2024, П`ятниця, 29.03.2024, 16:47


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2016 » Лютий » 11 » Енциклопедист козаччини
15:22
Енциклопедист козаччини

   Всі ми живемо на козацькій землі. Всією душею та всім своїм розумом прагнув зрозуміти та вивчити козацтво видатний історик Дмитро Іванович Яворницький. Він був істориком та дослідником за покликанням серця, та все своє життя присвятив історичним дослідженням, більша частина яких присвячена вивченню запорізького козацтва. 

"Жива книга" Р.М.Байбурін

   Хто якнайкраще зможе розказати про видатного історика як не не менш геніальний історик-краєзнавець Равіль Мубаракович Байбурін. Тож, в рамках регіонального проекту «Дмитро Яворницький – ім’я овіяне легендами», історик-документаліст, «жива книга» Р.М.Байбурін  розповідав про цікаві факти з життя та творчості видатного українського вченого, знавця рідної землі, невтомного археолога, історика, етнографа, фольклориста, лексикографа, письменника і поета, а, головне, енциклопедиста запорізького козацтва Д.І.Яворницького. На цікавий захід історичного спрямування «Енциклопедист козаччини» 11 лютого 2016 року до центральної міської бібліотеки ім. М. Островського були запрошені старшокласники ЗОШ №11.

Ведуча заходу Т.Ф.Мархасіна

    Епіграфом до цієї зустрічі ведуча заходу  провідний бібліотекар Т. Ф. Мархасіна взяла слова відомого українського поета М. Т. Рильського: «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого  майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той сам не годен пошани».

    У вступному слові ведуча звернула увагу присутніх на бібліотечну виставку «Співець козацького краю», на якій серед книг про життя і творчість Д. І. Яворницького, поруч з працями великого історика, знаходилась і книга нашого земляка Р. М. Байбуріна «Слава казацкая» (Днепропетровск: «Има-пресс», 2009. – 235 с.).

   За допомогою презентації Power Point, яку підготувала провідний бібліограф Марганецької міської ЦБС О. В. Забенько, Равіль Мубаракович дуже цікаво розповідав про видатного українця – Д. І. Яворницького. З розповіді історика-документаліста присутні дізнались про походження  Д. Яворницького, про тернистий шлях його навчання, про знайомство з багатьма відомими людьми, з якими історик товаришував і співпрацював. Це історики Микола Костомаров та Василь  Ключевський, художники І. Ю. Рєпін та М. І. Струнніков. Тісна дружба з художником І. Рєпіним відобразилась навіть в написанні картини «Запоріжці пишуть листа турецькому султану», де художник зобразив Яворницького головним героєм своєї картини – писарем.  Вразила уявлення слухачів і розповідь про історичні зустрічі Дмитра Яворницького з царем Миколою II та «гуляйпільським батьком»  Нестором Івановичем Махном в Катеринославському музеї (нині історичний музей ім. Д.Яворницького в Дніпропетровську).

   Насичений фактами та історичними постатями час для проведення заходу сплинув непомітно. Ознайомившись лише з деякими епізодами з життя відомого вченого, різнобічний талант, природна обдарованість і надзвичайна працелюбність якого вражають сучасників, присутні  на заході переконалися, що Д. І. Яворницький все своє життя присвятив Україні та українському народу і мріяв про те, щоб на українській землі жили тільки добрі, справжні і національно свідомі люди, гідні продовжувачі свого народу.

    Наприкінці зустрічі ведуча разом з учнями  подякувала Равілю  Мубараковичу Байбуріну за цікаву розповідь. Звернувшись до юнацтва, Тетяна Федорівна побажала любити свій край і з повагою та пошаною ставитися до його історії.

Переглядів: 987 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Ми на карті
Відзнаки