2024, П`ятниця, 29.03.2024, 10:44


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2018 » Січень » 26 » Круглий стіл у бібліотеці
14:45
Круглий стіл у бібліотеці

   25 січня 2018 року відділ культури виконкому Марганецької міської ради провів на базі ЦМБ ім. М. Островського «круглий стіл»  на тему «Нематеріальна культурна спадщина, як ресурс розвитку громади».

 Відкрила засідання директор Марганецької міської ЦБС Л.В. Пономарьова. Лідія Віталіївна в своєму виступі розповіла, що бібліотеки ЦБС співпрацюють з місцевими поетами, музикантами, художниками та майстрами народної творчості. У бібліотеках постійно  оформлюються виставки картин Г.Кириленка, М.Герасименка, Ю.Борсука, Н.Боровика. Читачі можуть насолодитися творчістю марганецьких майстрів І.Зайцевої, В.Аришевої, В.Шагойко, О.Рак, О.Шаляпіної, Л.Аврушкіної і ін.

 Також з 1995 року бібліотека-філія №1 в с. Городище вибрала основний напрямок в роботі – краєзнавчий. Сьогодні в цій бібліотеці оформлено краєзнавчий куточок, де представлені експонати, зібрані завідуючою С.В.Патякою і місцевими жителями. Бібліотеки співпрацюють з майстринями Г.В.Абрамчук, А.Д.Подаковою, А.Ф.Шипотинник, В.П. Гнєзділовою.

  Міські бібліотеки продовжують роботу по відкриттю нових творчих імен та популяризації їх творчості на благо марганецької громади.

  В.В.Жданюк, завідувач клубом «Дніпро» поділився з учасниками «круглого столу» тим, що в клубі з задоволенням займаються вокалом люди старшого віку в колективі «Дніпровські зорі», а їхні онуки – у вокальному колективі під керівництвомІ.К.Мірошніченко та в танцювальному колективі під керівництвом Т.С.Севастіді.

 Директор міського краєзнавчого музею Л.Г.Аліфіровазапропонувала вивчати народну медицину у нашому місті, знайомитися з цілителями та знахарями, лікарськими рослинами, гончарством, лозоплетінням.

 Художник І.О.Барнаш підкреслив значущість  розвитку  місцевого туризму. Іван Олександрович зазначив, що наш регіон в культурі  неначе відірваний від усієї України, але носіїв нематеріальної спадщини у нас більше ніж достатньо.

 Народна майстриня Г.В.Карпенко звернула увагу присутніх на те, що в нашому місті не вистачає осередків та гуртків для людей літнього віку, де б вони могли співати, вишивати, в’язати, шити, танцювати та просто спілкуватися.

 Приєдналася до виступаючих і вчитель української мови та літератури ЗОШ №12 Т.П. Колпак. Тамара Петрівна сказала, що при проведенні і малих, і великих масових заходів необхідно присутність декількох поколінь марганчан. Потрібно передавати народні звичаї, традиції, обряди від старшого покоління до молодшого.

 Долучилися до обговорення даного питання: головний спеціаліст відділу культури виконкому Я.П. Байдаковазавуч міської музичної школи С.Д. Скрипкінакраєзнавець М.І. Корбутскульптор Г.П. Логвіновгончар О.В. Кириленкобібліотекар ЦМБ ім. М.Островського С.О. Рубан.

 Підводячи підсумки «круглого столу», виконуюча обов’язки начальника відділу культури виконкому О.М.Буякова перед присутніми окреслила коло завдань: вивчення цієї спадщини в середовищі проживання  носіїв; фіксація нематеріальної спадщини різними засобами; вивчення її за артефактами та письмовими джерелами; музейна реконструкція нематеріальної спадщини; повернення об’єкту спадщини його цінності, що втрачена під впливом часу; актуалізація об’єктів нематеріальної спадщини через театри, клуби, будинки ремесел чи аматорську творчість тощо.

 Провела «круглий стіл» О.К. Поклонськабібліотекар БФ №2 Марганецької міської ЦБС. Також Ольга Костянтинівна підготувала презентацію на дану тему.

 Учасники дійшли висновку, що для реалізації поставлених завдань необхідно залучати місцевих істориків, краєзнавців, творчих особистостей, педагогів, активну молодь, носіїв нематеріальної спадщини.

Л.В.Пономарьова,

директор Марганецької міської ЦБС

Переглядів: 479 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 5.0/1
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Ми на карті
Відзнаки