2024, Вівторок, 23.04.2024, 08:09


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Листопад » 18 » Книги до Міжнародного дня філософії
14:57
Книги до Міжнародного дня філософії

Чи часто ми ставимо собі питання, чому у світі все влаштовано так, а не інакше? Чому люди поводяться зовсім по-різному, чому по-іншому мислять та сприймають світ? На ці та безліч інших питань нам дає відповіді філософія.

19 листопада відзначається Міжнародний день філософії. 

День філософії відзначають з 2002 року в третій четвер листопада. Це свято затвердили в ЮНЕСКО, і головна його мета — привернути увагу громадськості до соціальних проблем і культурного перетворення.

Філософствувати про філософію можна нескінченно довго, але який в цьому сенс, якщо ти не Сократ :). Проте в день філософії навіть аматори можуть висловлювати свої найсміливіші думки про те, як поліпшити життя в сучасному світі, на яких проблемах потрібно зосередитися, в якому напрямі рухатися, ну і, звичайно, що було спочатку — яйце або курка :)

В День філософії дозвольте собі небагато поміркувати, якщо не над глобальними проблемами майбутнього, то хоч би над сенсом власного життя. А ще завітайте до бібліотеки!

Марганецька центральна міська бібліотека має безліч книжок з філософії. Пропонуємо вам звернути увагу на деякі з них!

Батлер-Боудон, Том. 50 видатних творів. Філософія [Текст] : ваш короткий шлях до найважливіших ідей буття, істини та сенсу : цитати з відомих книг / Т. Батлер-Боудон. - Київ : КМ-БУКС, 2019. - 454, [1] с.

Понад 2000 років філософія була найкращим провідником у досвід людського буття та справжньої природи реальності. Від Аристотеля, Платона, Епікура, Конфуція, Цицерона та Геракліта в античні часи до раціоналістів XVII століття — Декарта, Лейбніца та Спінози, від великих діячів ХХ століття — Жана-Поля Сартра, Жана Бодріяра та Симони де Бовуар до сучасних мислителів — Майкла Сендела, Пітера Сінгера та Славоя Жижека, книга «50 видатних творів. Філософія» знайомить з основними працями, які сформували філософію як дисципліну та справили відчутний вплив на реальний світ.

Сенека, Луцій Анней. Діалоги [Текст] / Л. А. Сенека ; пер. з лат. А. О. Содомора. - Л. : Апріорі, 2019. - 310 с. 

В опублікованих у цій книжці, вперше перекладених українською мовою, філософських "Діалогах" видатний римський мислитель-стоїк Сенека, блискучий майстер емоційного афористичного письма у живій бесіді з читачем радить, у який спосіб за умов моральної кризи споживацького суспільства протистояти знеособленню, осягнути душевний спокій, отже, щастя.

Ціцерон. Про старість (De Senectute) [Текст] / Ціцерон. - К. : Дніпро, 2018. - 64 с. - ISBN 978-966-578-272-8

Марк Туллій Ціцерон (лат. Marcus Tullius Cicero, 106–43 рр. до н. е.) – давньоримський політичний діяч, видатний оратор, філософ та літератор. Один із зачинателів римської розповідної прози. У цьому виданні подається його трактат про старість, під назвою: «Катон Старший або Про старість» (Cato Maior de senectute), за назвою головного учасника дискусії, який власне виголошує монолог на тему старості. Метод промови типовий для того часу. Передусім, автор виявляє погані сторони старості, пізніше виступає на її захист, заявляючи, зрештою, що з життя людина відходить не як з власного дому, але як із готелю, бо природа приділила нам тут місце на короткий час, а не на постійне перебування. Висновки свої завершує запевненням, що день, в якому покине цей світ і сполучиться з божим духом, буде для нього справді щасливим днем. Для широкого кола читачів.

 Сенека, Луцій Анней.  Моральні листи до Луцілія [Текст] / Л. А. Сенека ; пер. А. Содомора. - Львів : Апріорі, 2017. - 551 с.

Луцій Анней Сенека (бл. 4 до Р. Х. – 65 по Р. Х.) – римський філософ і письменник, видатний представник стоїцизму. У його «Моральних листах до Луцілія» звучать заклики жити у злагоді з природою, несхитно переносити удари долі, йти шляхом постійного духовного вдосконалення. Філософсько-етичні погляди, розвинуті у «Листах» належать до витоків християнської ідеології.

Сміт, Даніель. Думати, як Стів Джобс [Текст] / Д. Сміт ; пер. з англ. О. Чупи. - К. : КМ-БУКС, 2018. - 208 с.

Титан технологічних інновацій, Стів Джобс думав інакше, ніж усі інші. Він мав ртутну здатність знати, що хотіли люди, перш ніж самі це знали, і, навіть більше, він вмів продавати цю ідею. Його вплив у Силіконовій долині змінив спосіб, яким світ замислювався над технологією. Але як він досяг такого успіху? Якими були його методи?  "Думати, як Стів Джобс" розкриває філософію та ретельно відпрацьовані навички, які Джобс використовував в його подорожі до вершини та у консолідації унікального місця Apple у суспільній свідомості. З його думками про інновації, порадами: як знайти натхнення чи представити ідею, рекламу та багато іншого. Ви можете зануритися у розум майстра.

 

Мюллер, Річард. Фізика часу. Усе відбувається зараз [Текст] / Річард Мюллер; пер. з англ. А. Замоцний. - К. : Наш формат, 2019. - 344 с.

Час впливає не лише на наше сприйняття повсякдення, але й на функціонування об’єктів, які нас оточують. Наприклад, система GPS, яка допомагає нам орієнтуватися, — не могла б працювати коректно, якби ми не розуміли дивовижних властивостей часу та його зв’язків із простором, великими швидкостями та гравітацією. Яким чином час розтягується чи стискається? Що означає, коли ми кажемо: час плине? Як можна описати поняття зараз?

Бадью, Ален.  Століття [Текст] / А. Бадью. - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2019. - 304 с. - Пер. изд. : Le Siècle / Alain Badiou.

Ця книжка – водночас знайомство з думкою видатного французького філософа Алена Бадью (нар. 1937), а також філософське переосмислення ХХ століття. Автор прагне дати висловитися самому століттю, його різноманітним практикам, голосам його активістів – політичних, художніх, поетичних, театральних, наукових, психоаналітичних тощо. На переконання Бадью, головна пристрасть, що рухала століття, була «пристрасть реального»: ХХ століття надихалося не мріями, ілюзіями та утопіями, а саме мужністю поглянути реальному в вічі, стати частиною події, перейти до прямої реалізації, винайти щось нове – насамперед «нову людину» замість «старої». Саме тому все ХХ століття перебуває в парадигмі Війни, епічного зіткнення віч-на-віч, співіснування непоєднуваних речей. Усі активісти століття живуть і творять у фігурі антагонізму, зсередини якого потрібно відшукати нову організаційну дисципліну думки, нове «братерство», нове «ми». Сьогодні, залишаючись вірними пристрасті ХХ століття, нам треба запитати вслід за Бадью: «Що значить «ми» в часи миру, а не війни?» Книжка розрахована на філософів, культурологів, істориків, літературознавців і теоретиків мистецтва.

Далай-Лама. Книга радості. Вічне щастя в мінливому світі [Текст] / Його Святість Далай-Лама, архієпископ Десмонд Туту за участю Дуґласа Абрамса ; [пер з англ. Тетяни Микитюк]. - Друге вид. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2019. - 400 с. - Пер. изд. : The Book of joy. Lasting happiness in a changing world / His Holiness Dalai Lama and archbishop Desmond Tutu with Douglus Abrams. - London, 2016.

Бесселер за версією The New York Times. Поради від Далай-лами та архієпископа Туту. Відповіді на питання: як впоратися з гнівом, люттю, горем, відчаєм, зневірою.

Світові духовні лідери, лауреати Нобелівської премії миру, Далай-лама і Десмонд Туту діляться секретами, що допоможуть поглянути на себе і власне життя по-новому. Автори навчать, як досягти духовної гармонії, розкажуть про причини виникнення негативних емоцій і про те, як давати їм раду. Радість закладено в кожному з нас, це почуття не залежить від соціального статусу, матеріального добробуту, сім’ї чи кар’єри. Стань щасливішим уже сьогодні!

Харарі, Ювал Ной. Homo Deus. За лаштунками майбутнього [Текст] / Ювал Ной Харарі ; з англ. пер. Олександр Дем’янчук. - Київ : BookChef, 2019. - 509, [17] с. : іл. - Назва обкл. : Homo Deus. Людина божественна. За лаштунками майбутнього. - Дод. тит. арк. англ. - Бібліогр.: с. 492-[510]. - Пер. изд. : Homo Deus. A brief history of tomorrow / Yuval Noah Harari. - 2015.

Ювал Ной Харарі, професор історичного факультету Єврейського університету в Єрусалимі, у книжці «Homo Deus» піднімає філософські питання, аналізує досвід, який людство здобуло за час свого розвитку, заглиблюється в наші емоції і свідомість. Автор пропонує ескіз майбутнього людства, цілком реальний і не обов’язково райдужний. Скажімо, люди завжди хотіли подолати старість і злидні й дорівнятися до богів. Але для цього вони мають отримати контроль над власною біологічною основою. Якщо колись смерть і біль зникнуть із нашого життя, а підстави сподіватися на це не такі вже й нереальні, ми зможемо подвоїти тривалість життя або й жити скільки заманеться… На допомогу нам уже зараз приходять різноманітні пристрої зі штучним інтелектом. Та чи впевнені ми, що комп’ютери не мають жодних відчуттів чи бажань? А якщо вони не мають їх нині, то, може, коли стануть значно складнішими, зможуть розвивати власну свідомість? Якщо так станеться, як ми про це дізнаємося? І головне питання — якими будуть суспільні відносини? Чи не стане пересічна людина рабом штучно створених і вічно живих істот із незбагненною свідомістю? Ювал Харарі в цій книзі не дає відповідей, а пропонує читачеві самому їх шукати. Відчуйте подих нової епохи вже зараз!

Вюллер, Трюльс. Що таке час [Текст] / Трюльс Вюллер. - К. : Ніка-Центр, 2018. - 160 с. 

Час керує нашим життям. Усе на світі відбувається в часі – від минулого через теперішнє й у майбутнє. Але що таке час? Норвезький вчений Трюльс Вюллер у своїй книжці якомога різнобічніше висвітлює це питання.

Фромм, Еріх. Втеча від свободи [Текст] = Escape from Freedom / Е. Фромм. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 284, [2] с. 

Основоположник психоаналізу Зиґмунд Фройд говорив: "Більшість людей насправді не хочуть свободи, тому що вона передбачає відповідальність, а відповідальність лякає людей". Може, тому втеча від свободи цілком прийнятна для більшості? Еріх Фромм розкриває перед читачем саму суть свободи, чим вона є для сучасної особистості. Чи існує зв’язок між авторитарними режимами та втечею від свободи? Як пояснити той факт, що деякі люди добровільно відмовляються від незалежності, віддаючи перевагу рабству й обираючи конформізм? Чому свобода може спричиняти почуття самотності, страху та безсилля? І чи справді свобода має дві форми - хорошу й погану? Еріх Фромм розглядає феномен свободи і відповідає на ці одвічні питання.

Спіноза, Бенедикт. Теологічно-політичний трактакт [Текст] / Б. Спіноза. - К. : Вид-во Соломії Павличко "Основи", 2005. - 237 с.

"Теологічно-політичний трактат" видатного нідерландського філософа-пантеїста Бенедикта (Баруха) Спінози (1632-1677) - один із перших його кроків на шляху до створення цілісної картини світу і зрозуміння "першопричини і походження речей", що мислилося як пантеїстичне розкриття генезису всіх предметів та природних явищ з погляду тотожності Бога та природи як єдиної, вічної та нескінченної субстанції. Почавши з аналітичного розгляду текстів Старого та Нового Заповіту і критики схоластичних поглядів у контексті відомих йому історичних та суспільних закономірностей, філософ прийшов до раціоналістичного осмислення атрибутів світового становлення.

 Успенский, Петр. TERTIUM ORGANUM "Ключ к загадкам мира" [Текст] / П. Успенский. - М. : ЭКСМО-Пресс, 2000. - 688 с. - (Антология мысли). 

Книга "Tertium organum" одного из интереснейших мыслителей начала XX века П.Д.Успенского является, по словам автора, "ключом к загадкам мира, к тайнам пространства и времени". Он исследует эти тайны, а вместе с ними оккультизм и любовь, одушевленную природу, голоса камней, математику бесконечного, логику экстаза, мистическую теософию, космическое сознание, мораль, рождение сверхчеловека. Привлекательность его сочинений в том, что по форме они соотносятся и одновременно соперничают с научными трудами, привычными для нас научными сочинениями, что подсознательно привлекает тех, кто впервые сталкивается с литературой по многочисленным традициям "внутреннего делания" и мистического опыта.

Фрейд, Зигмунд. Я и Оно [Текст] / З. Фрейд. - М. : ЭКСМО-Пресс ; Харків : Фолио, 1998. - 1040 с. - (Антология мысли).

Зигмунд Фрейд - австрийский психолог, психиатр и невропатолог, основоположник психоанализа, автор многочисленных трудов: "Толкование сновидений", "Психопатология обыденной жизни", "Остроумие и его отношение к бессознательному", "Тотем и табу" и т.д.
Представления Фрейда о бессознательном, о сублимации, о динамической психической структуре личности и мотивах человеческого поведения, значении детского эмоционального опыта в душевной жизни взрослого, постоянном психическом влечении к эросу и смерти нашли широкое распространение в современной культуре.
В настоящем издании представлены работы, считающиеся теоретической кульминацией творчества Фрейда. В них сформулированы и обоснованы предпосылки мысли Фрейда, а также обозначены сами источники возникновения существенных положений психоанализа.

Васильева, Е.К. 100 знаменитых мудрецов [Текст] / Е. К. Васильева ; худож. оформ. Л. Д. Киркач. - Харьков : Фолио, 2008. - 512 с. - (Сто великих). 

Философами были люди самых разных сословий, ученых степеней, титулов, уровня образованности и профессиональных интересов - от императоров (Марк Аврелий) до простых ремесленников (Якоб Беме); от выдающихся политиков и общественных деятелей (Томас Мор, Бенджамин Франклин) до противников всякой власти (Диоген, Николай Бердяев); от священников (Пьер Абеляр, Фома Аквинский) до атеистов (Демокрит, Джон Локк)...
Многие мыслители при жизни и даже после смерти подвергались преследованию, их сочинения сжигались, часто они вынуждены были скрываться за границей, годами скитаться вдали от родины, не имея возможности печататься и заниматься публичной деятельностью...
В конце книги прилагается краткий словарь терминов, которые наиболее часто встречаются при изложении жизнеописаний и творчества знаменитых мыслителей.

Більше дізнатися про наявність книг в фонді бібліотеки ви можете в електронному каталозі.

Переглядів: 345 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Ми на карті
Відзнаки