2024, П`ятниця, 19.04.2024, 06:02


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Листопад » 26 » Художні книги про події голодоморів в Україні
15:10
Художні книги про події голодоморів в Україні

Шановні читачі! Напередодні Дня вшанування пам'яті жертв голодоморів пропонуємо вам підбірку художньої літератури, в якій розповідається про ті страшні події. Це книги кращих авторів, а твори  - визнані одними з кращих зразків української літератури.

Ці твори - це не просто сухі цифри та факти. Поринувши в них, ви зможете відчути весь біль тих приречених на голодну смерть людей та трагічність тих подій, коли у селян-трударів відбирали чесно зароблені останні колоски пшениці, прирікаючи їх на страшну загибель.

Представлені книги варті вашої уваги. Їх корисно прочитати людям будь-якого віку. Ви не зможете залишитися байдужими до змальованих в книгах подій та переосмислите деякі свої погляді на, здавалося б, звичайні повсякденні речі.

Барка, Василь Костянтинович. Жовтий князь [Текст] : [роман] : для старш. шк. віку / Василь Барка. - Вид. 2-ге, без змін. - К. : Національний книжковий проект, 2011. - 251 с. - (Бібліотека шкільної класики).

Роман "Жовтий князь" Василя Барки, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки, написаний у 1958 - 1961 роках і відомий у багатьох країнах світу. Автор розкриває одну з найстрашніших сторінок в історії українського народу і розповідає про голодомор 1933 року, який йому довелося пережити. Письменник створює символічний образ Жовтого князя, демона зла, що несе з собою руйнування, спустошеність, сіє страждання і смерть серед людей.

Сосюра, Володимир. Третя рота [Текст] : роман / В. Сосюра. - К : Знання, 2012. - 351 с.

Роман-сповідь “Третя Рота” — це єдиний прозовий твір Володимира Сосюри, в якому він осмислює шляхи та манівці свого життя — від злиденного дитинства, юності у вирі національно-визвольних змагань до становлення як поета в умовах сталінського режиму. Сповідь поета — новітній літописний документ про час і про себе, написаний схвильовано, щиро, до болю щемливо і водночас правдиво, із вражаючими подробицями й деталями.
Розраховано на широке коло читачів — школярів, учителів, усіх, хто цікавиться творчістю письменника.

 Бідняк, Григорій Прокопович. Голодомор [Текст] : поезії / Г. П. Бідняк. - Дн-ськ : Поліграфіст, 2003. - 42 с. 

Книга «Голодомор» - це пристрасне слово поета про штучно створений комуністичним режимом справжній геноцид, спрямований на знищення української нації – цілого народу.

"Я - ровесник страшної події", - говорить в одному зі своїх віршів відомий поет Григорій Бідняк. У новій книзі "Голодомор" він згадує, роздумує, застерігає: "Не допустимо повторення біди".

 Дімаров, Анатолій Андрійович. Самосуд [Текст] : повісті. Оповідання. Етюди / Анатолій Андрійович Дімаров. - К. : Український письменник, 1999. - 221 с. - (Сучасна укр. літ.). 

Відомий український письменник, лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченка Анатолій Дімаров давно користується великою популярністю серед читачів. Книжки його стають предметом гарячих дискусій на читацьких конференціях. Романи "І будуть люди", "Біль і гнів", великі цикли сільських, містечкових та міських історій давно вже стали улюбленими творами не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

І ось нова книжка письменника під загальною назвою "Самосуд", збірка, над якою А. Дімаров працював ще в роки перебудови, становлення молодої Української держави. Всі ці твори завжди гостросюжетні, тримають увагу читача до останньої сторінки.

Бедзик, Юрій Дмитрович. Гіпсова лялька [Текст] : роман / Ю. Д. Бедзик. - К. : ТОВ "ЮГ", 2004. - 288 с.

Роман відомого українського письменника присвячено одній з найбільших трагедій XX століття — голодомору 1932-1933 pp.

 Багряний, Іван. Сад Гетсиманський [Текст] : іст. роман: для ст. шк. віку / Іван Багряний. - К. : Школа, 2009. - 512 с. - (Бібліотека шкільної класики).

У часи важкого відродження повертаються в Україну імена її славних синів, одним з яких був І. Багряний – поет, письменник, публіцист, політичний діяч. Іван Багряний зазнав сталінських репресій у 30-ті роки, пройшов всі кола пекла, як і герой його роману «Сад Гетсиманський», вперше надрукований у 50-ті роки за кордоном. Дія твору відбувається в кінці 30-х років на Україні. Відкриваються страхіття сталінських катівень, прославляється непокірність людського духу.

Самчук, Улас Олексійович. Марія [Текст]. Гори говорять : повість / У. О. Самчук. - К. : Школа, 2007 ; К. : Школа, 2009. - 320 с. - (Бібліотека шкільної класики).

До видання ввійшли твори українського письменника Уласа Самчука – роман «Гори говорять» та повість «Марія» – про воістину страшні метаморфози людського буття в умовах більшовицького геноциду, серед сили-силенної гріхів якого був і чи не найбільший – голодомор. Жах цієї трагедії подається крізь призму образу Марії, яка на сімдесятому році життя зазнає разом із рештою українців страшного голоду. З огляду на похилий вік головної героїні, ця трагедія, може, і не виглядала б такою вражаючою, якби читач із кожною сторінкою твору все чіткіше не усвідомлював, що у цій старій жінці уособлена сама Україна. Несхитна в моральних своїх навичках та переконаннях, але беззахисна перед злом.

Кирій, Іван Іванович. Голодна весна [Текст] : автобіограф. повість / І. І. Кирій. - К. : Молодь, 1993. - 256 с. 

Автор книжки, відомий український письменник, у новій повісті розповідає про трагічні події 1933 року, які він хлоп'ям пережив сам, коли здійснювався геноцид проти народу України. На сторінках твору перед читачем постануть жахливі картини голоду і все, що з ним пов'язано: людоїдство, смерть, моральний занепад людини.

Для того, щоб дізнатися про наявність потрібної книги, скористайтеся електронним каталогом Марганецької центральної міської бібліотеки.

Переглядів: 958 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Ми на карті
Відзнаки