2024, П`ятниця, 19.04.2024, 03:59


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Грудень » 3 » До Міжнародного дня волонтера
13:47
До Міжнародного дня волонтера

Святкування Міжнародного дня волонтерів (Міжнародний день волонтерів в ім'я економічного і соціального розвитку), яке щорічно відбувається 5 грудня, було запропоновано Генеральною Асамблеєю ООН в 1985 році. У своїх щорічних посланнях з нагоди Дня волонтерів Генеральний секретар ООН високо оцінює роль і значення волонтерів незалежно від того, який конкретно діяльністю вони займаються. Він зазначає використання інформаційних технологій в волонтерській діяльності: у створенні баз даних і веб-сайтів, розробці навчальних планів для шкіл, а також інших завдань, які можна виконати з домашнього комп'ютера. Генеральний секретар закликає уряди створювати більше можливостей для добровольців в ім'я розвитку.

В Україні волонтерство з’явилося на початку 1990-х, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 року № 1895 «Про затвердження Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг».

Слово «волонтер» походить від французського volontaire (доброволець), яке своєю чергою запозичено з латинського voluntarius (voluntas – вільне волевиявлення, volō – бажання, намір). Тобто волонтерство – добровільна безкорисна суспільно важлива діяльність.
Натепер волонтерські організації існують у 80-ти країнах світу.

Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але розквіт волонтерської діяльності  в Україні припав на час Революції Гідності і початок війни на Донбасі.  У надзвичайно складний період він  об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави.

Волонтерських організацій та окремих активістів, які допомагають українським військовим, існують тисячі. Найвідоміші серед них: «Народний проєкт», «Народний тил», «Повернись живим», «Армія SOS», «Крила Фенікса», Combat-UA, Волонтерська сотня «Україна – Світ», «Сестри перемоги», Центр «Миротворець».

Волонтерська діяльність є основою побудови та розвитку громадянського суспільства. Вона втілює в себе найшляхетніші прагнення людства – прагнення миру, свободи, безпеки та справедливості для всіх людей. Волонтерство – це неоплачувана, свідома, добровільна діяльність на благо інших. Будь-яка людина, що свідомо і безкорисливо трудиться на благо інших, може називатися волонтером.

Охорона навколишнього середовища, культура, розвиток і позитивний імідж країни є основними напрямками роботи волонтерів. Саме це допомагає суспільству впевнено стояти на ногах, а волонтеру – отримати задоволення і безцінний життєвий досвід, набути професійних знань та навичок.

ООН в Україні також запрошує стати волонтером. Організація пропонує різні види волонтерства: міжнародне, національне та онлайн волонтерство (http://unv.org.ua/).

Міжнародне волонтерство передбачає залучення добровольця до допомоги в інших країнах. Термін такої допомоги раніше складав 24 місяці, проте, тепер часто можна обирати програми, які тривають від пів року до одного.

Національне – це допомога в Україні. Ви можете долучитись до різних команд волонтерів, які допомагають розвиватися країні.

Онлайн волонтерство – це допомога організаціям з проблемами сталого розвитку по всьому світі через мережу.

Ukrainian Volunteer Service – громадська організація, яка розвиває волонтерство та волонтерські спільноти заради позитивних змін в Україні. Спільно з Міністерством молоді та спорту та «Волонтерами ООН» в Україні, вони розробили перший в Україні курс з волонтерського менеджменту. Це навчання для людей, які хочуть допомагати іншим та згодом допомогти новачкам-волонтерам (Детальніше про організацію тут https://volunteer.country/).

До Міжнародного дня волонтерів пропонуємо звернути увагу на видання з фонду центральної міської бібліотеки:

Арріллага-Андресон, Лора. Благодійність 2.0. Змінюй світ ефективно [Текст] / Л. Арріллага-Андресон ; пер. з англ. К. Гуменюк. - К. : Пабулум, 2020. - 456 с. Видано з ініціативи Марії Артеменко та за сприяння Відділу преси, освіти і культури Посольства США в Україні.

Книжка «Благодійність 2.0» розкаже вам усе, що ви хотіли знати про філантропію. У цьому виданні ви знайдете описи різних підходів до благодійності, способи зробити її ефективнішою та варіанти комфортного впровадження благодійності у ваше життя, дізнаєтесь про міжнародні практики та всесвітні благодійні програми, а також прочитаєте історії успішних доброчинців. Авторка наводить багато прикладів, коли філантропія позитивно впливає на суспільство, як у локальних, так і глобальних масштабах. Книга «Благодійність 2.0» не тільки для тих, хто вже робить добрі справи, але й буде цікава кожному, хто прагне розпочати. Прочитавши її, ви отримаєте повноцінну картинку з різними підходами та зможете обрати ефективну благодійність, враховуючи свій стиль життя і відповідний етап розвитку. Зрозумієте які кроки не є ефективною допомогою. Активні ж змінотворці зможуть надихнутися кращими міжнародними практиками для створення нових рішень і структурувати свої знання. Книга змінила життя тисяч людей, сімей, компаній, а тепер може змінити і ваше!

   

Пеунов, Вадим. Шукай добро у серці своєму [Текст] / В. Пеунов. - Донецьк : ПП ЦСО, 2012. - 448 с. 

Як би читачеві не здавалося, що такого «в дійсності бути не може — просто тому, що не може бути: це все вигадка хворої фантазії шизофреника», а воно було. Було!!! Реальні люди, реальні долі, реальні обставини. Холокост і його продовження. Трагедія народів. Оскаженілі небеса. Знавіснілі люди. Невір’я, що спустошує душу. Ця книга про живучість людського роду, про радість буття, про велику, палку та жертовну любов, про безцінність людського життя. А точніше, про п’ять поколінь двох конкретних родин із карпатського села Сняткове, що під Мукачевим. У цих родинах під час холокосту загинуло 38 тільки найближчих родичів. Звідки стільки і так багато? Корінь, від якого все пішло, Шимшон Ровт — богатир, який дожив до ста років (помер у 1930 році), пережив трьох дружин. Вони народили йому дев’ятнадцятеро дітей. А скільки онуків! Молодший син Герман Ровт породив шістьох дітей. От від нього і пішла гілка генеалогічного древа, про яку оповідається в романі-факті «Шукай добро у серці своєму». Трагедія XX сторіччя розкидала Ровтів і Вайсів, що вижили у цьому пеклі, білим світом: Росія, Україна, Угорщина, Німеччина, Австрія, Чехословаччина, Ізраїль, Америка... Життя було до них дуже жорстоке. А вони вижили! Кохали, народжували дітей. їх зраджували друзі і родичі, власні уряди. Взагалі ця книга — про нас усіх, про те, як ми живемо і будемо жити, незважаючи на те пекло, що створюємо собі самі.

   

Хорунжий, Юрій Михайлович. Українські меценати: Доброчинність - наша риса [Текст] / Ю. М. Хорунжий. - К. : КМ Академія, 2001. - 137 с.

Книжка есеїв про родини Тарновських, Галаганів, Симиренків, Чикаленків, Рильських, Василя Вишиваного і Володимира Косовського - доброчинців, які прислужилися розвою української культури і суспільства загалом.

Положій, Євген Вікторович. Іловайськ [Текст] : розповіді про справжніх людей / Є. В. Положій. - Харків : Фоліо, 2016. - 381 с.

«Іловайськ» – книга про мужність неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів теробороны, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.

Автор почув історії близька сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях. Тим не менше, просимо вважати всі збіги імен, прізвищ та позивних випадковими.

Добровольчі батальйони [Текст] / К. П. Гладка, Д. В. Громаков, В. В. Миронова та ін. - 2-е вид., переробл. та допов. - Харків : Фоліо, 2017. - 325 с. : il. - Дод.: с. 298-323.

У цій 325-сторінковій книзі група експертів та журналістів – Катерина Гладка, Вероніка Миронова, Ольга Плужник, Олег Покальчук, Ігор Рудич, Васіліса Трохимович та Артем Шевченко – дають відповіді на такі питання: Чи вистояла би наша країна в боротьбі з російською агресією без мужніх добровольчих батальйонів? У чому сутність та витоки руху добробатів? Якою була їхня роль під час найважливіших подій гібридної війни? Що чекає на них у майбутньому?

   

Михайлишин, Ігор Ярославович. Танець смерті [Текст] : щоденник добровольця батальйону “Донбас” / І. Я. Михайлишин ; ред. Ю. Бутусов. - Харків : Фоліо, 2019. - 314, [2] с. - (Воєнні щоденники) (Своя війна).

Ігор Михайлишин — доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону «Донбас» НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний «Піаніст». У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. Після вимушеної ка­пітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ. Після закінчення військового контракту здобуває профе­сійну музичну освіту в Київському інституті музики імені Р. Глієра. «Танець смерті» — музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря симво­лізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. У цій конфронтації доля однієї людини є настільки мізерною, що її просто не помічаєш. Але якщо придивитись, побачиш віддзеркалення глобальної баталії у внутрішньому світі людини. Єдине, що врятує від загибелі, — постійний рух. Рух є умовою життя. Умовою розвитку. Умовою перемоги.

   

Білий, Дмитро. Волонтер [Текст] / Дмитро Білий. - Донецьк : Проспект-Прес, 2013. - 286, [2] с.

Це збірка творів відомого українського письменника, яка вміщає романи "Чорне крило" та "Поцілунок відьми" та повісті "Вершниці Власти" та "Волонтер".

…Таємничі ритуали, смертельні небезпеки, карколомні пригоди, кохання на межі життя і смерті та зустріч із потойбічним…Все це представлено у новій збірці творів відомого українського письменника Дмитра Білого. Роман «Чорне крило» переносить читача у таємничий вир східної містики, із якою герої зіткнулися, потрапивши у буревій громадянської війни, і яка зловісно відбилася на долях уже наших сучасників. Перша частина роману «Поцілунок відьми» розпочинає дивовижну історію кохання, сповнену пристрасті, таємниць і відкриття загадкового світу відьомських чар. Історико-містична повість «Вершниці Власти» відсилає читача у прадавні часи, коли в українських степах точилася боротьба останніх воїтельок — амазонок за збереження своїх таємничих містичних ритуалів. Повість «Волонтер» розповідає про долю юнака, який, потрапивши на Балканську війну в 90-х роках минулого сторіччя, опинився віч-на-віч із незбагненною і демонічною легендою, сповненою кохання і смертельної небезпеки.Всі твори розраховані на широке коло читачів.

   

Підготувала О.В.Забенько

Переглядів: 242 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки