2024, Вівторок, 23.04.2024, 11:01


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Серпень » 6 » Книги про митців та мистецтво
11:35
Книги про митців та мистецтво

Книги про митців та мистецтво зацікавлять не лише людей, задіяних в культурі. Не менш цікавими вони будуть для тих, хто вміє насолоджуватися та цінувати справжнє мистецтво та його творців. Пропонуємо вашій увазі нові книги, що з'явилися в Марганецькій центральній міській бібліотеці.

Бюттнер, Нільс. Ієронім Босх. Видіння і кошмари [Текст] / Нільс Бюттнер ; [пер. з англ. І. Шевченко]. - Харків : Фабула. - [Б. м.] : Ранок, 2019. - 143, [48] с. : кольор. іл. - Бібліогр.: с. 129-139. - Пер. изд. : Hieronymus Bosch. Visions and Nightmares / Nils Büttner. - 2015. 

Ієронім Босх — один із найзагадковіших художників в історії. Навколо його творів назбиралося чимало інтерпретацій, здебільшого з акцентами на шаленстві його фантазії та на містичності. Що нам відомо про життя цього дивного і надзвичайно талановитого митця — без домислів, напевне? Якими поставали його твори для сучасників? Які натяки на тогочасні події він залишав на картинах? Як він поєднав демонічність із моралізаторством? Про все це та про інші загадки творчої фантазії Босха йдеться у фактологічно вивіреному й легкому для читання тексті Нільса Бюттнера.   

Роддам , Джордж. Це Ван Гог [Текст] / Дж. Роддам ; з англ. пер. Т. Савчинська ; іл. С. Гарасимович. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. - 80 с. : іл. ; 22 см. - Бібліогр.: с. 80.

Вінсент ван Гог – нідерландський художник-постімпресіоніст, один із найвидатніших та найвпізнаваніших митців ХIХ ст. За своє трагічно коротке життя він створив низку геніальних полотен, у кожному з яких відчувається особлива експресія. Ван Гог втілював у живописі своє емоційне сприйняття світу: чи то захоплення красою природи, чи відгук на людське горе. Ця книжка – ілюстрований життєпис художника, своєрідна мозаїка з його біографії, фрагментів листування з братом Тео та знаменитих картин.

Мелешкіна, Ірина. Мандрівні зорі в Україні. Сторінки історії єврейського театру [Текст] / Ірина Мелешкіна ; [Нац. ун-т "Києво-Могилян. акад.", Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства]. - Київ : Дух і Літера, 2019. - 302, [49] с. : іл., фот. - Бібліогр.: с. 293-[302]. 

В книжці представлена історія діяльності єврейських театрів на території України в ХІХ–ХХ ст. Унікальне ілюстроване видання вперше докладно розповідає про п’єси, режисерів,  художників та акторів кожного з театрів. Подані зображення практично невідомих раніше оригінальних ескізів, афіш та фотографій.  Видання розраховане на дослідників єврейської культури, студентів та усіх, хто цікавиться юдаїкою в Україні.

Гук, Філіп. Галерея пройдисвітів [Текст] : історія мистецтва й арт-дилерів / Ф. Гук ; пер. з англ.: Л. Базь, П.Білак. - Київ : ArtHuss, 2019. - 327 с.

«Мистецтво для ХХІ століття — нова релігія. Купувати мистецтво — це як вияв релігійності: тут здійснюється акт віри. Намагання раціоналізувати цей процес шляхом аналізу ціни, заплаченої за видатний мистецький витвір, не має сенсу так само, як застосування наукових пояснень до трансцендентального релігійного досвіду», — пише Філіп Гук у вступі до книжки «Галерея пройдисвітів: Історія мистецтва й арт-дилерів». Це справді погляд під незвичним кутом — історія становлення професії на межі мистецтва й бізнесу, представники якої склали ціну безцінному й породили новий ринок, де жага до прекрасного в поєднанні з самолюбством і жадобою грошей витворювали чудернацькі сюжети, формували канони й визначали напрями розвитку мистецтва.  Знавці й шанувальники живопису (часом навіть і самі митці), творці міфів і ажіотажу, винахідливі продавці й аферисти, готові до будь-якого ризику, — попри ореол шляхетності й дотичності до високого вони були ще ті пройдисвіти, та інші тут і не втрималися б. Вони майстерно розпалювали самолюбство аристократів і нуворишів, підохочували конкуренцію колекціонерів, робили карколомні кар’єри й заробляли шалені капітали, пишучи правила до однієї з найкрасивіших ігор, у які людство не втомлюється бавитися й досі.

Шмітт, Ерік-Емманюель. Мадам Пилінська і таємниця Шопена [Текст] / Е. -Е. Шмітт ; пер. з франц. І. С. Рябчій. - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2019. - 96с. 

Ерік-Емманюель Шмітт у ролі головного героя своєї історії шукає розгадку генія Шопена та музики. Верленівський маніфест «Найперше – музика у слові!» набуває нового значення завдяки багаторічній школі гри на фортепіано та появі у житті автора ексцентричної жінки. Вона допомагає йому зрозуміти не лише музичне мистецтво, але нове мистецтво жити й творити-писати себе і світи. Молодий філософ у пошуках правдивого і справжнього в музиці потрапляє у великий світ літератури, десятиліттями відточує свій талант, аби осягнути словами те, для чого слів ще не існує… Для широкого кола читачів, а також усіх, хто прагне навчитися грати й писати.    

Гете, Йоганн Вольфганг. Вибіркові спорідненості [Текст] / Й. В. Гете ; пер. з нім. Ю. Прохасько. - Львів : Література та мистецтво, 2019. - 200 с. 

У Ваших руках саме той твір Й. В. фон Ґете, що його сам автор вважав своїм найвдалішим та найвидатнішим; у кожному разі, один із кращих романів світової літератури – «Вибіркові споріднення».  На сторінках цієї книги автор порушує низку засадничих людських тем, які обертаються головним питанням новочасності: чому добрі, зичливі, добромисні, привітні і приязні, прекрасно освічені й заможні, культурні й культивовані, першорядно виплекані й рафіновані люди, щиро й переконано бажаючи блага собі й ближнім, не спроможні зробити добре ні собі, ні іншим, не годні добре облаштуватися в цьому світі? Чому найкращі помисли тонуть в хаосі, а найліпші наміри закінчуються катастрофами?  Цей роман – у першому українському перекладі – належить до тих творів, які справді можуть змінити життя. Пропонована книга розрахована на широке коло читачів.

Юнгер, Майлз Дж. Пікассо: живопис, що шокував світ [Текст] / Майлз Дж. Юнгер ; [пер. з англ. О. Татаренко]. - Харків : Фабула. - [Б. м.] : Ранок, 2019. - 445, [18] с. : іл. - (#PROCREATORS). - Бібліогр. в кінці гл. - Пер. изд. : Picasso and the Painting that shocked the world / Miles J. Unger. - 2018.

Книга американського мистецтвознавця Майлза Юнгера — це розповідь про те, як невідомий юний художник із Барселони на ім’я Пабло Руїс став «тим самим Пікассо», найвпливовішим митцем ХХ століття. Його перші кроки в Парижі були позначені відчайдушною боротьбою, часто відчаєм і зневірою, але Пікассо пізніше згадував їх як найщасливіші в житті. Це історія художнього генія з особливим творчим даром, сповнена розчарувань та триумфів, відчаю, кохань та марень в атмосфері богемного Монмартра — осердя паризького авангарду, розпусти, анархізму та злочинності. Саме там за драматичних обставин народився один із великих шедеврів, що докорінно змінили шляхи сучасного мистецтва.

Запитуйте ці книги на абонементі Марганецької центральної міської бібліотеки.

Більше дізнатися про наявність книг в фонді бібліотеки ви можете в електронному каталозі.

Переглядів: 363 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ми на карті
Відзнаки