2024, Четвер, 28.03.2024, 20:25


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Березень » 4 » Книжкові новинки з українського мовознавства
12:32
Книжкові новинки з українського мовознавства

Мова - то скарб нації. А українська література - то сама суть українського народу, його різноманітність, самобутність та неповторність. І це не просто слова. Марганецька центральна міська бібліотека отримала нові книги,які збагатять вас знаннями про українську мову, літературу та розкриють певні маловідомі сторінки розвитку української спільноти.

Клименко, Наталія. Українська легко! [Текст] / Наталія Клименко, Павло Мельник-Крисаченко ; [іл. П. Мельник-Крисаченко]. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. - 283, [4] с. : кольор. іл. - (Мова ДНК нації). 

Українська без суржику, русизмів і кальок за допомогою інфографіки! Видання з наочними ілюстраціями та стислими правилами, прикладами вживання і корисними статтями. Цю книжку створено з мрією про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською. Видання для тих, хто:
– спілкується українською і хоче вдосконалити свої знання;
– прагне запобігти помилковому слововживанню;
– бажає дізнатися нові фразеологізми й синоніми;
– намагається уникнути вживання не властивих українській мовній традиції зворотів і висловів. 

Булаховський, Кирило А. Цікаве мовознавство [Текст] / К. А. Булаховський. - 2-е вид., перероб. і розшир. - Львів : Апріорі, 2019. - 199 с. : іл. - ISBN 978-617-7429-28-8.

Пропонована книжка запрошує читача в неймовірний і чарівний світ мовознавства. У ній ви дізнаєтесь, що таке мова, скільки мов на світі, якими можуть бути мови цивілізацій інших планет, як розшифрували єгипетські ієрогліфи та багато іншого. Значну увагу приділено українській мові – нашому з вами духовному багатству. Крім української, згадано десятки інших мов, наведено багатий ілюстративний матеріал, у тому числі призабуту українську лексику, приклади з фольклору та художньої літератури. Видання адресоване учням, батькам, учителям, студентам, викладачам, усім, хто цікавиться мовними питаннями.

Вусик, Олексій Сергійович. Словник українських синонімів [Текст] : понад 2500 синонім. гнізд / О. С. Вусик ; за ред. д-ра філол. наук, проф. А. М. Поповського. - Вид. 2-ге, допов. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2013. - 575 с. - Назва обкл., корінця : Словник синонімів української мови. - ISBN 978-966-10-2353-5.

Словник містить різнобічну характеристику синонімів сучасної української мови. Це плід багаторічної праці автора-письменника.
Розрахований на філологів, письменників, журналістів, учителів-словесників, учнівську та студентську молодь, усіх, хто небайдужий до розвитку рідної мови.

Панченко, Володимир. Літературний ландшафт України. XX століття. 50 “слайдів” [Текст]  / В. Панченко. - Київ : Ярославів Вал, 2019. - 523 с. : іл. - Іменний покажчик. - С. 508 - 523.

«Від Франка до Андруховича» — так могла називатися ця книжка про літературний ландшафт України ХХ століття. Автор пропонує читачам подорож у країну книг, що протягом десятиліть живуть своїм життям, ставши літературною класикою. 50 «слайдів» — це оригінальні, вільні від квазі-наукового стилю, інтерпретації знакових художніх творів, полеміка, цікаві – а часом і драматичні – історії, зіперті на нові архівні матеріали, мемуарні сюжети, інтерв’ю з Павлом Загребельним, Іваном Дзюбою, Іваном Драчем, Анатолієм Макаровим, Сергієм Тримбачем… Видання адресоване не лише філологічній аудиторії: «слайди» розраховані на активний діалог із кожним, хто має смак до художньої літератури.

Терлак, Зеновій. Українська мова для початківців [Текст] = [Украинский язык для начинающих] : [навч. посіб.] / Зеновій Терлак, Олександра Сербенська. - Вид. 3-є, випр. й допов. - Львів : Апріорі, 2019. - 266 с. - Текст укр., рос. - 3000 экз. - ISBN 978-617-629-497-9.
У збірнику подано вправи і завдання, які допоможуть краще вивчити синтаксис української мови і засвоїти особливості пунктуації. Матеріал згруповано так, що його можна опрацьовувати як під керівництвом учителя, так і самостійно – для закріплення набутих знань і вироблення практичних навичок синтаксичного і пунктуаційного аналізу. Для учнів середніх шкіл, гуманітарних гімназій, ліцеїв, коледжів, а також для вступників до вищих навчальних закладів.

Северинюк, Валентин Матвійович. Популярні українські прислів'я та приказки [Текст] : темат. комент. словник / В. М. Северинюк. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2019. - 175 с. - Бібліогр.: с. 175. - ISBN 978-966-10-4757-9.

Структура словника тематична. Він має 16 розділів, визначених відповідно до головних сфер життєдіяльності людини — духовно-культурної, економічної, соціальної, суспільно-політичної. Прислів’я та приказки згруповано за різними значеннями, що пов’язані з людською індивідуальністю, звичками, рисами характеру, особистим та колективним досвідом, моральністю, освітою, соціальними цінностями, трудовою діяльністю, родинними зв’язками, історичною пам’яттю, релігією тощо.

Словник розрахований на широке коло читачів, представників різноманітних соціальних верств і професій: студентів та учнів, викладачів, підприємців, політиків, чиновників, митців та усіх небайдужих до народної мудрості, образного мислення та українського слова.

Максим Рильський [Текст] : биография (Автобиография) / Київський літ.-мемор. музей М. Т. Рильського ; авт., упоряд. В. Є. Панченко, авт., упоряд. В. Л. Колесник. - Харків : Фоліо, 2019. - 378, [1] с. : 12 вкл. л. фот. - (Митці на прицілі).

До видання увійшли матеріали, що висвітлюють драматичну історію цькування видатного поета, перекладача, громадського діяча Максима Рильського (1895—1964). У 1920-ті роки його причетність до угруповання «неокласиків» викликала гострі напади офіційної критики, що закінчилося арештом Рильського у 1931-му. В жовтні 1947 року він знову зазнав безжально-несправедливої критики, відкритого політичного гоніння з боку літераторів і партійних діячів за “буржуазно-націоналістичний ухил, відсутність більшовицької ідейності''. Дух тих часів живе у статтях, архівних матеріалах, поетичних творах, спогадах, промовах, резолюціях, що включені до цього збірника, як нагадування про жорстокі уроки тоталітаризму ХХ століття.

Винничук, Юрій Павлович.  Українська модерна проза [Текст] : антологія / уклад. Ю. П. Винничук. - Харків : Фоліо, 2018. - 506, [1] с. : портр.

Антологія «Українська модерна проза» представляє майже невідомі твори переважно забутих письменників початку ХХ сторіччя – Марка Черемшини, Євгена Мандичевського, Василя Пачовського, Івана Липи, Євгенії Ярошинської та багатьох інших.  Щоб якнайповніше зазнайомити читачів з працями саме цих, забутих  митців, поза увагою залишені хрестоматійні модерністські творіння класиків нашої літератури -  Михайла Коцюбинського, Івана Франка, Ольги Кобилянської,  Володимира Винниченка. Також обійдено увагою українську модерністську поезію, оскільки вона практично вся вже була опублікована як в окремих авторських збірках, так і в антологіях (зокрема в книгах «Невідоме Розстріляне Відродження» та  «Львівська Антологія», які вийшли друком у видавництві «Фоліо»). Переважна більшість оповідань та повістей, які війшли до цієї антології, походить з давніх часописів  – «Літературно-Наукового Вістника», «Української Хати», «Ілюстрованої України», «Будучини», «Буковини», «Шляху», «Шляхів Мистецтва» та інших. Нові віяння, які прийшли з Заходу на початку ХХ сторіччя, надихнули наших митців на відхід від старої реалістичної школи. Українська модерна проза того часу сміливо заторкує раніше замовчувані теми, вдається до фантасмагорій, готики, притчі, символізму й імпресіонізму. Багато хто з авторів намагається поєднати поезію й музику або прозу й музику, маючи за мету передати словами звучання музичного твору. Героями оповідань часто стають уже не робітники й селяни, а митці. За всі ці новаторства, за відхід від зображення суворої дійсності, за надто широкий політ фантазії творців українського модерну жорстоко критикували з табору прихильників просвітянства та хуторянства. Окремі часописи відверто ворогували між собою, наприклад «Рада» і модерна «Українська Хата», публікували гострі критичні статті. Завдяки цьому витворилася багата полемічна література, якої так бракує в наш час. Завершують антологію спогади Петра Карманського про львівську богему; Галини Журби, Павла Богацького та Клима Поліщука  – про київську. Справжнім відкриттям для читачів стане публікація дуже відвертої автобіографічної повісті Клима Поліщука «Світ червоний», де зображені відомі київські поети і прозаїки 1917 – 1919 років. На жаль, ранній період українського модерну тривав не довго. Перша світова війна внесла свої корективи, а нова доба вимагала вже інших творів.

Соловецький етап [Текст] : антологія / уклад., [передм.] Юрій Винничук. - Харків : Фоліо, 2018. - 489, [1] с. : фот. - (Великий науковий проект). - 2000 экз. - ISBN 978-966-03-8102-5. - ISBN 978-966-03-8087-5 - (Велик. наук. проект).
Горезвісна Соловецька каторга прийняла до себе майже всіх представників народів СРСР і навіть Європи й Америки. Можна вважати, що совєтська табірна система почалася, коли 13 жовтня 1923 року було створено Соловецький табір особливого призначення з двома пересильно-розподільчими пунктами у Архангельську та Кемі. Каторга проіснувала до 2 листопада 1939 р.
«Соловецькі табори – країна мук і відчаю. Переважну більшість з тих, хто туди потрапляв, чекала загибель. У запліснявілих мурах монастиря, де колись ченці кадили фіміам покори Всевишньому, тепер фабрикували романтичну брехню про любов- ненависть і царство Боже на землі», – писав письменник І. Гришин-Грищук, який пережив сибірські табори.  
Ця антологія присвячується тому останньому етапу 1937-го року з Соловків до урочища Сандармох у Карелії, де було вистріляно цвіт української інтелігенції, а серед них кілька десятків науковців та біля трьох десятків письменників – Валеряна Підмогильного, Миколу Зерова, Павла Филиповича, Мирослава Ірчана, Валер'яна і Клима Поліщуків, Олексу Слісаренка, Григорія Епіка, Юліана Шпола, Василя Штангея, Марка Вороного, Михайла Лозинського, Леся Курбаса та багатьох інших... Протягом п'яти днів – 27 жовтня і 1– 4 листопада – було убито 1111 в'язнів. Минуло 80 років від цієї дати...

Невідоме Розстріляне Відродження [Текст] : антологія / уклад., авт. передм. Ю. П. Винничук. - Харків : Факт, 2019. - 762, [3] с. - ISBN 978-966-03-7531-4.

Голодомор – не єдина трагедія українського народу. Друга не менша трагедія – знищення мозку нації, адже коли знищується мозок нації, то це веде до її жахливого занепаду. У біографічних довідках про авторів, твори яких увійшли до антології «Невідоме Розстріляне Відродження», не подано причин арешту та кримінальних статей, за якими їх судили: всі вони однакові – якщо не УВО (Українська Військова Організація), яка «ставила своєю метою організацію контрреволюційних повстанських сил», то «активна контрреволюційна діяльність, спрямована на повалення Радянської влади і встановлення української буржуазно-демократичної республіки», а то й зовсім безглузді – замах на членів уряду, праця на іноземну контррозвідку і т. д.

Більшість прізвищ цих письменників невідомі ширшому колу читачів і майже усі твори, які увійшли до цієї антології, публікуються вперше після загибелі їхніх авторів. На читача чекають цікаві відкриття.

Повість Петра Голоти «Алькеґаль» дуже нагадує легендарний твір Венедикта Єрофєєва «Москва-Пєтушкі», де герой перебуває у постійному контакті з алкоголем, переживаючи різні пригоди.

У повісті Сергія Жигалка «Нарцис і Геркулан» героями стали двоє чортів. Повість Бориса Тенети «Гармонія і свинушник» була свого часу засуджена як наклеп на совєтську дійсність і заборонена.

Антисовєтським виявилося також оповідання Петра Ванченка «Оповідання про гніду кобилу», автор змушений був навіть каятися, що написав його.

Читачеві цікаво буде також познайомитися з невідомими раніше поезіями Людмили Старицької-Черняхівської і рідного брата Василя Чумака – Миколи, фантастичним оповіданням Олекси Слісаренка та багатьма іншими творами, які не втратили своєї цінності й актуальності і в наш час.

Запрошуємо до Марганецької центральної бібліотеки почитати книжкові новинки!

Переглядів: 378 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ми на карті
Відзнаки