2024, Четвер, 28.03.2024, 22:55


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Жовтень » 21 » Книги, які розширюють світогляд
15:10
Книги, які розширюють світогляд

Серед нових надходжень до Марганецької центральної міської бібліотеки пропонуємо звернути увагу на особливі книги. Вони сповнені роздумами мислителів та народною мудрістю. Вони відкриють вам нові грані світосприйняття. Запитуйте ці книги на абонементі Марганецької центральної міської бібліотеки.

Дочинець, Мирослав. Світло семи днів [Текст] : маленькі історії для душі / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2018. - 207 с. 

Ми гадаємо, що в світі все просто. Так, все просто. Але зовсім не так. Письменник, лауреат Шевченківської премії Мирослав Дочинець сповідує кредо свого вчителя Григорія Сковороди - з видимого пізнавати невидиме. Щоби наблизитись до людського образу, який залишається для нас найбільшою таємницею. Неосяжним словом проникнути у Всесвіт душі. Це маленькі історії про велике, значуще, вічне. Це - наближення до істин, огорнутих у живе слово, які не просто щось виражають, а направду вражають. Це - спроба в хаосі життя пізнати заповідану нам радість. Це - наповнення світлом наших днів і трудів, нашого тривку в цьому незбагненному світі.

Сенека, Луцій Анней. Діалоги [Текст] / Л. А. Сенека ; пер. з лат. А. О. Содомора. - Л. : Апріорі, 2019. - 310 с. - ISBN 978-617-629-310-1

В опублікованих у цій книжці, вперше перекладених українською мовою, філософських "Діалогах" видатний римський мислитель-стоїк Сенека, блискучий майстер емоційного афористичного письма у живій бесіді з читачем радить, у який спосіб за умов моральної кризи споживацького суспільства протистояти знеособленню, осягнути душевний спокій, отже, щастя.

Ціцерон. Про старість (De Senectute) [Текст] / Ціцерон. - К. : Дніпро, 2018. - 64 с. - ISBN 978-966-578-272-8

Марк Туллій Ціцерон (лат. Marcus Tullius Cicero, 106–43 рр. до н. е.) – давньоримський політичний діяч, видатний оратор, філософ та літератор. Один із зачинателів римської розповідної прози. У цьому виданні подається його трактат про старість, під назвою: «Катон Старший або Про старість» (Cato Maior de senectute), за назвою головного учасника дискусії, який власне виголошує монолог на тему старості. Метод промови типовий для того часу. Передусім, автор виявляє погані сторони старості, пізніше виступає на її захист, заявляючи, зрештою, що з життя людина відходить не як з власного дому, але як із готелю, бо природа приділила нам тут місце на короткий час, а не на постійне перебування. Висновки свої завершує запевненням, що день, в якому покине цей світ і сполучиться з божим духом, буде для нього справді щасливим днем. Для широкого кола читачів.

Мустафін, Олексій. Золоте руно [Текст] : історія, заплутана в міфах / О. Мустафін. - Х. : Фоліо, 2019. - 154 с. - (Шкільна б-ка укр. та світ. літ-ри).

«Золоте руно» — незвична розповідь про відомі з дитинства міфи та легенди Давньої Греції. Несподівана спроба відшукати у казці історичну правду і реконструювати за легендарними переказами справжню історію мікенської цивілізації — яскраву, криваву і повчальну, уроки якої стануть в нагоді й сучасним українцям. Державотворець Сізіф, прибиральник Геракл, політемігрант Одіссей, винахідник Мідас — якими в реальності були герої стародавніх міфів? Завдяки чому піднеслися і чому занепали стародавні міста-палаци? І хто насправді зруйнував світ, оспіваний Гомером? На ці питання відповідає своєю новою книжкою Олексій Мустафін. 

Буйських, Юлія Сергіївна. Жіночі образи української міфології. Колись русалки по землі ходили... [Текст] / Ю. С. Буйських. - Харків : Клуб Cімейного Дозвілля, 2018. - 320 с.

Здавна й дотепер українці вірили в русалок, відьом та потерчат, уважали, що «нечистий» дух передчасно померлих змушує їх «ходити» після смерті й шкодити живим, а лісами сновигають звабники-перелесники. Доля та Смерть в уявленнях людей були цілком реальними створіннями, які мали жіночу подобу, так само як Пропасниця та Чума, Неділя і П'ятниця… Розмаїття надприродних істот, чиє походження, вигляд і функції тісно пов'язані із повсякденням людей, становить складну систему міфологічних уявлень населення України. Ця книжка - поєднання наукової інтерпретації міфологічних вірувань і уявлень українців та «живих» усних текстів, записаних авторкою від носіїв традиції в різних регіонах України. Традиційні жіночі постаті української міфології проаналізовані разом із такими явищами культури, як народна релігійність і народна медицина. Книжка орієнтована на широку читацьку аудиторію та буде цікавою кожному, хто прагне поглибити свої знання з української культури.

Гордер, Юстейн. Різдвяна містерія [Текст] / Ю. Гордер ; пер. з норв. Н. Іліщук. - Львів : Літопис, 2019. - 252 с.

Відомий норвезький письменник Юстейн Ґордер у своїй книжці майстерно передає неповторну атмосферу очікування великого дива Різдва Христового. Розповідь у формі передріздвяного календаря дає змогу читачам разом із хлопчиком Йоакимом прожити і пережити знову біблійну історію за до­помогою магічної мандрівки крізь час і простір у Вифлеєм, коли там сталася радісна новина – народилося Дитятко Ісус. Для сімейного читання і спільного проживання дивовиж­ної містерії Різдва.

Манро, Ренделл. А що, як?. [Текст] : серйозні відповіді на абсурдні запитання / Р. Манро. - Х. : Віват, 2019. - 320 с. - (Щось цікаве). - Пер. изд. : What it? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions / R. Munroe. - New York, 2014. - ISBN 978-966-942-287-3

А що, як усі люди на Землі одночасно посвітять на Місяць лазерними указками? А що, як комусь удасться осушити всі океани? А що, як усі блискавки на світі вдарять в одне й те саме місце? «А що, як?..» — це така книжка, у якій автор досліджує гіпотетичні головоломки, від філософських до наукових, у яких передбачається цілковите зникнення людства чи хоча б по-справжньому великий вибух, і дає серйозні відповіді на найнеймовірніші запитання, які, можливо, ніколи не спадали вам на думку. Ця книжка — рідкісна комбінація навчання і розваги.

Строгац, Стівен. Екскурсія математикою [Текст] : як через готелі, риб, камінці і пасажирів зрозуміти цю науку / С. Строгац ; пер. з англ. А. Дудченко. - К. : Наш формат, 2019. - ISBN 978-617-7682-56-0 (папер. вид.). 

Математика — це не прісний набір формул. Вона скрізь, якщо знати, куди поглянути. Як розгледіти синусоїди у смужках зебри? Що таке «математика матраців»? Як кидки в баскетболі пояснюють основи лічби? У цій книжці автор проведе математичну екскурсію: від рівня садочка до університетського, даючи можливість будь-кому розібратися в цьому предметі й полюбити його. Книжка для найширшого кола читачів, всіх, хто любить математику або навпаки не розуміє її, для батьків, викладачів. Навіть якщо маєте страх перед математикою, ви просто не зможете відірватися від книжки та зрештою зрозумієте цей предмет. Книжку перекладено 15-ма мовами.

Клочко, Діана. 65 українських шедеврів. Визнані і неявні [Текст] / Д. Клочко. - Київ : ArtHuss, 2019. - 255 с.

Мистецтвознавиця і лекторка Діана Клочко запрошує у мандрівку історією українського мистецтва від VII століття і до останнього року перед здобуттям  Незалежності.  Українська ікона, живопис, скульптура, графіка в українських музеях, приватних колекціях і світовому контексті. Розмова про мистецтво, що сформувало нас.

Шукайте потрібні вам книги в електронному каталозі та запитуйте їх в Марганецькій центральній міській бібліотеці.

Переглядів: 388 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ми на карті
Відзнаки