2024, Четвер, 28.03.2024, 21:02


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Вересень » 11 » Книжкові новинки - грунтовні праці
15:37
Книжкові новинки - грунтовні праці

Шановні читачі! Пропонуємо вашій увазі нові книги, грунтовні праці, які розглядають означені теми досить суттєво та об'єктивно. Деякі з представлених книг є бестселерами та обрані для екранізацій. 

Запитуйте ці книги на абонементі Марганецької центральної міської бібліотеки!

Історія європейської ментальності [Текст] / ред. П. Дінцельбахер ; пер. з англ. В. Кам'янець. - 2-е вид. - Львів : Літопис, 2019. - 632 с.

Історію європейської ментальності від античності й до наших днів досліджено крізь призму формування i розвитку основних концептів людського життя: релігійності, сексуальності та кохання, хвороби, віку, смерті, страхів, комунікації, “свого” й “чужого”, простору i часу тощо. Доступний виклад матеріалу заохотить до читання не тільки фахівців – істориків, культурологів, етнологів, – але й усіх, хто цікавиться культурно-історичним розвитком європейських народів.

Даймонд, Джаред. Колапс. Чому одні суспільства занепадають, а інші успішно розвиваються [Текст] / Дж. Даймонд ; пер. з англ. В. Горбатько. - К. : КМ-БУКС, 2019. - 688 с.

Автор книги - лауреат Пулітцерівської премії за книгу "Зброя, мікроби і сталь". Книгу "Зброя, мікроби і сталь" було обрано та закуплено для бібліотек у 2018 році. Експерти визнали книгу "Зброя, мікроби і сталь" як таку, що заслуговує на першочергову увагу! Певним чином "Колапс" є продовженням книги "Зброя, мікроби і сталь" - тут пояснюється, що саме призводить суспільства до занепаду і загибелі. Наукове редагування книги - Тимофій Брік, д-р філософії в галузі економічної історії, викладач Київської школи економіки.

Нас немов магнітом притягують монументальні руїни, що їх залишили по собі цивілізації минулого, вабить їхня видовищна краса і таємниці, які в них криються. Масштаб руїн свідчить про багатство й могутність тих, хто їх споруджував. Однак чому пішли у небуття не лише ті, хто будував ці споруди, а й власне суспільства, до яких вони належали? Куди зникли цілі народи? Якщо подалися геть, то куди і чому? Чи не загинули вони жахливою смертю? За цією романтичною таємницею не дає спокою бентежна думка: а чи не може схожа доля спіткати сучасне суспільство? Автор книги не лише пропонує новий погляд на історію, причини розквіту та занепаду давніх культур, а й окреслює виклики і загрози, які невпинно постають перед сучасною цивілізацією, та можливі шляхи їх усунення.

"Колапс" - науково-популярна книга американського еволюційного біолога Джареда Даймонда, в якій досліджуються причини занепаду людських суспільств. Професор географії та фізіології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі Джаред Даймонд є автором світових інтелектуальних бестселерів. У 1998 році Даймонд отримав Пуліцерівську премію за книгу "Зброя, мікроби і сталь", яка була присвячена аналізу причин успіху тих чи інших суспільств. Певним чином "Колапс" є її продовженням - тут пояснюється, що саме призводить суспільства до занепаду і загибелі. Даймонд спочатку ретельно досліджує причини занепаду стародавніх культур - суспільства острова Пасхи, поселень вікінгів у Гренландії, індійців Майя в Америці тощо, а потім переконливо доводить, що багато з сучасних суспільств, передусім Китай і Північна Америка, стоять на роздоріжжі і в недалекому майбутньому повинні вирішити для себе, хочуть вони існувати чи готові загинути. Як і у "Зброї, мікробах і сталі", він спростовує етноцентричні пояснення розглянутих колапсів, а натомість зосереджує увагу на екологічних чинниках.

Світовий бестселер! У 2010 році на National Geographic вийшов документальний фільм Collapse, заснований на книзі Даймонда.

Балаге, Гільєм. Мессі [Текст] / Г. Балаге ; пер. Ю. Скавінський. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 728 с. 

Сьогодні Мессі — володар «Золотого м’яча» і «Золотої бутси», «новий» Марадона, один із найрезультативніших гравців ФК «Барселона» та найкращий гравець сучасності... А починав він як сором’язливий, проте амбіційний хлопець з дефіцитом гормона росту та слабкими фізичними даними. Вже у юному віці він творив щось неймовірне на футбольному полі та обходив гравців, старших за нього. А ще «Блоха», як прозвали Мессі, понад усе мріяв грати у професійний футбол. Заради своєї мети йому довелося емігрувати, розлучитися з сім’єю, пройти дорогий курс лікування, пережити чимало травм та цькування преси, щоб стати тим, ким він є — найкращим футболістом світу. Ґільєм Балаґе, зібравши коментарі впливових людей зі світу футболу, привідкриває завісу, яким насправді був у житті та футболі Ліонель Мессі, вихідець із бідних кварталів аргентинського містечка Роcаріо, якого охрестили генієм футболу.  

Батлер-Боудон, Том. 50 видатних творів. Політика [Текст] / Т. Батлер-Боудон ; пер. з англ. Р. Клочко. - К. : КМ-БУКС, 2019. - 480 с. - Література. С.475 - 478.

Книжка «50 видатних творів. Політика» дає уявлення про твори провідних лідерів від Авраама Лінкольна й Вінстона Черчилля до Маргарет Тетчер, а також про твори, які змінили уми людей і світ. Вона охоплює часовий проміжок у 2500 років, правих і лівих, мислителів і діячів, економістів (Мансур Олсон) і активістів (Саул Алінський), воєнних стратегів (Клаузевіц), лідерів зі стратегічним мисленням (Сунь Ятсен), філософів свободи (лорд Актон, Ісая Берлін, Роберт Нозік), пропагандистів ідей лівих (Жан-Жак Руссо, Емма Голдман, Мері Волстонкрафт) і консервативних (Едмунд Берк). Також у ній розглядається лібералізм — політична філософія, що наголошує на особистій свободі як найвищій цінності разом з відкритими суспільствами й ринковою економікою.

Пересунько, Тіна. Культурна дипломатія Симона Петлюри [Текст] : "Щедрик" проти "русского мира". Місія Капели Олександра Кошиця (1919-1924) / Т. Пересунько ; Національна академія наук України, Інститут української археографії та джерелознавства ім.М.Грушевського НАН України, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України. - К. : АртЕк, 2019. - 312 с. - (100 років культурної дипломатії України). 

Як всесвітньовідомий «Щедрик» Миколи Леонтовича потрапив за кордон? Хто спродюсував мистецьку інтервенцію «української весни»? Чому Україна не сьогодні розпочала культурно-інформаційну протидію російській пропаганді в світі і чи не була вона більш успішною 100 років тому? У виданні вперше оприлюднюється унікальна хроніка тріумфального турне Української Республіканської Капели під орудою диригента Олександра Кошиця у країнах Західної Європи, Північної та Південної Америки у 1919–1924 роках. Гастролі Капели, як представницької державної інституції Української Народної Республіки, ініційовані Головою Директорії і Головним Отаманом військ УНР Симоном Петлюрою з метою протидії російській пропаганді та промоції української незалежності в Європі. Саме завдяки цим гастролям світ уперше почув «Щедрика» Миколи Леонтовича, а українська культура і державний престиж України здобули позитивний резонанс у 17 країнах світу. Авторкою зібрано та оприлюднено кількасот унікальних рецензій європейської та американської преси, листи видатних політичних і культурних діячів світу з відгуками про Україну і українську культуру. Подаються фрагменти подорожніх щоденників учасників турне, листування Симона Петлюри і Олександра Кошиця, урядові документи культурної політики УНР. Усього опубліковано понад півтисячі архівних документів, що демонструють тяглість державних традицій України в галузі культурної дипломатії і спроможність української культури на світовий резонанс. Книга є результатом кількарічної дослідницької роботи авторки у фондах Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України. Проект приурочено до відзначення у 2019 році 140-річчя з дня народження Симона Петлюри, 100-річчя європейської прем’єри «Щедрика» і 100-річчя культурної дипломатії України і спрямовано на промоцію іміджевої спадщини Української Народної Республіки в галузі культурної дипломатії.

Фукуяма, Френсіс. Витоки політичного порядку. Від промислової революції до глобалізації демократії [Текст] / Ф. Фукуяма ; пер. з англ.: Р. Корнут, Т. Цимбал. - К. : Наш формат, 2019. - 608 с. - Пер. изд. : Political order and political decay. From the industrial revolution to the globalization of democracy / Fukuyama Francis.

Вивчення розвитку людських суспільств не зводиться до каталогізації видатних постатей, подій, конфліктів і політичних рішень. Щоб зрозуміти основні процеси та поворотні моменти, слід дослідити, як виникали, змінювалися й занепадали політичні інститути — переконує професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма. У другому томі своєї праці він аналізує, як розвивалися та взаємодіяли держава, право й демократія протягом останніх двох сторіч. Українське видання виходить зі спеціальною передмовою автора. 

Фукуяма, Френсіс. Витоки політичного порядку. Від прадавніх часів до Французької революції [Текст] / Ф. Фукуяма ; пер. з англ. Р. Корнут. - 2-ге вид. - К. : Наш формат, 2019. - 576 с. - Пер. изд. : The Origins of Political Order: From Prehuman Times to the French Revolution / Fukuyama Francis.

Кожній розвиненій державі властиві три компоненти: ієрархічна структура влади, підзвітний уряд і верховенство права — у цьому переконаний філософ та політолог Френсіс Фукуяма. Гармонійне поєднання цих трьох властивостей, а також мінімальний рівень пов’язаності політичних еліт дають країні змогу повноцінно розвиватися у демократичному напрямку. Але чому не всім державам вдається подолати цей шлях? Як країни долають трансформаційний період? Чому деякі держави застрягають в авторитаризмі? Які історичні передумови для такої ситуації?

Гренн, Девід. Вбивці квіткової повні. Таємниця індіанських убивств та народження ФБР [Текст] / Д. Гренн. - К. : КМ-БУКС, 2018. - 344 с. - Пер. изд. : Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI. 

Бестселер The New York Times! Фіналіст книжкової премії National Book Award.

Найменована найкращою книгою року за версіями таких провідних видань: Wall Street Journal, The Boston Globe, San Francisco Chronicle, GQ, Time, Newsday, Entertainment Weekly, Time Magazine, NPR's Maureen Corrigan, NPR's "On Point," Vogue, Smithsonian, Cosmopolitan, Seattle Times, Bloomberg, Lit Hub's "Ultimate Best Books," Library Journal, Paste, Kirkus, Slate.com and Book Browse.
Невдовзі екранізація! Режисер - Мартін Скорсезе! У головних ролях Леонардо Ді Капріо та Роберт де Ніро! Одним зі сценаристів є Ерік Рот, відомий своєю роботою над фільмами "Форрест Гамп", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона" та "Страшенно голосно і неймовірно близько"!

1920-ті роки. Низка таємничих убивств та зникнень прокочується племенем осейджів; на їхній території в Оклахомі було знайдено нафту, і вони - один з найзаможніших народів світу за доходом на душу населення. Родичів Моллі Буркгарт отруюють і розстрілюють одне за одним. Та це лише початок - скоро гинути починають і інші члени племені, а також ті, хто брався розвідувати ці вбивства самотужки.
Молодий директор ФБР Едґар Гувер береться за справу, яка стала однією з перших для агенції. Він наймає колишнього техаського рейнджера Тома Вайта і формує команду підпільних оперативників, аби розплутати цю таємницю. Історична документальна розвідка Девіда Ґренна занурить читача у світ жадоби і корупції в одному останніх залишків Дикого Заходу США.

 

Анонім. Жінка в Берліні [Текст] / Анонім ; пер. з нім. Роксоляна Свято ; [авт. передм. Оксана Луцишина]. - Київ : Комора, 2019. - 304 с.

Впродовж восьми тижнів, з 20 квітня по 22 червня 1945 року, 34-літня берлінська журналістка, залишившись із невеликою групою сусідів у багатоквартирному будинку без їжі, електрики, газу й води, провадила щоденні записи свого досвіду виживання у плюндрованому Червоною Армією місті. В результаті постав унікальний літературний та історичний пам’ятник, якому в мемуаристиці Другої світової війни належить почесне місце — поруч із щоденниками Анни Франк, Віктора Клемперера та Мічігіко Хачійя.  Кмітлива, спостережлива, сповнена вітальних сил і непохитного здорового глузду, героїня-оповідачка «Жінки в Берліні» стала голосом безсловесних мільйонів жінок, яким випало відбудовувати життя з руїн, у матеріально й морально знищеному світі.

Дізнатися більше про наявність книг в фонді Марганецької центральної міської бібліотеки ви можете в електронному каталозі.

Переглядів: 288 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Ми на карті
Відзнаки