2024, Четвер, 28.03.2024, 22:38


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2023 » Березень » 7 » "До Шевченківського джерела"
14:22
"До Шевченківського джерела"

                                                             

 

 

9 березня у 1814 році у селі Моринці на Черкащині з’явився на світ визначний поет, класик української літератури, мислитель, художник Тарас Григорович Шевченко.

В цьому році  Україна відзначає 209-річчя від дня народження Великого Кобзаря, знаного генія і пророка.

Будучи людиною універсальних обдарувань та інтересів, Шевченко залишив по собі величезну творчу спадщину. З-під пера поета вийшли чудові твори і, звісно ж, знаменита збірка поезій «Кобзар». Його творчість мала вирішальне значення у становленні й розвитку нової української літератури та стала джерелом натхнення для багатьох сучасних митців.

До того ж Шевченко – один із найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він є автором понад тисячі мистецьких творів.

Вірші Тараса Шевченка перекладені більш ніж ста мовами світу і навіть мовою есперанто.

Найменше видання «Кобзаря» має розмір близько половини квадратного міліметра. Створив його український майстер Микола Сядристий. «Кобзарю» поета у Черкасах присвячено цілий музей. 

У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Шевченка. Діаметр цього кратера – 137 кілометрів.

По всьому світу українському поетові встановлено 1384 пам’ятники. Більшість із них – 1256 – розташовані на території України, ще 128 – у 35 країнах світу, зокрема, Бразилії, США, Китаї тощо.

Тарас Григорович Шевченко – велика і невмируща слава українського народу. В особі Шевченка український народ ніби злив свої найкращі духовні сили і обрав його співцем своєї історичної слави і соціальної недолі, власних сподівань і прагнень. Під думи народні настроював свою ліру Кобзар, тому й оживало в слові його все те, що таїлося в самій глибині серця. Із тим скарбом – словом свого найкращого сина – український народ виходить до всіх людей землі.

Задля вшанування пам’яті цієї насправді сакральної постаті для всіх минулих, сучасних та прийдешніх поколінь українців бібліотекарями Марганецької центральної міської бібліотеки оформлено 

виставку- перегляд   «До Шевченківського джерела ».

                                           

                                                                                                                                       

Представлені видання висвітлюють життєвий та творчий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України,  його мандрівки різними куточками світу, спогади про Кобзаря, невідомі епізоди та цікаві факти із життя письменника. А також виставка-перегляд  призначена допомогти користувачам бібліотеки глибше усвідомити суспільну й художню цінність Шевченкового Слова, поглибити знання про його коротку, трагічну, але в той же час і величну долю та стати інформаційним приводом для зміцнення рівня національної самосвідомості. Актуальність Шевченкового слова, його ідей гуманізму і патріотизму, вболівання за долю України – це те, що об’єднує всіх українців навколо безсмертного «Кобзаря».

 

                                                                                                         Виставку підготували бібліотекарі Рак О. та Фіалковська В.

 

 

 

Переглядів: 138 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ми на карті
Відзнаки