2024, Четвер, 18.04.2024, 05:01


Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
 
Шановні користувачі! Бібліотека працює з 8-30 до 17-00. Вихідний - субота. Вхід тільки в масках!
Меню
Марганець бібл
ППД
Бібліотека для діт
ПДГ
Децентралізація
Інтеракт.біографія
Опитування
Якої літератури Вам не вистачає в бібліотеці?
Всього відповідей: 79
Відвідувачів сайту
...
Пошук

Головна » 2020 » Квітень » 22 » Літературний екскурс "Книг незмірна глибина"
08:50
Літературний екскурс "Книг незмірна глибина"

«Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку.
Книга рятує душу від здерев’яніння.»
Т.Г. Шевченко

23 квітня відзначаємо Всесвітній день книги та авторського права.

Його заснувала Генеральна конференція ЮНЕСКО у квітні 1995 р. Чудова традиція святкування Дня книги народилась у Каталонії (Іспанія), де 23 квітня, у День Святого Георга, традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також було прийнято дарувати книги близьким. Однак серйознішою причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, В. Набоков; з українських – Григорій Тютюнник, Василь Земляк, Олександр Гаврилюк, Василь Кухта, Андрій Курков.

В Іспанії в місті Алкала де Енарес, на батьківщині автора «Дон Кіхота», цього дня відбувається церемонія вручення Премії Сервантеса, яку вважають найпочеснішою для літераторів, котрі пишуть іспанською мовою («Нобелівська премія для іспаномовних авторів»).

У Всесвітній день книги і авторського права, який святкують у 190 країнах світу, вся спільнота  – і ті, хто читає, і ті, хто пише, видає та продає книжкову продукцію, – складають програми заходів, які свідчать про їхню любов до книги. Відбуваються зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист друкованого слова, фестивальні читання, розпродаж книг тощо. Деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і безоплатно роздають його відвідувачам книжкових магазинів.

Крім цього, існує ще одна традиція у сьогоднішнього свята — щорічно, від 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (присуджується на один рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій: Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ і Міжнародної федерації книготорговців.

В 2019 році Світовою столицею книги було названо місто Шарджа в Об'єднаних Арабських Еміратах. На офіційному сайті ЮНЕСКОповідомляється, що книжковою столицею світу 2020 року стане столиця Малайзії Куала-Лумпур. Це місто було обране серед інших завдяки сильному фокусі на інклюзивній освіті та створенні умов у доступі для читання різних мешканців.

Вже традиційно до цього дня Марганецька центральна бібліотека оформлює незвичайні книжкові виставки.

Так, до 23 квітня, Всесвітнього дня книги і авторського права, бібліотекарі міської бібліотеки здійснили мандрівку літературним екскурсом «Книг незмірна глибина». Екскурс містить такі розділи: «Тисяча мудрих сторінок», «Скарби української літератури», «Книга – джерело мудрості». Представлена література пропонує вам ознайомитися з виданнями геніїв української літератури, цитатами українського письменства, народним фольклором, звичаями та обрядами.

 

Щорічно BBC News Україна оголошує переможців премії "Книга року BBC", представленої у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Книгою року-2019 став роман Тамари Горіха Зерня "Доця" (Київ: Білка, 2019). У номінації Дитяча книга року BBC-2019 перемогла книга "Сапієнси" Володимира Арєнєва (Харків: Ранок, 2019). А премію в номінації Книга року ВВС - Есеїстика-2019 здобула збірка нарисів Тараса Прохаська "Так, але..." (Чернівці: Меридіан Черновіц, 2019). Перемогу у конкурсі читацьких рецензій здобула Інна Долгушина за її рецензію на книгу Тамари Горіха Зерня "Доця". Вона отримує звання "Читач року 2019" та електронну книгу Kindle.

Переможець у кожній категорії отримує премію у розмірі 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Видавці "Книги року BBC", "Дитячої книги року BBC" та "Книги року BBC - Есеїстика" матимуть право використовувати логотипи премії BBC News Україна в наступних накладах книг-переможців.

За книгами, які брали участь у конкурсі, зняли багато фільмів. Так, екранізували книгу Володимира Рутківського "Сторожова застава", яка перемогла у конкурсі у 2011 році. Фільм "Віддана" знятий за романом "Фелікс Австрія" Софії Андрухович, фільм "Червоний" - за романом Андрія Кокотюхи, а за книгою-фіналістом конкурсу 2010 року "Століття Якова" Володимира Лиса знали серіал. У 2018 році вийшов фільм "Дике поле" за романом Сергія Жадана "Ворошиловград".

Публікацію підготували:

Ірина Мащенко, бібліотекар ЦМБ,

Ольга Забенько, пр. бібліограф ЦБС.

Переглядів: 416 | Додав: Biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Електронний катало
Графік роботи

Німецька служба
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ми на карті
Відзнаки