30 країн світу. 12 мільйонів не діждалися визволення, серед них – близько 2 мільйонів дітей. Це все – в нашій пам’яті назавжди, що передаватиметься з покоління в покоління.  

З  метою  вшанування пам’яті жертв нацизму, в’язнів «таборів смерті»,  та привернення уваги  людей до однієї з жахливих сторінок історії Другої світової війни бібліотекарями читальної зали Марганецької центральної міської бібліотеки створено відкритий перегляд літератури «Пам’ять заради майбутнього».

Література, яка представлена на виставці, викриває злочини нацизму проти людства та вшановує подвиг борців антифашистського опору – монографії відомих вітчизняних та зарубіжних істориків, видання Інституту національної пам’яті України, архівні матеріали та художні твори про сумні події в роки Другої світової війни.

У Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів давайте згадаємо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив усім смертям на зло, живучи за мертвих. Як закликав поет, згадаймо усіх поіменно.

Ми вклоняємось з усім світом людям, які в пекельних муках пройшли цей шлях, вистоявши найстрашніші випробування. І віддаємо данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в стінах таборів смерті. Помолімося за їхні душі.

Підготували бібліотекарі ЦМБ:

І.І.Мащенко, В.В.Фіалковська.

Переглядів: 244 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Ми на карті
Відзнаки