2024, Вівторок, 19.03.2024, 12:54


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2021 » Листопад » 25 » Виставка-факт «Чорні крила Голодомору» ( про голодомори ХХ століття в Україні)
14:31
Виставка-факт «Чорні крила Голодомору» ( про голодомори ХХ століття в Україні)

В Україні щорічно в четверту суботу листопада, згідно з Указом Президента України, відзначається День пам’яті жертв голодоморів. Наймасштабніший з них був у 1932-1933 роках. Нині українське суспільство переосмислило наслідки, характер, масштаби трагедії і гідно вшановує пам'ять мільйонів співвітчизників.

З особливою силою правда про Голодомор зазвучала в незалежній Україні після 1991 року. Результатом зусиль громадськості та держави стало визнання Голодомору актом геноциду українського народу. Кожен громадянин повинен знати масштаби цієї трагедії, пам'ятати й передавати ці знання дітям, аби подібні трагедії не могли повторитися ніколи.

У День пам’яті жертв голодоморів усіх українців традиційно закликають вшанувати заморених голодом хвилиною мовчання або молитвою, відвідати поминальне богослужіння, згадуючи вбитих комуністичним тоталітарним режимом співвітчизників.

Традиційною скорботною акцією цього дня є «Запали свічку пам’яті». Долучитися до нею доволі просто – після загальнонаціональної хвилини мовчання достатньо запалити свічку на своєму вікні.

У читальній залі бібліотекарями Вікторією Фіалковською та Іриною Мащенко створено виставку-факт «Чорні крила Голодомору», на якій представлено документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль, спричинені тоталітарним режимом.

Проблема голодомору знайшла широке висвітлення у дослідженнях українських і зарубіжних науковців. У виданнях, які представлені на виставці, публікується велика кількість матеріалів, що переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки цієї страшної події, яка забрала мільйони життів безвинних людей.

Заслуговують уваги книги «Жнива Скорботи» Роберта Конквеста, який ще у ті роки не захотів брехати і сказав світові про те страшне винищення; «1932 – 1933: хроніка Голодомору в Україні» В.Марочка та О.Мовчан, «Ціна правди» Ґарета Джонса та багато інших.

Джонс, Адам. Геноцид: вступ до глобальної історії / Адам Джонс; пер. з англ. Катерини Диси. – К. : ДУХ І ЛІТЕРАТУРА, 2019. – 696 с.

«Геноцид. Вступ до глобальної історії» — це наймасштабніший за своїм охопленням посібник із проблем геноциду серед усіх, що видані дотепер. У цій унікальній книжці, яка відображає найновіші підходи в дисципліні genocide studies, геноцид розглядається водночас і як історичне явище, і як теоретичний та правовий концепт. Автор докладно розкриває витоки, глибину і людський вимір трагедій, що сталися на різних континентах, висвітлює роль війни, імперіалізму та соціальних революцій у розпалюванні геноцидного полум’я. Адам Джонс також приділяє увагу проблемам історичної пам’яті, ініціативам із відновлення правди і справедливості, стратегіям гуманітарних інтервенцій і запобігання новим злочинам. Книжка представляє феномен геноциду в перспективі соціальних наук: психології, соціології, антропології, гендерних студій, політології та теорії міжнародних відносин. Це незамінне видання для дослідників геноцидів та всіх, хто зацікавлений у пізнанні однієї з найтривкіших хвороб людства.

Ґарет,  Джонс. Ціна правди / пер. з англ. В. Пасічна, О.Тищук та ін. – К.: Жнець, 2019. – 448с.

До книжки-перекрутки (англійською та українською мовами) увійшли вибрані статті британського журналіста валлійського походження Ґарета Джонса, який перший під своїм прізвищем розповів світові про геноцид українського народу під час Голодомору 1932–1933 років і злочини сталінського режиму.

Цікавими для читачів будуть статті Ґарета про тодішню політичну ситуацію у Європі, Америці та на Далекому Сході.

28 листопада 2019 у всеукраїнський прокат вийшов історичний трилер Аґнешки Голланд «Ціна правди», заснований на історії Ґарета Джонса.

      Василь Марочко, Ольга Мовчан. 1932-1933:  хроніка Голодомору в Україні. – К.: Кліо, 2020. – 296 с.

Голодомор є трагедією такого масштабу, що осягнути його надзвичайно важко. Підходити до вивчення голоду 1932–1933 рр. в Україні можна по-різному – читаючи праці істориків чи спогади простих людей, вивчаючи збірки оригінальних документів, кіно- та фотохроніку тих років. Мабуть, найчіткіше розуміння подій Голодомору може дати просто послідовний, день за днем, перелік фактів та подій, що відбувались в Українській СРР у 1932–1933 рр. Саме такою хронікою є ця книжка. Автори на основі величезного обсягу матеріалів відновили послідовність подій, що вилились у небачений до цього злочин комуністичної влади проти українського народу. Для старшокласників, педагогів краєзнавців та усіх, кому не байдуже трагічне минуле українського народу.

Конквест, Р. Жнива скорботи. Радянська колективізація і голодомор. – Луцьк: Терен, 2007. – 456 с.

На сьогоднішній день ця книга є єдиним історичним звітом про найважливіший період радянського минулого. Вона відображає страшний час кривавої сталінської доби, жахливий за кількістю своїх жертв. У книзі показано, як під тиранією Сталіна і його поплічників було знищено все старе селянство, а разом з ним вирубане і історичне коріння російського, українського та інших народів.

     Стасюк, Олеся.Нариси про Голодомор : або навіщо нам потрібно знати всю правду про геноцид українців / Олеся Стасюк.– К.: Мельник М. Ю., 2019.– 216 с.

Безумовно, Голодомор-геноцид 1932–1933 років – це лише один епізод у набагато довшій та складнішій історії примусу, придушення та насильства проти українців з боку комуністичного режиму, але оскільки предметом розгляду є саме він, то хотілося б почати з розуміння суті цього злочину.

Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні. Дніпропетровська область / Є. І. Бородін, В. М. Бекетова, С. С. Волинець [та ін.] ; відп. ред. С. І. Світленко. – Дніпропетровськ : АРТ-ПРЕС, 2008. – 1248 с.

На основі архівних і опублікованих джерел та свідчень громадян, що були свідками голодомору 1932-1933 років, відтворено одну з найтрагічніших сторінок історії  Дніпропетровщини ХХ століття. Видання розраховане на науковців, викладачів вищих навчальних закладів, істориків, економістів, соціологів, краєзнавців, всіх тих, хто цікавиться історією України.

Великий голод в Україні 1932–1933 років : у ІV т. Т. І. Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США / виконавчий директор Комісії Джеймс Мейс. – К.: Києво-Могилянська академія, 2008. – 838 с.

Перший том чотиритомного видання матеріалів Конгресово-президентської Комісії США з вивчення Великого голоду в Україні 1932-1933 рр. містить свідчення очевидців-емігрантів з України, що були зібрані впродовж 1983-1984 рр. за спеціальною методикою oral historу і є доказом геноциду українського народу. Свідчення є одним із найцінніших джерел з історії колективізації та Голодомору в Україні 1932-1933 рр.

     Голодомор 1932-1933 років в Україні: документи і матеріали /Упоряд. Р.Я.Пиріг. – К.: Києво-Могилянська академія, 2007. – 1128 с.

У книзі вміщено великий комплекс документів і матеріалів, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки страшної соціогуманітарної катастрофи українського народу інспірованої радянським політичним режимом на початку 1930-х років. Це найповніше тематичне зібрання автентичних джерел з історії українського голодомору.

        Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу./ Упор. В.Верстюк, І. Юхновський,         В. Тиліщак. – К.: Вид-во ім. Олени Теліги, 2008. –24 с. (Український інститут національної пам’яті).

         Брошура у стислій формі розповідає про головні причини найжахливішої за масштабом та перебігом подій трагедії, яку пережив 1932-1933 рр. український народ. Автори розкривають тло трагедії, наголошують на її штучності. Вони аргументовано доводять, що творцями Голодомору була верхівка комуністичної партії на чолі з         Й. Сталіним. У центрі авторської уваги пошук відповіді на питання, чому терор голодом був спрямований проти України. Брошура описує механізм Голодомору, його зловмисність, кваліфікує його відповідно до Конвенції ООН 1948 р. як геноцид, злочин проти людства. Брошура написана на основі детального вивчення історіографії проблеми, в ній широко використано документальні матеріали, свідчення очевидців.

         Барка В. Жовтий князь: роман. – К.: Національний книжковий проект, 2011. – 256с.

Роман "Жовтий князь" (1932 - 1961) – це перший в українській літературі великий прозовий твір, присвячений національній трагедії України – страшному голодомору 1932 - 1933 років, що забрав життя мільйонів людей.

          Самчук, У. Марія: хроніка одного життя: повість. –К.: Школа, 2009. –320 с.

Повість «Марія» – про воістину страшні метаморфози людського буття в умовах більшовицького геноциду, серед сили-силенної гріхів якого був і чи не найбільший – голодомор. Жах цієї трагедії подається крізь призму образу Марії, яка на сімдесятому році життя зазнає разом із рештою українців страшного голоду. З огляду на похилий вік головної героїні, ця трагедія, може, і не виглядала б такою вражаючою, якби читач із кожною сторінкою твору все чіткіше не усвідомлював, що у цій старій жінці уособлена сама Україна. Несхитна в моральних своїх навичках та переконаннях, але беззахисна перед злом.

Публікацію підготувала Ірина Мащенко

Переглядів: 267 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ми на карті
Відзнаки